Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2022,
5.59

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

11

Natisni članek

Liga NBA NBA Chicago Bulls Dallas Mavericks Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 15. 12. 2022, 5.59

1 leto, 4 mesece

LIGA NBA, 14. DECEMBER

Dončić porušil rekord Dallasa, navdušil z asistenco ''z drugega planeta'', a …#video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

11

Luka Dončić | Luka Dončić je z Dallasom doživel peti domači poraz v tej sezoni. Skupno razmerje zmag in porazov Mavericks je 14 − 14. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallasom doživel peti domači poraz v tej sezoni. Skupno razmerje zmag in porazov Mavericks je 14 − 14.

Foto: Reuters

V noči na četrtek so bili v ligi NBA dejavni vsi trije slovenski košarkarji. Zmage se je razveselil le Vlatko Čančar (Denver), ki se proti Washingtonu (141:128) ni vpisal med strelce. Luka Dončić, po novem drugi strelec tekmovanja, je znova pisal zgodovino v dresu Dallasa, a na koncu kljub 30 točkam ni bil pretirano zadovoljen, saj je ostal doma praznih rok proti Clevelandu (90:105). Doma je izgubil tudi Goran Dragić, Chicago je po podaljšku klonil proti New Yorku (120:128), Dragić pa je dosegel sedem točk.

Jayson Tatum
Sportal Zvezdniki iz Los Angelesa po norem preobratu zapravili skoraj nemogoče #video

Učinek slovenskih košarkarjev v ligi NBA:

Luka Dončić: 30 točk (met za tri 2/8, met za dve 7/15, prosti meti 10/11), šest as., pet sk., pet izg. žog, ena ukr. žoga, ena blok. v 39 minutah in 19 sekundah

Goran Dragić: sedem točk (met za tri 1/3, met za dve 2/4, prosti met 0/1), ena as. v desetih minutah in štirih sekundah

Vlatko Čančar: nič točk, ena izg. žoga v eni minuti in 44 sekundah  

Košarkarjem Dallasa na domačem parketu proti Clevelandu ni šlo kaj dosti po načrtih. Gostje so si že po prvem polčasu zagotovili krepko prednost +19 (41:60). Ta je skokovito zrasla v drugi četrtini, ko so Cavaliers z delnim rezultatom 17:0 ušli varovancem Jasona Kidda, pri katerih se je znova igra vrtela okrog Luke Dončića.

Vrhunci dvoboja med Dallasom in Clevelandom:

Ljubljančan je nedavno na lestvici najboljših strelcev lige NBA padel na drugo mesto. Prehitel ga je center Philadelphie Joel Embiid, ki v povprečju na tekmo dosega 33,3 točke, povprečje Dončića pa znaša 33,0. Proti Clevelandu jih je dal okroglih 30, s tem pa poskrbel za nov klubski rekord. Na zadnjih 35 tekmah je vselej dosegel najmanj 20 točk in popravil rekord, ki ga je v sezoni 1983/84 postavil legendarni košarkar Dallasa Mark Aguirre (34 zaporednih tekem).  

Neverjetna asistenca Luke Dončića, ko je izza hrbta tik pred koncem prvega polčasa podal Timu Hardawayu Jr., ta pa zadel trojko:

Dončiću, ki je na tekmi znova ponudil nekaj čarobnih potez, s katerimi je navdušil občinstvo v dvorani American Airlines Center, po tekmi ni bilo do zadovoljstva. Obramba Clevelanda je zadala Dallasu ogromne težave. Mavericks so skupaj dosegli le 90 točk, LD77 pa je iz igre zadel le devet od 23 metov.

Pri gostiteljih, ki so se v drugem polčasu najbolj približali Clevelandu na −9, sta sicer manjkala Josh Green in Max Kleber. Avstralec je zaradi poškodbe desnega komolca izpustil tretjo zaporedno tekmo, Nemec, ki ima težave z desnim kolenom, pa je manjkal drugič zapored.

