Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
14. 8. 2023,
18.30

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

Natisni članek

Aljaž Kunc Jordan Morgan Mike Tobey Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca SP 2023

Ponedeljek, 14. 8. 2023, 18.30

8 mesecev, 2 tedna

Košarkarska reprezentanca odhaja na Japonsko

Sekulić izbral Američana, Dončić opravil magnetno resonanco #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

Deset dni pred začetkom svetovnega prvenstva slovenska košarkarska reprezentanca odhaja na Japonsko. Luka Dončić in soigralci še naprej govorijo o kolajni, čeprav popotnica s pripravljalnih tekem ni najboljša. V ponedeljek so zadnjič trenirali v Stožicah. Pred tem sta pred novinarje stopila Aleksander Sekulić in kapetan Luka Dončić. Selektor je s seznama potnikov črtal še dva visoka košarkarja: Aljaža Kunca in Jordana Morgana. "Oba sta si zaslužila, da bi bila zraven," pravi.

Slovenija ZDA
Sportal Aleksander Sekulić s prstom pokazal na globoke padce

Jordan Morgan | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jordan Morgan Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski košarkarji so odigrali šest pripravljalnih tekem: s Kitajci in Črnogorci so tesno zmagali, dvakrat izgubili z Grki, minuli konec tedna pa za 20 izgubili s Španci in za 30 z Američani. To sta bili edini tekmi, ko je nasprotnik igral zares agresivno obrambo. Španci so omejili tudi Luko Dončića. Zdi se, d, ko Luka ne doseže dvojnega dvojčka in ne da okoli 30 točk, je zmago težko doseči. 

A Dončić pravi, da še naprej verjame v kolajno. Obenem priznava, da bo treba pokazati več: "Mislim, da moramo še zelo napredovati, a je bilo tudi veliko dobrih stvari. Ko smo osredotočeni in delamo, kar bi morali delati, smo lahko zelo dobra ekipa." Popraviti je treba obrambo in izboljšati skok. "Vsak mora svojega zapreti, kar se tiče skoka. Več moramo uporabljati roke. To sta točki, kjer moramo narediti največ napredka."

Sekulić: Jasno, brez Muriča in Čančarja smo slabša ekipa

 Aleksander Sekulić | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Aleksander Sekulić Foto: Blaž Weindorfer/Sportida O kolajni je govoril tudi Aleksander Sekulić, a poudaril, da je kandidatov za kolajno vsaj deset. "Vsi v reprezentanci bi radi posegli po najvišjih mestih in s to željo gremo na prvenstvo. To je naš motiv. Bolj ko bomo v to verjeli, lažje bomo to pokazali na terenu. Največ bo odvisno od nas samih. Ne podcenjujem nobenega igralca, niti Bineta niti Čebaška, ampak jasno, brez Muriča in Čančarja smo slabša ekipa. Je pa Bine pokazal zelo všečne predstave in to nam daje upanje, da se lahko kosamo z najboljšimi ekipami. Čeprav mislim, da je krog najožjih favoritov okrog desetih ekip."

Težka odločitev o naturaliziranem Američanu

Aljaž Kunc | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Aljaž Kunc Foto: Vid Ponikvar/Sportida Selektor je sporočil, da je s seznama potnikov na daljni Vzhod črtal dva centra: Aljaža Kunca in Jordana Morgana. Oba sta sicer še opravila ponedeljkov trening in bosta doma pripravljena, če bo v primeru kakšne poškodbe do začetka prvenstva treba vskočiti. "Možnost je bila, da bi šli s 14 na Japonsko, a mislim, da ni pošteno, da jih peljemo tja in jih nato pošljemo domov," je odločitev pojasnil selektor.

Mike Tobey | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Mike Tobey Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Oba sta si zaslužila, da bi bila zraven. To vedno povem, a iskreno to tudi mislim. Naša moč, ker imamo poškodbe na položaju štiri, je na zunanji liniji. In zato potrebujemo tam več izkušenj, več igralcev, ki so okusili raven takih tekem, kot bodo na svetovnem prvenstvu. To je pretehtalo pri Kuncu. Kar se tiče Morgana, je bila pa velika dilema. Mislim, da niti Morgan niti Tobey nista v optimalni formi. A glede na vse okoliščine smo se odločili, da gre z nami Tobey."

