Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2024,
7.30

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

Natisni članek

Liga NBA Jayson Tatum Boston Celtics Dallas Mavericks NBA Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 2. 3. 2024, 7.30

1 mesec, 3 tedne

Liga NBA, 1. marec

Najboljša ekipa lige NBA igraje opravila z Dončićevim Dallasom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59
Luka Dončić Boston Dallas | Najboljši strelec lige NBA Luka Dončić je proti Bostonu vknjižil trojni dvojček, a doživel prepričljiv poraz. Celtics so blesteli v trojkah. Zadeli so kar 21 od 43 metov za tri točke. | Foto Reuters

Najboljši strelec lige NBA Luka Dončić je proti Bostonu vknjižil trojni dvojček, a doživel prepričljiv poraz. Celtics so blesteli v trojkah. Zadeli so kar 21 od 43 metov za tri točke.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so zahtevno turnejo po vzhodu, na kateri so na štirih tekmah vknjižili le eno zmago, sklenili s prepričljivim porazom pri vodilnem Bostonu. Celtics so bili boljši s 138:110, gostom pa ni do bolj ugodnega rezultata pomagal niti nov trojni dvojček Luke Dončića. Ljubljančan je prispeval 37 točk, 12 skokov in 11 asistenc, a z Dallasom ni dobil niti ene četrtine. Vroči Kelti so vknjižili deseto zaporedno zmago, na krilih Jaysona Tatuma (32 točk), ki je na lestvici kandidatov za priznanje MVP sezone nedavno pahnil Dončića na peto mesto, pa dokazali, kako varovanci Jasona Kidda v tem trenutku niso konkurenčni najboljši ekipi lige NBA.  

Boston Celtics : Dallas Mavericks 138:110 (38:32, 66:59, 102:90)

Učinek Luke Dončića: 37 točk (za tri 3/9, za dve 11/16, prosti meti 6/8), 12 sk., 11 as., 2 izg. žogi v 36 minutah in 33 sekundah

Najboljši strelci: Tatum 32 (trojke 5/9, 8 sk.), Brown 25 (7 sk., 5 as.), Porzingis 24 (6 sk.), White 13 (8 as., 7 sk.), Horford 12 (8 sk.); Dončić 37 (12 sk., 11 as.), Irving 19, Washington Jr. 17 (7 sk.), Lively II 15, Hardaway Jr. 10

Kaj zmorejo košarkarji Dallas Mavericks, ko imajo na voljo najmočnejšo zasedbo in gostujejo pri najboljši ekipi lige NBA? Februarski rezultati, v katerih so Luka Dončić, Kyrie Irving in ekipa večinoma zmagovali in navijačem dvignili apetite pred nadaljevanjem sezone, so namigovali, kako bi se lahko Kiddova četa v končnici spustila v boj za najvišja mesta.

Nato pa je sledila turneja po vzhodu, na kateri je imel Dallas opravka z zelo zahtevnimi tekmeci. Podala je kar nekaj odgovorov. Porazi proti Indiani, Clevelandu, zlasti pa Bostonu, ki je v noči na soboto na domačem parketu po festivalu trojk pomendral teličke, so nakazali, da Dallas v tem trenutku še ni konkurenčen najboljšim.

Vrhunci dvoboja med Bostonom in Dallasom:

Celtics se lahko v tej sezoni pohvalijo z najbolj stalno formo. Zbrali so največje število zmag (47) in najmanj porazov (12), trenutno so pri nizu desetih zaporednih zmag, v napadu pa izstopa trojka Tatum – Brown – Porzingis, ki je bila zelo dejavna tudi na srečanju z Dallasom. Gostje iz Teksasa, pri katerih je ponovno izstopal Luka Dončić in v slogu imenitnih predstav v tej sezoni vpisal nov mogočen trojni dvojček (37 točk, 12 skokov in 11 asistenc), so bili nemočni. Izgubili so prav vsako izmed štirih četrtin.

Nekajkrat so se v tretji četrtini povsem približali, a so težko sledili ritmu razigranih in zelo natančnih vodilnih posameznikov Bostona, ki so metali za tri točke 21/43. To jim je vzelo preveč moči, dokončno pa so popustili v zadnji četrtini, ko je Celtics ušel na varno razdaljo, nato pa z lahkoto povečal prednost na končnih +28. ''Imajo vrhunski napad in obrambo. V tem trenutku so najboljša ekipa v ligi NBA. Težko se je kosati z njimi,'' je po dvoboju pojasnil Dončić.

Jayson Tatum, z 32 točkami prvi strelec Dallasa, je na lestvici kandidatov za MVP sezone nedavno prehitel Luko Dončića in ga pahnil na peto mesto. | Foto: Reuters Jayson Tatum, z 32 točkami prvi strelec Dallasa, je na lestvici kandidatov za MVP sezone nedavno prehitel Luko Dončića in ga pahnil na peto mesto. Foto: Reuters

To je bil boleč poraz Dallas Mavericks, ki so veliko pričakovali od trenutno najzahtevnejšega gostovanja v ligi NBA. Na cedilu jih je pustil zlasti met za tri točke. Telički so jih zadeli le 9 od 34.

