Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
12.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

2

Natisni članek

Forbes top 10 Dallas Cowboys Real Madrid Barcelona Manchester United New York Yankees

Četrtek, 26. 7. 2018, 12.45

5 let, 9 mesecev

Top10

Dončić sosed najbogatejših, Real prehitel Barcelono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

2

Dallas Cowboys | Foto Reuters

Foto: Reuters

Že res, da sta svetovno nogometno prvenstvo in tržnica lige NBA polnila julijske naslovnice medijev in da tako nogomet kot košarka pred ekrane privabljata nepregledne množice in imata zaradi razširjenega mednarodnega dosega izjemen potencial za rast, je "finančna kraljica" liga NFL. Kar 29 klubov ameriškega nogometa se je znašlo med 50 najbogatejšimi športnimi kolektivi leta. Najbogatejši je kolektiv Dallas Cowboys, sosed moštva, pri katerem bo NBA pot začel Luka Dončić.

Revija Forbes te dni razkriva lestvice zemljanov, ki imajo največ pod palcem. V javnost so med drugim poslali osveženo lestvico "finančno najtežjih športnih ekip". Pod drobnogled so vzeli ligo NFL (ameriški nogomet), NHL, NBA, MLB (bejzbol), formulo 1, nogomet in Nascar. Na novi lestvici še naprej prevladujejo moštva ameriškega nogometa lige NFL. Med prvimi 50 jih je kar 29 (le tri ekipe niso med petdeseterico), sledijo košarka (osem), nogomet (sedem) in bejzbol (šest).

Na splošno se največ denarja obrača v ameriški ligi NFL, ko vsako od 32 moštev razpolaga z dobičkom v višini vsaj 26 milijonov dolarjev (22,8 milijona evrov) oziroma več. Poglavitni razlog za takšne dobičke je pogodba o televizijskih pravicah, ki je letne dobičke lige povzdignila v astronomske višine, lani vredne sedem milijard dolarjev.

United Center
Sportal Brez plače, a jih privabijo več kot Messi, Ronaldo, Salah, Neymar ...

1. Dallas Cowboys (NFL), 4,8 milijarde ameriških dolarjev  (4,1 milijarde evrov)

Dallas Cowboys - tretje leto zapored najbogatejši športni kolektiv na svetu. "Težki" so skoraj 5,4 milijarde evrov. | Foto: Reuters Dallas Cowboys - tretje leto zapored najbogatejši športni kolektiv na svetu. "Težki" so skoraj 5,4 milijarde evrov. Foto: Reuters

Vse odkar je franšiza ameriškega nogometa Dallas Cowboys na prvem mestu prehitela Real Madrid, kavboji niso prepustili vrha. Vrednost kluba, ki ga je lastnik Jerry Jones leta 1989 kupil za 140 milijonov ameriških dolarjev, je od lani zrasla za 14 odstotkov in se ustavila pri 4,8 milijarde ameriških dolarjev.

Dallas Cowboys se sicer lahko pohvalijo s petimi lovorikami zmagovalcev finala ameriškega prvenstva NFL, a zadnji ima že precej dolgo brado (1971, 1977, 1992, 1993, 1995).

2. Manchester United, 4,123 milijarde ameriških dolarjev (3,52 milijarde evrov)

Manchester United | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na drugo mesto so skočili pri angleškem nogometnem velikanu Manchester Unitedu, ki je premoženje zvišal za kar 12 odstotkov. Rdeči vragi so drugo leto zapored najbogatejši nogometni klub na svetu. Lani je bila njihova vrednost ocenjena na 3,69 milijarde ameriških dolarjev, danes pa so "težki" 4,123 milijarde ameriških dolarjev (3,52 milijarde evrov).