Luka Dončić je poskrbel za klubski rekord. V zgodovini franšize še ni bilo košarkarja, ki bi na 35 zaporednih tekmah presegel mejo 20 točk. Ljubljančanu je to uspelo v letu 2022, na tekmi proti Clevelandu (30 točk), na kateri je ostal brez zmage (90:105), je tako porušil rekord. Brez njega je ostal Mark Aguirre, ki je v sezoni 1983/84 nanizal 34 tekem z vsaj 20 doseženimi točkami.

Cleveland je 23-letnemu slovenskemu zvezdniku, najbolj vročemu strelcu v ligi NBA, otežil delo z dobro igro v obrambi. Dončić je iz igre zadel le devet od 23 metov (39,1 odstotka). | Foto: Reuters Cleveland je 23-letnemu slovenskemu zvezdniku, najbolj vročemu strelcu v ligi NBA, otežil delo z dobro igro v obrambi. Dončić je iz igre zadel le devet od 23 metov (39,1 odstotka). Foto: Reuters

Pri gostih je izstopal Donovan Mitchell. Proti Dallasu se je pomeril prvič, odkar je zapustil Utah Jazz. Ni skrival dodatne motivacije, saj je v prejšnji sezoni z Utahom izpadel v končnici prav proti Dončiću in druščini s skupnim rezultatom 2:4, tokrat pa je blestel z natančnim metom. Za tri točke je metal 6/9, skupno iz igre pa 13/20. S 34 točkami je bil prvi strelec dvoboja. Pri zmagovalcih je 18 točk in 11 skokov dodal Lamar Stevens, Evan Mobley in Jarrett Allen pa sta prispevala 14 točk.

Pri Dallasu je bil drugi najboljši strelec Christian Wood. Znova ni bil član začetne peterke, a je na parketu prebil 35 minut in dosegel 20 točk. Za tri točke je metal 4/7 in dodal še sedem skokov. Dvomestno število točk sta pri Mavericks, ki so zadeli približno vsako tretjo trojko (13 od 38), dosegla še Reggie Bullock (12) in Spencer Dinwiddie (deset).

Jokić v tej sezoni še ni bil tako vroč

V noči na četrtek je bilo v ligi NBA odigranih deset točk, najboljši strelec večera pa je bil Nikola Jokić. Srbski as je Denverju do domače zmage nad Washingtonom pomagal s kar 43 točkami, to je njegov strelski rekord sezone, le dve asistenci pa sta ga delili od novega trojnega dvojčka.

Vrhunci predstave Nikole Jokića:

Jokić, ki je iz igre zadel kar 17 od 20 metov, je namreč prispeval še 14 skokov in osem asistenc, Nuggets pa so gostom iz prestolnice, čeprav so že na deseti zaporedni tekmi pogrešali Michaela Porterja Jr., nasuli kar 141 točk. Bones Hyland in Aaron Gordon sta dodala 23 in 22 točk, Vlatko Čančar pa je na parketu prebil na dve slabi minuti, v katerih se ni vpisal med strelce. Denver je dosegel kar 98 točk v "raketi" pod košem, kar je nov klubski rekord.

Wizards nadaljujejo črni niz. To je bil njihov osmi zaporedni poraz. Čeprav so dosegli kar 128 točk, so bili v Koloradu daleč od uspeha. Poznala se je odsotnost dveh najboljših strelcev. Bradley Beal je manjkal zaradi poškodbe stegenske mišice, Kristaps Porzingis pa ima težave s hrbtom. Največ točk je tako za Washington dosegel Kyle Kuzma (24), nase pa sta opozorila tudi nekdanja košarkarja Denverja, ki sta se letos preselila k Wizards. Will Barton se je podpisal pod 22, Monte Morris pa 20 točk.

