Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 1. 2019,
4.20

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

1

Natisni članek

Golden State Warriors Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Ponedeljek, 14. 1. 2019, 4.20

5 let, 3 mesece

Liga NBA, 13. januar

Dončić navdušil proti prvakom lige NBA, ki jih je rešil čarobni Curry

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

1

Luka Dončić | Luka Dončić je doživel šele peti domači poraz z Dallasom v tej sezoni. | Foto Reuters

Luka Dončić je doživel šele peti domači poraz z Dallasom v tej sezoni.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić je v ligi NBA v noči na ponedeljek z Dallasom doma izgubil proti aktualnim prvakom Golden State Warriors (114:119). Dončić, ki mu odlično kaže na glasovanju za nastop na tekmi vseh zvezd, je bil s 26 točkami najboljši domači strelec, pri branilcih naslova pa je bil razred zase Stephen Curry. Vroči zvezdnik je dosegel kar 48 točk (11 trojk) in odločil o zmagovalcu.

Učinek Luke Dončića: 26 točk, met za tri 5/10, met za dve 3/8, prosti meti 5/8, 6 skokov, 5 asistenc, 1 ukradena žoga, 5 izgubljenih žog v 31 minutah in 30 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 20 točk, 6,7 skoka, 5 asistenc, 1,1 ukradene žoge, 0,3 blokade, 3,2 izgubljene žoge v 32 minutah in 1 sekundi.

Luka Dončić
Sportal Dokaz, da je Dončić obnorel tudi največje #video

Ni manjkalo veliko, pa bi košarkarji Dallas Mavericks še drugič v tej sezoni na domačem parketu, v dvoran American Airlines Center, premagali branilce naslova iz Oaklanda. Kazalo je dobro, v zaključek razburljivega dvoboja so vstopili z rahlo prednostjo, dve minuti pred koncem vodili s 113:108, a je nato zablestel Stephen Curry. Veliki junak srečanja je dvoboj končal pri 48 točkah. Zadel je kar 11 trojk, izza velike črte metal 19-krat, zadnjo trojko pa zadel dobrih 42 sekund pred koncem, ko je povedel Golden State v vodstvo s 117:114.

Vrhunci predstave Luke Dončića:

Luka Dončić, ki je ponovno navdušil z raznovrstno predstavo, v kateri ni manjkalo trojk, spektakularnih podaj in zabijanj, je bil s 26 točkami najboljši strelec Dallasa. Na svojo žalost je bil najmanj natančen prav v končnici dvoboja. V obdobju, ko se odloča o zmagovalcu, ga v ligi NBA krasi eden najbolj natančnih metov. Tokrat je v zadnji četrtini zgrešili vse štiri mete za tri točke, Dallas pa je malce pokvaril domači izkupiček v tej sezoni, ki pa je še vedno med boljšimi v ligi. Telički so na 21. domači tekmi izkusili šele peti poraz, Golden State pa se je razveselil četrte zaporedne zmage. 

Vseh 11 trojk Curryja:

Telički so uvodno četrtino dobili z 29:25. Zanimivo je, da sta pri gostih v tem delu dvoboja dosegla točke zgolj dva igralca, velika zvezdnika lige NBA Kevin Durant in Stephen Curry, pri gostiteljih pa je bil seznam strelcev v prvih 12 minutah neprimerno bolj razpršen. Z osmimi točkami je izstopal Luka Dončić. Sprva je po prodorih zgrešil nekaj metov za dve točki, a nato pridobil samozavest z dvema zadetima trojkama.

Druga trojka Luke Dončića na dvoboju z Golden Statom:

V nadaljevanju so nase opozorili gostje. Branilci naslova so si na krilih Duranta in Curryja, ki sta v prvem polčasu dosegla 41 od 62 točk gostov, priigrali prednost osmih točk (62:54). Gostitelji, ki so pogrešali poškodovana branilca J. J. Bareo in Dennisa Smitha Jr., niso znali ustaviti vodilnega dvojca gostov. Curry je že v prvem delu dosegel pet trojk, izostal pa je prispevek Klaya Thompsona, ki je v prvem polčasu zgrešil vseh šest poskusov za tri točke. 

Dončić je v drugi četrtini dosegel štiri točke, najbolj pa navdušil z domiselno akcijo, v kateri je po mojstrskem preigravanju zaposlil Dwighta Powella.

Atraktivna akcija Dončića z asistenco, ki je dvignila na noge dvorano:

Bojevniki so v tretji četrtini zadržali prednost. Curry je ponovno blestel izza velike črte, pri Dallasu pa je še naprej izstopal Dončić in upravičil sloves prvega klubskega strelca. Najstnik iz Ljubljane je v tretji četrtini dosegel kar 11 točk in paral živce gostom iz Kalifornije z natančnim metom za tri točke. Trojko je zadel tudi v zadnjem napadu, slabi dve sekundi pred piskom sirene, tako da je Golden State v zadnjo četrtino vstopil z vodstvom 92:88.

