Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
22. 8. 2015,
19.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

incident Jugoslavija Italija evropsko prvenstvo Peter Vilfan Janez Drvarič Dražen Petrović

Sobota, 22. 8. 2015, 19.54

8 let

Incident, v katerem se je Drvarič zaščitniško obesil Vilfanu na ramena (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes se bodo na zadnji tekmi koprskega turnirja pomerili košarkarji Slovenije in Italije. Sosedski derbiji so vedno strastni, tudi leta 1983 je bilo tako. Spominjata se ga tudi Vilfan in Drvarič.

Zgodovina sosedskih derbijev med Slovenijo in Italijo ni dolga, zato pa več bogastva v sebi nosijo košarkarski obračuni med Jugoslavijo in Italijo. Naši zahodni sosedi so bili vrsto let lahka hrana za izbrano vrsto Jugoslavije, zato so uporabljali različne načine, da bi le prišli do skalpa.

Tudi slovenski košarkarji so bili del vročih dvobojev, v katerih so na parketu večkrat preskočile iskrice ter še kaj več. Najbolj so bili na tapeti, jasno, najboljši košarkarji. In ker Dragan Kićanović spada v kategorijo najboljših jugoslovanskih in evropskih košarkarjev vseh časov, se je večkrat znašel na tleh.

Leta 1980 ga je recimo v finalu olimpijskih iger Italijan Dino Meneghin tako nešportno udaril, da je končal v bolnišnici in sploh ni mogel na slavnostno podelitev zlate medalje – to je bilo edino zlato olimpijsko odličje košarkarjev iz nekdanje Jugoslavije.

Najprej na tleh Kićanović, nato Petrović, kar naenkrat vsi na zapisnikarski mizi

Ni minilo veliko let, ko se je Kićanović spet znašel v italijanskem primežu. Pisalo se je leto 1983 in evropsko prvenstvo v Franciji. V zadnji tekmi skupinskega dela sta se udarili prav Jugoslavija in Italija, prva pa je potrebovala zmago, da bi se uvrstila v polfinale in se potegovala za odličje.

Italijani so se zatekli k nešportnim prijemom, ki v sodobni košarki niso več praksa. Iz tira so hoteli vreči tekmeca in to jim je v 15. minuti uspelo. Marco Bonamico je v hokejskem slogu na tla podrl Kićanovića, ki je dobil močan udarec v ramo. Takrat je Jugoslavija zaostajala za vsega točko razlike (29:30), poteza italijanskega košarkarja pa je bila uvod v poznejši incident.

Ko se je v enem od napadov na tleh znašel še legendarni Dražen Petrović, je kri povsem zavrela. Kot prvi ga je prišel zaščitit Slovenec Peter Vilfan, pa čeprav je bil za glavo manjši od Meneghina in Romea Sacchettija. Zadnji ga je povlekel za lase in ga odstranil, nanj pa je hotel skočiti še orjak Meneghin. Takrat je s klopi pridrvel Janez Drvarič in rojaka odvlekel stran.

Drvarič se obesil Vilfanu na ramena, na koncu je s škarjami razčistil Grbović

"Prav gotovo je bil to del strategije Italijanov, ki so takrat v obrambi igrali zelo agresivno. S to igro so prišli tudi do naslova evropskih prvakov. Provokacije nismo pričakovali in potem je odziv pripeljal do tega, da je bilo na parketu veliko nervoze in napetosti. Petra sem zadržal, da se ni vključil v obračunavanje. Ko sem ga zagledal, da je skočil za njimi, sem odhitel do njega in se mu obesil na ramena ter ga odpeljal stran. Nastali sta velika nervoza in napetost. Nato se je zgodil še incident na zapisnikarski mizi," se nešportnega dogodka spominja Drvarič, ki je na prvenstvu opravljal funkcijo pomočnika glavnega trenerja.

Kot je pred leti dejal Meneghin, se je pretep končal, ko je Goran Grbović stekel do zdravniške torbe, iz nje vzel škarje in z njimi začel mahati naokoli. "Takrat smo se vsi umirili," je dejal največji italijanski košarkar vseh časov

Fiba spremenila pravila

Po tistih dogodkih so na mednarodni košarkarski organizaciji Fiba izrazito zaostrili pravila, kar zadeva prihajanje košarkarjev s klopi na igrišče, zato zdaj le redko vidite, da kateri od košarkarjev steče na parket, saj so kazni prevelike, da bi si jih privoščili.

Italijani so nato v polfinalu premagali Nizozemsko in v finalu še Španijo, Jugoslavija pa je osvojila sedmo mesto.

Danes bomo v Kopru spet spremljali sosedski derbi (20.05), le da tokrat ne bomo videli takšnih nešportnih potez v režiji slovenskih ali italijanskih košarkarjev.

Ne spreglejte