Brunson jih toliko za New York še ni dal

Jalen Brunson je na gostovanju v Chicagu dosegel 30 točk. To je njegov strelski rekord sezone. | Foto: Reuters Jalen Brunson je na gostovanju v Chicagu dosegel 30 točk. To je njegov strelski rekord sezone. Foto: Reuters Biki so v Chicagu ostali za las prekratki proti New Yorku. Kratkohlačniki so zmagali po podaljšku (128:120) in vknjižili peto zaporedno zmago, s katero so se na lestvici vzhodne konference zavihteli na šesto mesto. Pri gostih je največ točk dosegel Julius Randle (31), ki je v izjemni formi, saj je na zadnjih štirih tekmah kar trikrat presegel mejo 30 točk. Randle bi lahko New York popeljal do zmage že v rednem delu, a je sedem desetink sekunde pred piskom sirene zgrešil cilj. V podaljšku je New York po zaslugi trojk Quentina Grimesa in Jalna Brunsona ušel na devet točk. Zmaga je bila zagotovljena, Brunson, nekdanji košarkar Dallasa, pa je prvič, odkar nosi dres New Yorka, dosegel 30 točk. Zgolj v drugi četrtini jih je dal deset.

New York je bolje vstopil v dvoboj, v prvem polčasu vodil že za +14, Chicago pa je prvič prešel v vodstvo šele štiri minute pred koncem tretje četrtine. Biki so tako še drugič zapored objokovali poraz po podaljšku. DeMar DeRozan (32) in Zach LaVine (25) sta pokazala največ v napadu, izkušeni slovenski legionar Goran Dragić pa na parketu ni prebil veliko časa. V dobrih desetih minutah je prispeval sedem točk, Chicago pa je bil v tem obdobju od New Yorka slabši za −5.

Božiček Dončić osrečil najmlajše 

Košarkarji Dallas Mavericks so prost dan pred obračunom s Clevelandom v domačem Dallasu v okviru vsakoletnega projekta "Piškoti z Božičkom" izkoristili za obisk otrok iz društva Vogel Alcove, ki pomaga otrokom družin brezdomcev v Dallasu.

Vodstvo lige NBA umaknilo tehnično napako Dončiću

Slovenskega košarkarja je na predzadnji tekmi kljub zmagi nad Oklahomo razjezilo dejstvo, da je v tretji četrtini prejel tehnično napako. Luka Dončić si je v tretji četrtini prvič po 15. novembru prislužil tehnično napako, ob tem pa je povsem izgubil živce, saj je sodnikom neuspešno dopovedoval, da se ni pogovarjal z njimi, temveč z Dwightom Powllom. "Pogovarjal sem s soigralcem," se je razjezil Dončić, ki pa mu ob začudenju tudi preostalih soigralcev in Jasona Kidda ni uspelo spremeniti sodniške odločitve. O tehnični napaki se je po tekmi razgovoril tudi Dončić. "Vodstvu lige smo že poslali posnetke dogajanja iz sedmih različnih kotov, da bi videli, da nisem vpil na sodnika, ampak na Dwighta. Sodnik mi je dejal, da sem gledal njega, a ga nisem," je zatrdil Dončić.

Dallas je na predzadnji tekmi ugnal Oklahomo, Luka Dončić pa je dobil prvič po 15. novembru tehnično napako. Slednjo pa je nato vodstvo lige NBA, ko je priznalo napako sodnikov, naknadno izbrisalo. | Foto: Reuters Dallas je na predzadnji tekmi ugnal Oklahomo, Luka Dončić pa je dobil prvič po 15. novembru tehnično napako. Slednjo pa je nato vodstvo lige NBA, ko je priznalo napako sodnikov, naknadno izbrisalo. Foto: Reuters

Tako Dallas kot Dončić pa sta po obračunu vendarle prišla na svoj račun in dosegla svoj prav, saj je vodstvo lige po pritožbi umaknilo tehnično napako slovenskemu košarkarju, ki tako ostaja pri petih tehničnih napakah v tej sezoni. Košarkarji v ligi NBA si sicer po 16 prejetih tehničnih napakah prislužijo eno tekmo suspenza, Dončiću pa so do zdaj v zadnjih dveh sezonah razveljavili še dve takšni odločitvi, obe je na koncu končal s 15 prejetimi tehničnimi napakami.

Liga NBA, 14. december:

Lestvica:

Preberite še:

Mirjam Poterbin in Luka Dončić
Sportal Konec sodnega spora med Dončićem in Mirjam Poterbin
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Ob uspešni vrnitvi novi mejniki Luke Dončića
Michael Jordan
Sportal Nagrada za MVP odslej z Jordanovim imenom
Ne spreglejte