Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 12. 2023,
20.45

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Borac Čačak KK Krka Novo mesto ABA liga ABA Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Cibona

Nedelja, 24. 12. 2023, 20.45

4 mesece

LIGA ABA, 13. KROG

Krka do prve domače zmage v sezoni, Olimpija trepetala, polom Partizana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Cedevita Olimpija Justin Cobbs | Cedevita Olimpija je s 93:91 ugnala Cibono. | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je s 93:91 ugnala Cibono.

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Košarkarji Cedevite Olimpije so v 13. krogu lige ABA v Hali Tivoli po težkem boju s 93:91 ugnali Cibono in prišli do tretje zaporedne zmage v regionalni ligi. Krka pa je v nedeljo v Novem mestu gostila Borac in ga premagala z 89:80. Polom je danes doživel beograjski Partizan, na gostovanju v Zadru je izgubil z 68:84. Crvena zvezda doma ni imela težav s Splitom.

Davor Užbinec
Sportal Direktor slovenskih prvakov odgovoril na najbolj vroče vprašanje ta trenutek

Cedevita Olimpija je za razliko od nastopanja v Eurocupu, kjer ji po 12 krogih še ni uspelo doseči zmage, veliko uspešnejša v ligi ABA, kjer je na trinajstih obračunih slavila desetkrat in je tik pod vrhom jadranske lestvice. Tokrat je v Ljubljani gostovala Cibona, ki se je izkazala za trdega nasprotnika, se po zaostanku z dvomestno številko dvakrat vrnila v igro, na koncu pa klonila z 91:93 in zabeležila še osmi poraz v sezoni. Hrvaška zasedba je prejšnji teden zamenjala glavnega trenerja in jo zdaj vodi Dino Repeša. Izbranci Simoneja Pianigianija pa so na svoji zadnji domači tekmi v koledarskem letu 2023 dosegli še svojo tretjo zaporedno zmago v jadranskem tekmovanju. 

Ekipi sta bili v prvem polčasu precej izenačeni, košarkarji Cedevite Olimpije so vodili z največ šestimi točkami naskoka, kolikor je prednost znašala sredi prve četrtine (16:10) in tudi po zabijanju Karla Matkovića tik pred odhodom na glavni odmor, na katerega so se Ljubljančani podali s prednostjo 42:36. Kapetan Jaka Blažič je v prvem polčasu dosegel 12 točk, Matković jih je dodal osem. Pri Ciboni v prvih 20 minutah ni bilo dvomestnega košarkarja, Tomislav Buljan je prispeval sedem točk. Zmaji so sicer v prvem polčasu izgubili devet žog, Cibona na drugi strani pa pet. 

Jaka Blažič je bil s 25 točkami prvi strelec tekme, dosegel je kar sedem trojk. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Jaka Blažič je bil s 25 točkami prvi strelec tekme, dosegel je kar sedem trojk. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Na začetku tretje četrtine je prednost domačih po trojki Justina Cobbsa prvič na srečanju narasla na dvomestno številko (48:38), a je Cibona ekspresno odgovorila z delnim izidom 9:0 in se znova povsem približala domači ekipi. A Cedevita Olimpija je zapretila še drugič in po trojki Cobbsa slabe štiri minute pred koncem tretje četrtine povedla z 62:49, ob koncu tretje četrtine pa so vodili z 69:57.

Cibona zapretila še drugič in poskrbela za napet konec

Ljubljanska zasedba je tudi v zadnji četrtini nadaljevala igro po sistemu toplo-hladno, na drugi strani pa je Cibona znala izkoristiti vse napake in krizne minute v igri zmajev. Štiri minute pred koncem je tako Domagoj Vuković goste s košem popeljal le na točko zaostanka (79:80), dobro minuto in pol pred koncem pa je Buljan s košem in zadetim dodatnim prostim metom izid po dolgem času poravnal (82:82). Cedevita Olimpija je nato odgovorila s petimi zaporednimi točkami, a je s trojko 40 sekund pred koncem za še nekaj napetosti poskrbel Aleksandar Aranitović.

