Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
7.00

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

Natisni članek

NBA Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA Dallas Mavericks Miami Heat

Četrtek, 11. 4. 2024, 7.00

2 tedna, 4 dni

Liga NBA, 10. april

Dončić z Dallasom v Miamiju dokazal, kdo je najbolj vroč v ligi NBA #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96
Luka Dončić | Luka Dončić je navdušil tudi na gostovanju v Miamiju, kjer se je približal svojemu že 22. trojnemu dvojčku v tej sezoni. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je navdušil tudi na gostovanju v Miamiju, kjer se je približal svojemu že 22. trojnemu dvojčku v tej sezoni.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallasa so najbolj vroča ekipa v ligi NBA. Na zadnjih 18 tekmah so zmagali kar 16-krat, kar je najboljši niz med vsemi. V noči na četrtek so svojo moč demonstrirali na gostovanju v Miamiju. Nekdanji klub Gorana Dragića so premagali s 111:92. Znova je izstopal Luka Dončić, najboljši strelec lige NBA je bil le skok in podajo oddaljen od novega trojnega dvojčka (29 točk, 9 skokov in 9 asistenc). Zasedba Dallasa pa je prišla na Florido v posebnih majicah, s katerimi so jasno opozorili, kdo bi si najbolj zaslužil priznanje MVP rednega dela sezone. Na njih je namreč v slovenskem jeziku pisalo "Pravi MVP".

Miami Heat : Dallas Mavericks 92:111 (24:33, 47:69, 74:88)

Najboljši strelci: Herro 21, 7 sk., 6 as., Love 16 (trojke 4/5), 11 sk., Martin 14, 6 as., Butler 12; Dončić 29 (met iz igre 9/23), 9 sk., 9 as., Irving 25 (trojke 5/8), Gafford (met iz igre 6/6), Washington in Jones Jr. 12.

Učinek Luke Dončića: 29 točk (met za tri 4/15, met za dve 5/8, prosti meti 7/8), 9 sk., 9 as., 3 izg. žoge v 35 minutah in 59 sekundah.

Vrhunci dvoboja v Miamiju:

V ligi NBA se počasi končuje redni del sezone. Navijači Dallasa imajo lahko v zadnjem obdobju ogromno razlogov za zadovoljstvo. Ekipa, ki jo vodi Jason Kidd, je vse bolj uigrana. Demonstracijo moči, talentov in posebnih zmožnosti je dokazala tudi na gostovanju pri Miamiju. Vročico je na krilih Luke Dončića in Kyrieja Irvinga kmalu ohladila, si priigrala kar 25 točk prednosti, nato pa do konca dokaj suvereno igrala, Heat so se najbolj približali na osem točk zaostanka, in pripeljala tekmo do nove zmage. Ta je jubilejna 50. v tej sezoni in je Dallas, ki si je že zagotovil nastop v končnici, še utrdila na petem mestu zahodne konference.

Ko se Jason Kidd odloči za začetno peterko Dončić, Irving, Jones Jr., Washington in Gafford, je Dallas skoraj nepremagljiv. Tako je začel 16 dvobojev in jih dobil kar 15.

Irving si je prislužil dodaten milijon, Phoenix pomagal Dallasu

Dan prej si je Dallas že zagotovil nastop v končnici, tako da je lahko v Miamiju zaigral sproščeno. To se je poznalo. Prikazal je imenitno predstavo. Čeprav Luka Dončić tokrat ni bil najbolj natančen z razdalje in je za tri točke zadel "le" 4 od 15 metov, kar je nekoliko slabše od njegovega povprečja to sezono, je Ljubljančan na koncu z 29 točkami, 9 skoki in 9 asistencami Maverickse povlekel do prepričljive zmage. Že 50. v tej sezoni, s katero si je Dallas prislužil naziv najboljšega v jugozahodni diviziji lige NBA.

Luka Dončić je odigral 400. tekmo v dresu Dallasa in postal šele drugi košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na prvih 400 tekmah prispeval vsaj deset tisoč točk, tri tisoč skokov in tri tisoč asistenc:

Po tej zmagi si je Kyrie Irving (25 točk) prislužil dodaten milijon dolarjev (930 tisoč evrov) zaslužka. V pogodbi je bilo namreč zapisano, da mu, če bo zaigral in pomagal Dallasu do že 50. zmage v tej sezoni, obenem pa zbral vsaj 50 nastopov, to pripada. Znova je bil nezgrešljiv iz igre center Daniel Gafford. Zadel je vseh šest metov iz igre in tako nadaljeval niz, s katerim se je izkazal že v noči na sredo v Charlottu. Zdaj je že pri 22 zaporednih zadetih metih. Prejšnji mesec je postavil rekord (33), zdaj se mu lahko približa.

