Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
9. 8. 2018,
17.45

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

2

Natisni članek

infografika top 10 Evroliga NBA plače košarka

Četrtek, 9. 8. 2018, 17.45

5 let, 8 mesecev

TOP 10: Najbolje plačani košarkarji v evroligi

Dva svetova: zaslužki v ligi NBA in evroligi

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

2

Najbolje plačani igralci Evrolige | Med desetimi najbolje plačanimi igralci v evroligi so tudi trije, ki prihajajo iz Severne Amerike. Vsi trije so si v Evropi zagotovili višje plačilo, kot so ga imeli v ligi NBA. (Fotografija je simbolična.) | Foto Sportida

Med desetimi najbolje plačanimi igralci v evroligi so tudi trije, ki prihajajo iz Severne Amerike. Vsi trije so si v Evropi zagotovili višje plačilo, kot so ga imeli v ligi NBA. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Sportida

Najbolje plačani igralci evrolige ne zaslužijo niti povprečne NBA-plače. Glede na njeno višino bi se igralci evrolige na plačilni lestvici lige NBA razvrstili med 235. in 354. mestom. Skoraj vsi so se preizkusili tudi v ligi NBA, kjer so večinoma zaslužili še manj kot v Evropi.

Deset najbolje plačanih igralcev v evroligi naj bi v sezoni 2018/19 skupaj zaslužilo dobrih 20 milijonov evrov. Čeprav ne gre za malo denarja, je vsota neprimerljiva z zaslužki v ligi NBA. Skupno bo teh deset najbolje plačanih igralcev v Evropi zaslužilo komaj dobrih 60 odstotkov plače najbolje plačanega igralca lige NBA Stephena Curryja. Noben izmed igralcev v evroligi pa glede na prejemke ne doseže niti dobre polovice povprečne plače v ligi NBA. Deset najbolje plačanih igralcev lige NBA bo skupaj v prihajajoči sezoni v žep pospravilo 285 milijonov evrov.

Na vrhu plačne lestvice Rus

Po podatkih medijskega partnerja evrolige Eurohoops.net bo v sezoni 2018/19 najbolje plačan košarkar v Evropi Aleksej Šved, ki igra za moskovski Himki. Na sezono naj bi zaslužil 3,5 milijona evrov, kar je okoli 3,75-krat več, kot naj bi za svojo celotno člansko ekipo po zadnjih podatkih namenila Petrol Olimpija.

Blake Griffin
Sportal Blake Griffin letno lažji za 2,5 milijona evrov

Če pogledamo njegovo plačo iz druge perspektive, je to skoraj desetkrat manj od najbolje plačanega igralca lige NBA Stephena Curryja. Aleksej Šved bo imel skoraj polovico manjšo plačo od povprečne za igralca v ligi NBA. Najbolje plačani igralec v Evropi bi v ligi NBA glede na plačo zasedel 235. mesto (izmed 459 igralcev na plačilnem seznamu lige NBA). Šved bo prejemal 60 odstotkov plače Luke Dončića.

Aleksej Šved ima za plačilne razmere v evroligi visoko plačo. Njegov najbližji zasledovalec je Nando de Colo, igralec moskovskega kluba CSKA. Plača Nanda de Cola bo milijon evrov manjša od plače Alekseja Šveda, kar pomeni, da bo prejemal skoraj tretjino manjšo plačo.

Poleg Nanda de Cola bodo imeli v evroligi več od dveh milijonov evrov plače še trije igralci: Nick Calathes, Sergio Rodriguez in Jan Vesely. Preostalih pet igralcev na lestvici bo prejelo med 1,5 in dvema milijonoma plače. Gre za plačo v razredu upokojene zvezde lige Tima Duncana, ki se je košarkarsko upokojil leta 2016. Njegova ekipa se mu je odrekla in tako omogočila razdelitev njegove plače med naslednje tri sezone. Duncan še vedno prejme 1,6 milijona evrov letne plače.

LeBron James
Sportal LeBron James: Vedno sem želel podajati kot Magic

Izmed najbolje plačanih lige NBA ni okusil le en igralec

Devet od desetih najbolje plačanih igralcev evrolige se je preizkusilo tudi v ligi NBA. Trije med njimi so v najboljši sezoni v ligi NBA zaslužili več kot v Evropi, preostali manj. Aleksej Šved je v NBA zaslužil največ 2,84 milijona evrov na sezono, kar je 0,62 milijona evrov manj od trenutne plače. Nando de Colo je prek luže prejemal dober milijon manj, kot zasluži danes.

Več kot v Evropi so v ZDA zaslužili Sergio Rodriguez, Jan Vesely in Joffrey Lauvergne. Izmed teh je najbolj izstopala plača Sergia Rodrigueza, ki mu je Philadelphia za enoletno pogodbo plačala sedem milijonov evrov. Jan Vesely je v ligi NBA prejel 0,8 milijona evrov več letne plače, Joffrey Lauvergne pa je prek luže zaslužil le nekoliko več, kot zasluži v Evropi.

Najbolje plačani igralci Evrolige | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar
Sportal Angleži so prepričani: Jan Oblak je brez dvoma najboljši na svetu
Dallas Cowboys
Sportal Dončić sosed najbogatejših, Real prehitel Barcelono
Ne spreglejte