Kot naturalizirani Američan torej na Japonsko potuje Mike Tobey, ki se je treningom priključil šele pred tednom dni. Dal je deset točk in imel osem skokov proti Španiji. Jordan je začel s treningi v Sloveniji že sredi julija, še pred uradnim začetkom priprav. Izstopal je na prvi tekmi z Grčijo (16 točk), na vseh je bil v prvi peterki. Dončić, ki je predlani izvrstno igral s Tobeyjem na olimpijskih igrah, to poletje pa je prvič igral z Morganom.

Dončić: Če bo treba, bom igral tudi petko

"Obadva sta dobra dečka, tudi glede igre sta super," je o Morganu in Tobeyju povedal Dončić. Ko je govoril z nami, še nismo vedeli, da je Sekulić izbral Tobeyja. In zato smo ga vprašali, če bi moral on izbrati: "Nisem jaz trener," je kratko odgovoril Dončić. Brez poškodovanih Eda Murića in Vlatka Čančarja bo prva izbira na položaju štiri Bine Prepelič. Pomagal pa bo tudi Dončić. "Ja, bom, o tem sva že govorila s selektorjem. Ker smo izgubili Čančarja, ki nam je veliko, veliko pomagal. Če bo treba, bom igral tudi petko."

Reprezentanca Slovenije, ki potuje na SP na Japonsko:

Branilci: Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Žiga Šamar
Krila: Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Jakob Čebašek, Gregor Glas
Centri: Bine Prepelič, Žiga Dimec, Mike Tobey

Dončić na magnetni resonanci, a je vse v redu

 Luka Dončić | Foto: Baloncesto España Luka Dončić Foto: Baloncesto España Dončić je izpustil tekmo z ZDA, ker je proti Španiji prejel udarec v stegensko mišico. "Poškodba, ki me muči že od marca. Samo preventivno smo naredili magnetno resonanco, a je vse v redu," je razblinil strah, da je kaj hujšega. Španci so v petek igrati tako agresivno, da se je zdelo, kot da ga pretepajo. "To sem že navajen. Že od malih nog je tako. To je cilj druge ekipe, to je del košarke. Na to se je treba navaditi."

Dončić pomaga Koroški
Koroški gasilci in tamkajšnja civilna zaščita je minuli konec tedna dobila pomoč v obliki opreme za odpravljanje posledic poplav, ki jo je poslala Fundacija Luke Dončića. Zdaj je Luka prvič spregovoril tudi na to temo: "Vedno sem pripravljen pomagati, sploh Sloveniji. To je moja država, tukaj sem se rodil, igram zanjo. Karkoli bo treba, bom pomagal."

V soboto še zadnja pripravljalna tekma

Slovence v soboto čaka še zadnja pripravljalna tekma z Japonci, nato pa bodo imeli teden dni za trening in pripravo na tekme skupine F: 26. avgusta prvo igrajo z Venezuelo, dva dni zatem z Gruzijo in 30. z Zelenortskimi otoki. Vse tekme bodo ob pol dveh popoldne po srednjeevropskem času. Prvi dve reprezentanci se uvrstita naprej, v skupini K bosta nato igrali z najboljšima iz skupine E (Nemčija, Finska, Avstralija, Japonska).

Do prve tekme na azijskem mundobasketu je torej še 12 dni. Selektor verjame, da dovolj, da popravijo napake: "Če ne bi verjel v to, bi se morali odločiti za kakšno drugo potezo. Verjamem, da bomo našli način, kako pomagati en drugemu in izboljšati ekipo do te mere, da bodo vsi v svoji optimalni formi."

Selektor želi boljšo obrambo, hitrejšo igro in manj izgubljenih žog:

Luka Dončić slovenska reprezentanca
Sportal Dončić je prvo ime Fibine kampanje, snemali so ga v Ljubljani #video
Slovenija Španija Luka Dončić
Sportal Brez Dončića poraz za 30 proti C-ekipi ZDA
Slovenija Španija Luka Dončić
Sportal Slovenci tekmo odprli s petimi trojkami, sledila je velika streznitev

 

Ne spreglejte