Luka Dončić se je znova izkazal že v uvodni četrtini. | Foto: Reuters Luka Dončić se je znova izkazal že v uvodni četrtini. Foto: Reuters

Dallas je tudi potrdil naziv najbolj vroče ekipe v ligi NBA, saj je dobil kar 16 od zadnjih 18 tekem. S takšno uspešnostjo se ne more pohvaliti nobena druga ekipa! V prvem krogu končnice ga bo čakal LA Clippers, ostaja samo še odprto vprašanje, kdo bo imel prednost domačega igrišča. Četrtouvrščeni Clippers so doma ostali praznih rok proti Phoenixu (108:124), tako da se je njihova prednost pred Dallasom stopila na le še eno zmago. Ekipi bosta do konca rednega dela odigrali še dve tekmi, tako da lahko Dallas še napreduje na četrto mesto! Nižje od petega ne more več pasti.

Jontay Porter
Sportal Jontayu Porterju grozi dosmrtna prepoved igranja

Dallas (50-30) bo do konca rednega dela sezone gostil še Detroit (v noči na soboto ob 2.30) in gostoval pri Oklahoma Cityju (nedelja ob 21.30 po slovenskem času), LA Clippers (51-29) pa bodo v noči na soboto gostili Utah, dan pozneje pa še Houston.

Serija med Dallasom in LA Clippers se bo sicer začela 20. oziroma 21. aprila, do takrat pa bi lahko težave s kolenom pozdravil Dereck Lively II, ki znova ni mogel pomagati soigralcem. Se je pa po mesecu dni vrnil na parket Josh Green in še okrepil zasedbo Dallasa.

Prvi center Dallasa Daniel Gafford je bil znova nezgrešljiv iz igre. Zadel je vseh šest metov. | Foto: Reuters Prvi center Dallasa Daniel Gafford je bil znova nezgrešljiv iz igre. Zadel je vseh šest metov. Foto: Reuters

Miami je zapravil možnost, da bi se resneje vključil v boj za šesto mesto, ki vodi neposredno v končnico. Kot kaže, bo tudi to sezono sodeloval v play-inu. Lani ga to ni zmotilo. Po dodatnih kvalifikacijah je blestel v končnici in se zavihtel vse do velikega finala, kjer je ostal praznih rok proti Čančarjevemu Denverju.

"Morali bomo pokazati več," je bil po domačem porazu z Dallasom samokritičen center Bam Adebayo, ki je dosegel zgolj osem točk. Najboljši strelec v njegovi ekipi je bil Tyler Herro (21), veteran Kevin Love pa je prispeval dvojni dvojček (16 točk in 11 skokov).

Dallas si je zagotovil naslov prvaka jugozahodne divizije lige NBA petič v zgodovini franšize:

Kaj so po zmagi povedali v taboru Dallasa? "Vemo le, da naše delo še ni končano in da pravzaprav šele začenjamo. Moramo slaviti tudi majhne zmage. In nocoj je bil korak v to smer, da smo samo proslavljali majhno zmago, ko smo dosegli 50 zmag. Nekateri fantje v slačilnici niso v karieri tega še nikoli doživeli," je 32-letni Kyrie Irving pojasnil, kako so številni njegovi soigralci prvič v karieri v eni sezoni s klubom dosegli vsaj 50 zmag. Sam je tega že vajen, nenazadnje se lahko izkušeni Američan pohvali tudi z naslovom prvaka.

Luka Dončić je pravi MVP!

O tem, kako zelo so v Dallasu prepričani, da bi si Luka Dončić zaslužil priznanje MVP za igralca rednega dela sezone, je pričal tudi pogled na njihove majice. V dvorano v Miami so vstopili v majicah s pomenljivim napisom v slovenskem jeziku "Pravi MVP".

Ogrevanje košarkarjev Dallasa v majicah "Pravi MVP":

V zadnjih dneh pogosto izpostavljajo to besedno zvezo na družbenih omrežjih. Poteka kampanja, s katero opozarjajo, kako si 25-letni Ljubljančan, ki v tej sezoni beleži izjemne številke, zasluži največje individualno priznanje, ki ga pozna liga NBA. In v čast Slovenca vse skupaj izkazujejo v njegovem domačem jeziku. Na majici ni zapisano "Real MVP", ampak "Pravi MVP".

