Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2023,
23.18

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Anthony Edwards Jordan Morgan Gregor Glas Aleksander Sekulić Luka Dončić Luka Dončić SP 2023 Slovenska košarkarska reprezentanca

Sobota, 12. 8. 2023, 23.18

8 mesecev, 3 tedne

Pripravljalna tekma Slovenija − ZDA

Brez Dončića poraz za 30 proti C-ekipi ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Slovenija Španija Luka Dončić | Tudi Luka Dončić ni mogel preprečiti visokega petkovega poraza proti Španiji. | Foto Baloncesto España

Tudi Luka Dončić ni mogel preprečiti visokega petkovega poraza proti Španiji.

Foto: Baloncesto España

Po petkovem porazu s Španijo za 20 točk so slovenski košarkarji v Malagi igrali še z ZDA. Čeprav v njej ni največjih zvezdnikov, ta velja za enega od favoritov svetovnega prvenstva. To je bila zadnja pripravljalna tekma Slovenije na stari celini pred torkovim odhodom na Japonsko. Prvi polčas so Američani dobili s 47:31, na koncu pa slavili z razliko 30 točk in z rezultatom 92:62. Luka Dončić zaradi udarca, ki ga je prejel na petkovi tekmi, preventivno ni igral. Slovenci so izgubili 17 žog.

Slovenija Španija Luka Dončić
Sportal Slovenci tekmo odprli s petimi trojkami, sledila je velika streznitev

Prijateljska tekma (Malaga):

Sobota, 12. avgust:

ZDA : Slovenija 92:62
Edwards 15, Brunson 11, Reaves 10, Bridges 9, Johnson, Banchero in Portis po 8; Glas 14, Dragić 8, Morgan 7, Samar, Blažič in Dimec po 5, Nikolić, Hrovat, Tobey in B. Prepelič po 4

Dvoboj proti ZDA je preventivno izpustil Luka Dončić. Kapetan je v drugi četrtini petkove tekme prejel neugoden udarec v stegensko mišico. Za nekaj minut je celo zapustil parket, a se nato vrnil in nadaljeval igranje. A Španci so ga tako trdo prijeli v obrambi, da ni mogel pokazati vsega svojega talenta (17 točk). V reprezentanci nekaj dni pred odhodom na Japonsko ne želijo tvegati in zato je v soboto ostal na klopi.

Slovenija priprave | Foto: Baloncesto España Foto: Baloncesto España Slovenija je začela s peterko Jaka Blažič, Gregor Hrovat, Jordan Morgan, Bine Prepelič in Aleksej Nikolić, ki je nadomestil Dončića. Po petih minutah so Američani vodili s 14:9, s šestimi točkami je bil najbolj vroč Jalen Brunson, nekdanji Dončićev soigralec. Američan s slovenskim potnim listom Morgan pa je dal pet točk. Že v osmi minuti so ZDA vodile z dvomestno prednostjo (23:12). A se je Slovenija z dvema zaporednima trojkama Zorana Dragića pred koncem uvodne četrtine približala na 18:25.

Slovenija ZDA | Foto: Baloncesto España Foto: Baloncesto España Američani, fizično močnejši in hitrejši v protinapadih, tako da se je njihova prednost v drugi četrtini, ko je Slovenija igrala z rezervisti, med njimi je bil Žiga Dimec, še povečevala (41:26 v 15. minuti). Dvanajst izgubljenih žog, 27-odstotni met za tri točke (štiri od 15) in vsega devet metov za dve točki (sedem zadetih) je bila statistika Slovenije v prvem polčasu. Mike Tobey je zgrešil vse štiri mete. Tudi Američani so zadeli le dva od 14 poizkusov za tri in zato so na glavni odmor odšli s prednostjo "vsega" 16 točk (47:31). Anthony Edwards je bil z desetimi točkami najboljši strelec polčasa, Brunson in Dragić sta mu sledila z osmimi, Jordan in Žiga Samar pa pri Sloveniji s po petimi.

Američani so v tretji četrtini, ko ni bilo več tistega pravega tekmovalnega naboja, vodili že za 20 točk (57:37). S tretjo trojko Gregorja Glasa na tekmi so se Slovenci tik pred koncem le približali na 49:67. Na začetku zadnje četrtine je zadel še eno trojko (54:67) in bil z 12 točkami najboljši strelec slovenske reprezentance. 