Matković je nato na drugi strani zadel dva prosta meta, a je Cibona pritisnila še enkrat, deset sekund pred koncem je svojo drugo zaporedno trojko, tokrat od table, za nov minimalen zaostanek (88:89) zadel Aranitović. Na drugi strani je Cedevita Olimpija pot do koša spet iskala prek prostih metov, dvakrat je bil uspešen Cobbs. Po minuti odmora je imela Cibona pri treh točkah zaostanka še sedem sekund za napad, s trojko za izenačenje je poskusil v zadnji minuti razpoloženi Aranitović, a je njegov poskus blokiral D.J. Stewart, zmago gostiteljev pa je s črte prostih metov potrdil kapetan Blažič. Olimpija je na koncu slavila s 93:91.

Blažič je srečanje končal pri 25 točkah, od tega je zadel kar sedem trojk v desetih poskusih, in sedmih asistencah, Cobbs je ob zmagi dodal 20 točk (3/4 za 3) in osem asistenc, Stewart pa je vknjižil 14 točk. Na drugi strani sta Vuković in Aranitović (5/6 za 3) obračun končala pri 19 točkah. Obe ekipi sta bili razpoloženi pri metu za tri točke, Cedevita Olimpija je zadela 14 metov za tri iz 28 poskusov, Cibona pa 16 od 27, je pa ljubljanska zasedba ob tem izgubila 16 žog, hrvaška pa tri manj.

Pomembna zmaga za Krko

Krka je v šestem nastopu pred domačo publiko v ligi Aba zabeležila prvo zmago v tej sezoni v dvorani Leona Štuklja. Premagala je Borac z 89:80. Za Novomeščane je to tretja zmaga v regionalnem tekmovanju in dobra popotnica pred naslednjo domačo tekmo 29. decembra proti FMP, ki so ga premagali že na prvi tekmi oktobra v Beogradu.

Zmaga proti Borcu, ki je prvi del tekmovanja zaključil s šestimi zmagami, je za Krko hkrati spodbuda pred naslednjimi trinajstimi tekmami, v katerih se ji obeta ogorčen boj za obstanek. Mornar na zadnjem mestu je pri 1-12, zmago več od Krke pa imata Split in FMP.

Krka je v šestem nastopu pred domačo publiko v ligi Aba zabeležila prvo zmago v tej sezoni v dvorani Leona Štuklja.  | Foto: Drago Perko/kosarka.si Krka je v šestem nastopu pred domačo publiko v ligi Aba zabeležila prvo zmago v tej sezoni v dvorani Leona Štuklja. Foto: Drago Perko/kosarka.si

Sicer pa je bila za Krko to prva od petih tekem pred domačo publiko do začetka februarja oziroma v naslednjih sedmih nastopih.

Krka je do zmage prišla v zadnji četrtini, ki jo je dobila s 20:15. Na delni izid 13:2, s katerim je Borac v 32. minuti prešel v vodstvo s 73:71, je odgovorila z nizom enajstih točk in prednostjo 82:73, ki je v zadnji minuti in pol ob 94-odstotnem izvajanju prostih metov ni izpustili iz rok.

Med petimi domačimi igralci z dvomestnim številom točk je izstopal Jan Špan s 23 točkami in metom za tri točke 5:7. Petnajst točk brez zgrešenega meta je dosegel Darko Planinić, dvanajst točk in devet skokov je prispeval Marko Radovanović, po deset pa sta jih dodala Leon Stergar in Isaiah Cousins.

Liga ABA, 13. krog

Petek, 22. december:

Sobota, 23. december:

Nedelja, 24. december:

Ponedeljek, 25. december:

Lestvica:

Preberite še:

Cedevita Olimpija Bešiktaš Jaka Blažič
Sportal Kar 13 izgubljenih žog in še 12. poraz Cedevite Olimpije
Ne spreglejte