Trojka Luke Dončića ob koncu tretje četrtine:

Zadnja četrtina je ponudila več različnih obrazov. Ko je Dončić dobrih sedem minut pred koncem odšel na klop, je navdušeno zaploskal soigralcem, ki so z delnim rezultatom 11:0 prešli v vodstvo. Zaostajali so z 97:103, a nato povedli s 108:103. Po treh natančnih prostih metih Harrisona Barnesa, z 22 točkami drugega najboljšega strelca Dallasa, so Telički še zadnjič na tekmi vodili za +5 (113:108), nato pa je odgovornost nase prevzel Curry, dosegel zadnjih pet točk za goste in končal dvoboj pri izjemnih 48 točkah.

Gostje so ponovno pogrešali DeMarcusa Cousinsa, ki bi lahko zaigral v noči na soboto na gostovanju pri Los Angeles Clippers. Durant je na koncu dosegel 28, Thompson pa ob skromnem metu 2/11 za tri točke 16 točk.

Teličke čaka krajši počitek. Naslednjič se bodo v ligi NBA predstavili v noči na četrtek, ko bodo gostili sosede iz San Antonia.

Vrnitev Budenholzerja, dva podaljška v prestolnici

Milwaukee, druga najboljša ekipa v ligi NBA v tej sezoni, je upravičil vlogo favorita na gostovanju v Atlanti. Zmagal je s 133:114, bil boljši prav v vseh štirih četrtinah, najboljši strelec dvoboja pa je bil pričakovano Giannis Antetokounmpo. Vroči Grk je dosegel 33 točk. Pri poražencih je s 26 točkami in desetimi skoki izstopal novinec Trae Young. Srečanje je zaznamovala vrnitev Mika Budenholzerja, še v prejšnji sezoni trenerja Atlante, zdaj pa stratega Milwaukeeja, ki je prvič v tej sezoni gostoval v dvorani State Farm Arena.

Vrhunci srečanja v Washingtonu:

Toronto je po dveh podaljških v gosteh premagal Washington (140:138). Kawhi Leonard je dosegel kar 41 točk, a ni bil najboljši strelec dvoboja, saj je Bradley Beal v vrstah tekmeca končal dvoboj pri 43 točkah (osebni strelski dosežek sezone), 15 asistencah in desetih skokih. To je bil njegov drugi trojni dvojček v tej sezoni, a že drugi, pri katerem je presegel mejo 40 točk, 15 asistenc in desetih skokov. To je v zgodovini lige NBA v eni sezoni uspelo le še Oscarju Robertsonu

Afričan Pascal Siakam je pri zmagovalcih prispeval 24 točk in 19 skokov, Trevorju Arizi pa je pri poražencih zmanjkal le en skok do trojnega dvojčka (23 točk, 10 asistenc in devet skokov). Z bogato statistiko je izstopal tudi njegov soigralec Otto Porter Jr. (27 točk in osem skokov).

Knox šesti najmlajši v zgodovini lige NBA

Kevin Knox je prvič v karieri presegel mejo 30 točk. | Foto: Reuters Kevin Knox je prvič v karieri presegel mejo 30 točk. Foto: Reuters Philadelphia je bila s 108:105 boljša od New Yorka. Avstralec Ben Simmons je za las zgrešil trojni dvojček. Dosegel je 20 točk, 22 skokov in devet asistenc, Kamerunec Joel Embiid je dodal 26, J. J. Redick pa 22 točk. Pri New Yorku je Kevin Knox z 31 točkami postavil strelski rekord kariere, podobno velja za Luka Korneta (23).

Mladi Knox je star 19 let in 155 dni. Postal je šesti najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na eni tekmi dosegel vsaj 30 točk. Mlajši od njega so bili le Kobe Bryant, Devin Booker, Jaren Jackson Jr., Kevin Durant in LeBron James.

Katastrofalen met Hardna in nov podvig Jokića

Orlando je v zadnji četrtini ujel in prehitel Houston. Raketam ni pomagala nova odmevna predstava Jamesa Hardna (38 točk, 12 asistenc, devet skokov in štiri ukradene žoge), ki ga je le en skok ločil od trojnega dvojčka, a je bil tokrat izrazito nenatančen z razdalje, saj je od 17 metov za tri točke zadel le enega. Pri zmagovalcih sta se na vrhu najboljših strelcev znašla Črnogorec Nikola Vučević (22 točk in devet skokov) in Aaron Gordon (22 točk in osem skokov).

V Denverju je Nikola Jokić popeljal vodilno ekipo zahoda do nove zmage. Nuggets so doma odpravili Portland s 116:113, visoki srbski as pa je dvoboj končal pri 40 točkah, desetih skokih in osmih asistencah.

Lestvici: 

 

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Nogometni zvezdnik se je zagrel za Dončića, hvali ga tudi trener prvakov lige NBA
Luka Dončić
Sportal "Luka, a veš, da ne bi smel početi, kar počneš?"
Luka Dončić
Sportal Zmaga in nov nor NBA večer Luke Dončića z grenkim priokusom
Ne spreglejte