Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
21.35

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

9

Natisni članek

Monaco Maccabi Tel Aviv Real Madrid Partizan Beograd Evroliga

Sreda, 3. 5. 2023, 21.35

11 mesecev, 4 tedne

Evroliga, četrtfinale, tretje tekme

Real v peklu prekrižal načrte Partizanu, Barcelona že na final 4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

9

Mike Tobey Barcelona | Mike Tobey je dal za tretjo zmago Barcelone 13 točk. | Foto Guliver Image

Mike Tobey je dal za tretjo zmago Barcelone 13 točk.

Foto: Guliver Image

Beograjski Partizan je izpustil prvo zaključno žogico za nastop na zaključnem turnirju četverice evrolige. Na tretji tekmi, na kateri sta tako Partizan kot tudi Real zaradi kazni po nedavnem množičnem pretepu v Madridu pogrešala številne pomembne košarkarje, je izgubil z 80:82. Monaco je v Tel Avivu ugnal Maccabi in v zmagah povedel z 2:1. Enako je uspelo Olympiacosu na dvoboju s Fenerbahčejem. Z zmago 3:0 nad Žalgirisom pa si je kot prva zaključni turnir zagotovila Barcelona. Na tretji tekmi je zmagala s 77:66.

pretep Real Madrid Partizan Dante Exum
Sportal Po pretepu opravičila, v Beogradu pa sprejem, kot bi bili prvaki #video

Barcelona se je na final 4 uvrstila s četrtfinalno zmago s 3:0. Žalgiris je na tretji tekmi premagala s 77:66. Zelo učinkovit je bil slovenski reprezentant Mike Tobey, ki je bil na parketu manj kot 13 minut, pa je dal 13 točk (tri trojke). S po 14 točkami sta bila prva strelca Barcelone Jan Vesely in Tomaš Satoransky.

V dvoboju Fenerbahče - Olympiacos so z 2:1 povedli Grki. Tretjo tekmo so dobili z 72:71, potem ko je Kostas Slouskas sekundo do konca zadel trojko. Slouskas je bil s 25 točkami tudi prvi strelec tekme. Pri Turkih je bil z 21 točkami najbolj razpoložen Tyler Dorsey.

Zmagovalci četrtfinalnih parov se uvrstijo na zaključni turnir, ki bo med 19. in 21. majem v Kaunasu. Četrte tekme četrtfinalne serije bodo na sporedu v četrtek in petek.

Real v beograjskem peklu prekrižal načrte Partizanu

Walter Tavares je bil s 26 točkami in 11 skoki eden največjih junakov v moštvu Reala.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Walter Tavares je bil s 26 točkami in 11 skoki eden največjih junakov v moštvu Reala. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trener Željko Obradović uživa v Beogradu ogromno priljubljenost in čast. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trener Željko Obradović uživa v Beogradu ogromno priljubljenost in čast. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dvoboj v beograjski Areni je bil izenačen do zadnjega piska sirene. Sprva je bolje kazalo gostiteljem, ki so v peklenskem vzdušju beograjske dvorane povedli z 9:0, nato prednost še povišali na +15, a so gostje iz Španije, za katere je zaigral tudi orjaški center Walter Tavares, v zadnjem delu prvega polčasa le ujeli priključek. V nadaljevanju so topili prednost, nekajkrat tudi povedli, odločilne točke za zmago pa je 24 sekund pred koncem dosegel Nigel Williams-Goss (22 točk), ki je zadel met za tri točke (77:80). Po minuti odmora domačega trenerja Željka Obradovića je James Nunnally zgrešil met za tri točke, Hrvat Mario Hezonja (12 točk) pa je po dveh zadetih prostih metih povišal na 82:77. Nekaj upanja je domačinom prinesle trojka Zacha Ledayja (80:82), za morebiten podaljšek ali preobrat pa jim je zmanjkalo časa.

Izjemno ozračje v beograjski Areni pred srečanjem, navijači Partizana so izpostavili velikanski transparent s podobo trenerja Željka Obradovića:

V španski ekipi je blestel 220 cm visoki Walter Tavares, ki je dosegel 26 točk in pobral enajst žog pod obema obročema, Williams-Goss pa je prispeval 22 točk. V srbski ekipi sta bila najbolj učinkovita Leday in Alen Smailagić, oba sta dosegla po 15 točk.

Navijači Partizana so ob predstavitvi košarkarjev Reala obrnili hrbet španskim košarkarjem in jih izžvižgali:

Partizan Real | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Partizan Real | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko To je bilo srečanje visokega tveganja, za varnost gostov iz Madrida, ki so se v srbski prestolnici bali izpadov domačih navijačev, je skrbelo okrog 500 srbskih policistov. Ozračje je bilo naelektreno zaradi incidenta, ki se je zgodil v izdihljajih drugega četrtfinalnega srečanja. Takrat so pri visokem vodstvu gostov iz Beograda zapele pesti, vse skupaj je sprožil provokativen prekršek Sergia Llulla, se je ozračje med športnima velikanoma iz Španije in Srbije še dodatno naelektrilo. Tretja tekma je na srečo minila brez nešportnih zapletov.

Trener Partizana Željko Obradović je zaradi kazni pogrešal Matthiasa Lessorta in Kevina Punterja, pri Realu nista smela zaigrati Gabriel Deck in Guerschon Yabusele. Avstralec Dante Exum, žrtev rokoborskega prijema Yabuseleja, ki je bil na zadnji tekmi v Madridu z 19 točkami najboljši strelec Partizana, je kljub poškodbi stisnil zobe in zaigral, a to črno-belim ni pomagalo do želene tretje zaporedne zmage nad Realom. Kmalu jih čaka nova priložnost, Madridčani bodo v srbski prestolnici gostovali še enkrat.

pretep Real Madrid Partizan
Sportal Znane pričakovane kazni za "pretepače" Partizana in Reala

Monaco je v Tel Avivu premagal Maccabi s 83:78 in v zmagah povedel z 2:1. Pri gostujoči zasedbi iz kneževine je bil najbolj razpoložen ameriški branilec Mike James z 21, pri izraelski pa njegov rojak Bonzie Colson s 17 točkami. Četrta tekma bo v četrtek v Tel Avivu. Podobno velja tudi za četrti obračun med Partizanom in Realom, ki bo vnovič potekal v razprodani beograjski Areni.

Ekipe igrajo na tri zmage, zmagovalci pa se bodo uvrstili na zaključni turnir, ki bo med 19. in 21. majem v Kaunasu.

Evroliga, četrtfinale, tretje tekme:

Torek, 2. maj:

Sreda, 3. maj:

Evroliga, četrtfinale:

Monaco - Maccabi Tel Aviv /2:1/
Real Madrid - Partizan /1:2/
Barcelona - Žalgiris /3:0/
Olympiacos - Fenerbahče /2:1/

//izid v zmagah; igrajo na tri zmage

Partizan Zach Leday Matthias Lessort
Sportal S trojko v zadnji sekundi Partizan slavil v Madridu, Barcelona vodi
Mike Tobey Barcelona
Sportal Barcelona po poti Partizana, Fenerbahče do izenačenja
 
Ne spreglejte