Majico "Pravi MVP" je na tekmi v Miamiju ponosno nosil tudi Mark Cuban. | Foto: Guliverimage Majico "Pravi MVP" je na tekmi v Miamiju ponosno nosil tudi Mark Cuban. Foto: Guliverimage

O tem, da bi si zaslužil priznanje, je prepričan tudi njegov trener Jason Kidd. Sam je bil najbližje omenjenemu priznanju v sezoni 2001/02, ko ga je prehitel le center San Antonia Tim Duncan. "Igra je zanj preveč enostavna. Igra tako dobro, da je videti, kot da je igra zanj prelahka. Žal se to dogaja z nekaterimi izmed najboljših … Ljudje vzamejo njihov talent za nekaj samoumevnega," je Kidd, nekdanji zvezdnik lige NBA, ki je leta 2011 Dallasu pomagal do edinega naslova, spregovoril o Dončiću, ki je v življenjski formi. "Star je komaj 25 let, a igra košarko kot nihče drug," je dodal Kidd.

Kyrie Irving je postal po zmagi nad Miamijem bogatejši za še milijon ameriških dolarjev. | Foto: Reuters Kyrie Irving je postal po zmagi nad Miamijem bogatejši za še milijon ameriških dolarjev. Foto: Reuters

O tem, kdo bo prejel priznanje MVP za igralca sezone, bodo odločali prihodnji teden, za zdaj pa je v javnosti prisoten občutek, da ima največje možnosti za zmago Nikola Jokić. Za srbskega asa Denver Nuggets bi bilo to že tretje omenjeno priznanje v zadnjih štirih letih, za Dončića pa bi bilo to prvič! In če ga ne bi osvojil to sezono, bi ga lahko v bližnji prihodnosti, dodaja Kyrie Irving. Prepričan je, da bo LD77 še napredoval v igri in v prihodnjih sezonah pokazal še več! Drugi najboljši strelec Dallasa uživa v igri z Dončićem. Z veseljem je oblekel majico z napisom v podporo Slovencu. "To nam pomeni veliko. Zanj pa je najpomembnejše, da zmaga z Dallasom. To bo vedno izpostavil kot prvo."

Jokić nerešljiva uganka za Minnesoto

V noči na četrtek je v ligi NBA največ točk dosegel Nikola Jokić (Denver). Branilci naslova so premagali Minnesoto s 116:107, srbski as, ki se mu nasmiha tretje priznanje MVP za igralca rednega dela sezone v zadnjih štirih letih, je dal kar 41 točk. Dodal je še 11 skokov in 7 asistenc. Čeprav je imel opravka z odličnima obrambnima igralcema, Rudyjem Gobertem in Nazom Reidom, je iz igre metal odličnih 16/20. Jamal Murray je dodal 20, Michael Porter Jr. pa 18 točk. Pri Minnesoti je bil najboljši strelec Anthony Edwards (25), ki se v zadnji četrtini sploh ni vpisal med strelce. Denver je vodilna ekipa zahodne konference. Ima zmago več od Minnesote in Oklahoma Cityja.

Phoenix se je maščeval LA Clippers. V noči na sredo je ekipa iz Kalifornije v Arizoni v prvi četrtini vodila kar s 35:4, na koncu pa zmagala s 105:92, tokrat pa je bilo drugače. Sonca so v Los Angelesu vrnila udarec in zmagala s 124:108, večino prednosti pa si priigrala v zadnji četrtini. Izstopali so Devin Booker (37 točk), Bradley Beal (26) in Kevin Durant (24), center iz BiH Jusuf Nurkić pa je zbral 19 skokov. Dodal je tudi kar 10 asistenc, dvoboj pa končal z le tremi točkami.

Pri Clippersih, ki so zaigrali brez kar petih zvezdnikov (manjkali so Kawhi Leonard – poškodba kolena, Paul George – koleno, James Harden – stopalo, Ivica Zubac – gleženj in Russell Westbrook – počitek) je največ točk dosegel Bones Hyland. Dal jih je kar 37, kar je njegov strelski rekord kariere.   

Liga NBA, 10. april:

Lestvica:

KK Kansai Helios Domžale
Sportal Helios v četrtfinalu ni izkoristil domačega parketa
Luka Dončić
Sportal Dončić znova čaral, popravil 40 let star rekord in potrdil končnico #video
Luka Dončić
Trendi Luka Dončić z več kot milijardo ogledov na družbenih omrežjih
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Sodniki v ligi NBA priznali, da so oškodovali Luko Dončića
Ne spreglejte