3. Real Madrid, 4,09 milijarde ameriških dolarjev (3,5 milijarde evrov)

Real Madrid | Foto: Reuters Foto: Reuters

Še konkretneje se je zvišalo premoženje madridskega Reala, poskočilo je za 14 odstotkov, kar pa ni bilo dovolj, da bi spet postal najbogatejši nogometni klub. So pa pri belem baletu - lani je bil na petem mestu - prehiteli večnega tekmeca iz Barcelone. V Realovi denarnici je 4,09 milijarde ameriških dolarjev, vprašanje pa je, koliko se bo ta stanjšala z odhodom prvega zvezdnika Cristiana Ronalda v Juventus.

Zadnje iz rubrike top10

4. Barcelona, 4,064 milijarde ameriških dolarjev (3,47 milijarde evrov)

Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi španski prvak je preplezal mejo štirih milijard ameriških dolarjev in se obdržal na četrtem mestu. Lionel Messi in celotna druščina španskih prvakov so ocenjeni na 4,064 milijarde ameriških dolarjev. Vrednost katalonskega velikana se je v primerjavi z lani (znižala za dva odstotka) tokrat zvišala za 12 odstotkov.

5. New York Yankees (MLB), 4 milijarde dolarjev (3,42 milijarde evrov)

New York Yankees | Foto: Reuters Foto: Reuters

Padec na lestvici, a ne tudi v vrednosti kluba so doživeli pri moštvu iz elitne ameriške bejzbolske lige New York Yankees. 27-kratni prvaki tekmovanja, zadnjič so ligo osvojili leta 2009, so z drugega mesta nazadovali na peto, njihova vrednost pa je narasla za osem odstotkov in se ustavila pri natančno štirih milijonih ameriških dolarjev.

6. New England Patriots (NFL), 3,7 milijarde ameriških dolarjev 

Tom Brady New England Patriots | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prvaki lige NFL predlanske sezone in finalisti zadnje sezone (v velikem finalu so izgubili proti Philadelphia Eagles) ostajajo na šestem mestu lestvice najbogatejših klubov. Vrednost ikone ameriškega nogometa Toma Bradyja in soigralcev New England Patriots se je zvišala za devet odstotkov in znaša 3,7 milijarde ameriških dolarjev.

7. New York Knicks (NBA), 3,6 milijarde ameriških dolarjev (3,08 milijarde evrov)

New York Knicks | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dolgo je že, odkar so se pri New York Knicks leta 1973 veselili drugega in hkrati zadnjega naslova prvaka lige NBA, v kateri imajo med vsemi klubi največ pod palcem. Vrednost najbogatejšega NBA kolektiva, ki je podobno kot lani na sedmem mestu Forbsove lestvice, je zrasla za devet odstotkov in je 3,6 milijarde ameriških dolarjev.

8. Los Angeles Lakers (NBA) in New York Giants (NFL), 3,3 milijarde ameriških dolarjev  (2,82 milijarde evrov) 

Los Angeles Lakers | Foto: Reuters Foto: Reuters

Newyorčanom sledijo tekmeci iz Kalifornije. Lakersi, ki so v svoje vrste zvabili LeBrona Jamesa, so po desetodstotni rasti premoženja pridobili mesto in na osmem ujeli igralce ameriškega nogometa New York Giants. Vrednost slednjih je zrasla za šest odstotkov in je 3,3 milijarde ameriških dolarjev.

New York Giants | Foto: Reuters Foto: Reuters

10. Golden State Warriors (NBA), 3,1 milijarde ameriških dolarjev (2,65 milijarde evrov) 

Konkreten skok je uspel dvakratnim zaporednim prvakom lige NBA Golden State Warriors. Pri Forbesu so izračunali, da se je vrednost bojevnikov zvišala za kar 19 odstotkov.

Golden State Warriors | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Pridobili so kar osem mest in se znašali me top3 finančno najbolje preskrbljenimi NBA ekipami. Vrednost je po novem ocenjena na 3,1 milijarde ameriških dolarjev. Čez lužo pripisujejo občutno spremembo na lestvici 25-odstotnemu dvigu cen vstopnic.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal "Če se ne bo vmešala višja sila, bo zagotovo na stopničkah"
Simon Ammann
Sportal Zvezdnik svetovnega formata bo skakal na Slatnarjevih smučeh
Ne spreglejte