Kidd: Imeli smo opravka z najboljšim

Luka Dončić je vknjižil že 12. trojni dvojček v tej sezoni, skupno pa že 68. v karieri, odkar nastopa v ligi NBA. Odkar je dopolnil 25 let, še ni končal tekme brez trojnega dvojčka. | Foto: Reuters Luka Dončić je vknjižil že 12. trojni dvojček v tej sezoni, skupno pa že 68. v karieri, odkar nastopa v ligi NBA. Odkar je dopolnil 25 let, še ni končal tekme brez trojnega dvojčka. Foto: Reuters Košarkarji Dallasa so zahtevno turnejo po vzhodu, na kateri so na štirih tekmah vknjižili le eno zmago, sklenili s prepričljivim porazom pri vodilnem Bostonu. Celtics so bili boljši s 138:110, gostom pa ni do bolj ugodnega rezultata pomagal niti nov, že drugi zaporedni trojni dvojček Luke Dončića. Ljubljančan je prispeval 37 točk, 12 skokov in 11 asistenc, a z Dallasom ni dobil niti ene četrtine.

Vroči Kelti so vknjižili deseto zaporedno zmago, na krilih Jaysona Tatuma (32 točk), ki je na lestvici kandidatov za priznanje MVP sezone nedavno pahnil Dončića na peto mesto, pa dokazali, kako varovanci Jasona Kidda v tem trenutku niso konkurenčni najboljši ekipi lige NBA.

''So najboljša ekipa v ligi, skupaj so že dolgo časa. Razumejo vsako obrambno shemo, tako da jih ne grabi panika. To je bil nov izziv za nas. Tako v napadu kot obrambi. Ko pogledaš statistiko, smo imeli opravka z najboljšim moštvom v ligi NBA,'' je trener Dallasa pohvalil košarkarje Boston Celtics. ''Nismo odigrali tako, kot bi si želeli, a smo se veliko naučili. Zdaj vemo, katere stvari je treba popraviti. Gremo v pravo smer, zdaj smo še korak bližje temu, kar poskušamo doseči,'' je prepričan, da se bodo njegovi varovanci iz tega dvoboja ogromno naučili. 

Porzingis začel festival trojk Bostona

Kristaps Porzingis se je izkazal proti nekdanjemu klubu. ''Odlično mu gre pri Bostonu. Malce sva se pogovarjala. Dejal mi je, kako je srečen tukaj. Vesel sem zanj,'' je o njem povedal Dončić. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis se je izkazal proti nekdanjemu klubu. ''Odlično mu gre pri Bostonu. Malce sva se pogovarjala. Dejal mi je, kako je srečen tukaj. Vesel sem zanj,'' je o njem povedal Dončić. Foto: Reuters Boston je še drugič v tej sezoni ugnal Dallas. Uvodne minute je zaznamoval Kristaps Porzingis. Latvijski orjak, ki pred leti Dallasu ni prinesel želenega učinka, bolj kot o njegovih predstavah pa se je razpredalo o zdravstvenem stanju in številnih poškodbah, zaradi katerih je preskočil veliko tekem, je bil zelo razigran. Dosegel je kar 10 od prvih 15 točk Bostona in se izkazal z natančnimi meti za tri točke.

Celtics so prvo četrtino dobili s 38:32. Pri tem so dali sedem trojk in nakazali, kaj bi znala biti največja težava za goste. V domači dvorani TD Garden, kjer se odlično počutijo, so z razdalje zadevali kot po tekočem traku. Dallas se je trudil po najboljših močeh, da bi jih pri tem oviral in omejil njihovo učinkovitost napada, a je v obrambi ponavadi ostajal prekratek. ''Praktično vsak košarkar Bostona je nevaren pri metih z razdalje. Vsak lahko zadane, zato je težko. Morali smo jih pokrivati drugače kot na preostalih tekmah. Morali bi pokazati več v obrambnih shemah, težko je pokrivati igralce Bostona,'' je izpostavil Dončić.

Kako je Porzingis pozdravil Dončića ob koncu prve četrtine:

Vseeno so gostje po zaslugi znova razpoloženega Luke Dončića, ki se ni ustavljal, ampak proti eni najbolj neugodnih obramb v ligi že v prvem polčasu dosegel 23 točk, sredi tretje četrtine ujeli priključek. Približali so se na 79:81, P.J. Washington jr. (17 točk) pa je imel priložnost, da bi s trojko popeljal goste celo v vodstvo. Bilo bi njihovo prvo po uvodni četrtini. To se ni zgodilo. Zgrešil je, v nadaljevanju pa je Boston dal v višjo prestavo. Dallas je ostal brez goriva, najboljši klub rednega dela v tej sezoni, ki je že po treh četrtinah presegel mejo stotih točk, pa je igraje opravil s tekmecem in prednost povišal na končnih +28.