Čeprav se je zdelo, da Američani igrajo samo še s pol moči, so dve minuti pred koncem z delnim izidom 16:4 povedli za 25 točk (85:60). Igra Slovenije je v zadnjih minutah razpadla in ZDA so slavile celo za 30 točk (92:62). Na koncu 17 izgubljenih žog Slovenije, ki ji ni šel niti skok z 32:42. Najboljša strelca tekme sta bila Edwards (15) in Glas (12).

Slovenija ZDA | Foto: Baloncesto España Foto: Baloncesto España

Nikolić: Mislim, da smo bili na trenutke kar dobri

"Borili smo se. Osredotočili smo se na svoje stvari, ki mogoče ne delujejo, kot na primer tranzicijska obramba. To je bil dober test, saj so oni atletsko zelo dobro pripravljeni. Mislim, da smo bili na trenutke kar dobri. Včasih jih je bilo res težko ustaviti. Imamo pa tudi še preveč nihanj. V določenem trenutku smo se približali na 13 točk razlike. Nekaj stvari je bilo v redu, nekatere pa bomo morali popraviti, če želimo doseči neki rezultat," je po porazu razmišljal Nikolić, ki je igral v prvi peterki, a dal le štiri točke.

Gregor Glas pa je povedal: "Ni nam uspelo, da jih bi upočasnili. Igrajo namreč zelo hitro. To je bil naš glavni cilj, predvsem v protinapadih, ki pa nam je uspel le na trenutke. Padal nam je tudi fokus. Dobili so zelo veliko skokov in iz tega prišli do precej drugih priložnosti. Bili smo tudi brez Luke, kar je tudi velika razlika. Nismo se pa predali."

Le dve zmagi Slovenije na pripravljalnih tekmah

Luka Dončić | Foto: Guliverimage Luka Dončić Foto: Guliverimage Slovenija je v petek na turnirju ob 100. obletnici španske košarkarske zveze igrala z aktualnimi svetovnimi in evropskimi prvaki Španci in izgubila z 79:99. Imela je kar 19 izgubljenih žog! Njen izkupiček v pripravah sta tako zmagi proti Kitajski in Črni gori ter dva poraza z Grčijo, eden s Španijo in zdaj še z ZDA. Za pomlajeno selekcijo ZDA je bila to šele druga od petih prijateljskih tekem. Portoriko je premagala s 117:74, v Malagi se bo v nedeljo srečala s Španijo, nato pa jo v Abu Dabiju čakata še Grčija in Nemčija.

Košarkarji Združenih držav Amerike, olimpijski zmagovalci iz Tokia (a s povsem drugo ekipo) in prvi favoriti za zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v Aziji, so bili predzadnji tekmec Slovenije v pripravah na turnir najboljših 32 reprezentanc sveta, ki se bo začel 25. avgusta na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji. 

Slovenija bo v Azijo odpotovala v torek, 15. avgusta, dan prej bosta v Ljubljani pred novinarje stopila Aleksander Sekulić in kapetan Dončić. Naslednjo soboto bodo Slovenci v Tokiu odigrali še zadnjo pripravljalno tekmo z Japonsko, prvi nastop na svetovnem prvenstvu pa jih čaka 26. avgusta proti Venezueli.

Selektor Steve Kerr, sicer glavni trener Golden State Warriors, je v ekipo, ki ima nalogo popraviti bled vtis in sedmo mesto s SP 2019, povabil Paola Banchera (Orlando Magic), Mikala Bridgesa (Brooklyn Nets), Jalna Brunsona (New York Knicks), Anthonyja Edwardsa (Minnesota Timberwolves), Tyresa Haliburtona (Indiana Pacers), Josha Harta (New York Knicks), Brandona Ingrama (New Orleans Pelicans), Jarena Jacksona (Memphis Grizzlies), Cama Johnsona (Brooklyn Nets), Walkerja Kesslerja (Utah Jazz), Bobbyja Portisa (Milwaukee Bucks) in Austina Reavesa (Los Angeles Lakers).
Slovenija - Črna gora, prijateljska košarkarska tekma
Sportal Razlika, ki bode v oči: Slovenija z Dončićem in brez njega
Slovenija - Črna gora, prijateljska košarkarska tekma
Sportal Tobey ali Morgan? Dončićeve besede bodo štele dvojno!
Slovenija - Črna gora, prijateljska košarkarska tekma
Sportal "Kar dela Dončić na igrišču, ni normalno"
Ne spreglejte