Kyrie Irving je iz igre zadel le devet od 23 metov, Jayson Tatum pa 10 od 19. | Foto: Reuters Kyrie Irving je iz igre zadel le devet od 23 metov, Jayson Tatum pa 10 od 19. Foto: Reuters

Boston je v domači dvorani skoraj nepremagljiv, v tej sezoni je na 31 tekmah zmagal kar 28-krat. Tokrat je bil premočan zalogaj za Kiddovo četo, ki bi za kaj več potrebovala več razpoloženih posameznikov. Kyrie Irving, ki navijačem Bostona ni ostal v prijetnem spominu, temu primerni so bili tudi žvižgi, ki se jih je naposlušal, je denimo iz igre metal 9/23 (trojke 1/7) ter dvoboj končal pri 19 točkah, kar je manj od njegovega povprečja. Povratnik Dante Exum je v 15 minutah dosegel štiri točke.

V nedeljo ob 19. uri že nov izziv

Luka Dončić bo z Mavericks ponovno na delu že v nedeljo. Tokrat na domačem parketu v Dallasu. | Foto: Reuters Luka Dončić bo z Mavericks ponovno na delu že v nedeljo. Tokrat na domačem parketu v Dallasu. Foto: Reuters Naporna turneja, na kateri je Dallas odigral štiri tekme in zmagal le v Torontu, ravno na 25. rojstni dan prvega zvezdnika Luke Dončića, se je tako končala s prepričljivim porazom. ''Ob koncu naporne turneje misliš na to, kako se boš vrnil domov,'' je dal trener Kidd vedeti, kako so njegovi varovanci že razmišljali o tem, kako lepo se bo vrniti v Teksas, kjer jih v nedeljo čaka nov izziv.

V matineji, dvoboj se bo začel že ob 19. uri po slovenskem času, kar je izjemna novica za Dončićeve podpornike, se bo pomeril s Philadelphio 76ers, ki je brez poškodovanega Joela Embiida doživela padec na lestvici, a vseeno na vzhodu ostaja na visokem petem mestu. V noči na soboto je v gosteh ugnala Charlotte (121:114), izstopala pa sta Tyrese Maxey (33 točk) in Tobias Harris (31).

Poškodbi Westbrooka in Barnesa

Russell Westbrook si je poškodoval levo roko. | Foto: Reuters Russell Westbrook si je poškodoval levo roko. Foto: Reuters Kako pa je bilo na preostalih tekmah večera? Poleg Bostona so prepričljivo zmago z visokim številom doseženih točk vknjižili tudi košarkarji Los Angeles Clippers. Washington Wizards so ugnali kar s 140:115 in potrdili, da ostajajo vroči kandidati za šampionske prstane. James Harden je dosegel 28 točk, eno manj Kawhi Leonard, Paul George pa je po vrnitvi prispeval 22 točk. Veselje Clippersov je skazila le poškodba leve roke Russella Westbrooka. V klubu se bojijo, da bi moral zaradi zloma iti na operacijo, kar bi ga za lep čas oddaljilo od parketa. Washington, pri katerem je z 32 točkami izstopal Kyle Kuzma, je v krizi. Izgubil je že 14. tekmo zapored.

Boleč poraz so doživeli Toronto Raptors, ki so s 105:120 izgubili proti Golden State Warriors, saj se je na tekmi poškodoval tudi zvezdnik Scottie Barnes (deset točk, šest skokov). Polčas je Toronto še dobil s 64:61, po poškodbi Barnesa pa se je tehtnica nagnila na stran ekipe iz San Francisca, ki je takoj po odmoru naredila delni izid 12:5. Stephen Curry je za zmagovalce dosegel 25 točk, 24 jih je dal Jonathan Kuminga. Za Toronto jih je 23 dosegel kanadski reprezentant RJ Barrett. Golden State je zmagal osmič zapored.

Antetokounmpo dač 46 točk in podrl klubski rekord

Giannis Antetokounmpo | Foto: Reuters Foto: Reuters Neustavljiv je bil ponoči tudi Grk Giannis Antetokounmpo, ki je k zmagi Milwaukeeja s 113:97 proti Chicago Bulls dosegel 46 točk in 16 skokov ter šest podaj in zadel tudi dva meta za tri točke. Milwaukee je dosegel peto zmago zaporedoma, grški zvezdnik pa se je vpisal v zgodovino kluba kot igralec z največjim številom zmag (vključno s končnico). To je bila že njegova 489. zmaga v dresu Milwaukeeja, s čimer je na večni klubski lestvici prehitel Sidneyja Moncriefa. Pri Chicagu je DeMar DeRozan dosegel 12 točk in postal 35. košarkar v zgodovini lige NBA, ki je presegel mejo 23 tisoč točk.

Najbolj napeto je bilo na tekmi med Sacramentom in vodilno ekipo zahoda Minnesoto, ki so jo prvi dobili po podaljšku s 124:120, kar 39 točk pa je na tekmi dosegel Malik Monk.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Uživancija v vragolijah Luke Dončića #video

Liga NBA, 1. marec:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić si je podaril najlepše darilo in pozdravil vrnitev soigralca
Denver Nuggets
Sportal Prvaki lige NBA, med njimi tudi Čančar, ganili nekdanjega soigralca #video
 
Ne spreglejte