SiolNET. Sportal Kolesarstvo
3,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top10

Najbolj bizarni izgovori dopinga v kolesarstvu: od spolnih odnosov do golobje pite

3,24

termometer

Alberto Contador
Foto: Getty Images

Mednarodna kolesarska zveza je pred dnevi oprostila Chrisa Frooma in zaprla njegov primer, vezan na domnevne dopinške pregrehe z lanske Vuelte. Štirikratni zmagovalec dirke Po Franciji bo tako lahko nastopil na 105. izvedbi francoske pentlje, pred katero smo v rubriki top10 preverili najbolj bizarne izgovore kolesarjev ob pozitivnih dopinških testih. Od seksa, poskusa izboljšanja erekcije, golobje pite, tastov, tet do neskrbnih mater in viskija.
 

Chris Froome Sportal Chrisa Frooma so oprostili dopinga

Zastrupljena španska govedina

Španski kolesarski zvezdnik Alberto Contador se je ob pozitivnem dopinškem vzorcu - v njegovem telesu so našli sledi prepovedanega klenbuterola, ki odpravlja težave z dihanjem pri astmatikih, uporabljajo pa ga tudi za izgorevanje maščob in večanje mišične mase - izgovarjal na zastrupljeno govedino, ki mu jo je na tour dostavil prijatelj.

"Sem žrtev zastrupitve s hrano. Krivo je meso, kupljeno v Španiji in med tourom pripeljano v Francijo," je dejal Contador. Prisotnost klenbuterola v Contadorjevem vzorcu naj bi bila izjemno majhna: 400-krat manjša od tiste, ki bi jo morali protidopinški laboratoriji zaznati ob pregledu. Kljub temu zdravniki niso verjeli, da se je na predvečer zahtevne gorske etape najedal z zrezki. Prejel je dveletno prepoved tekmovalnega udejstvovanja, odvzeli so mu zmagi na dirki po Franciji leta 2010 in Italiji leto pozneje.

Nenavadna razlaga Tylerja Hamiltona "ni pila vode". Američan je dolgo trdil, da je nedolžen, na koncu pa le priznal, da si je pomagal s krvnim dopingom. Nenavadna razlaga Tylerja Hamiltona "ni pila vode". Američan je dolgo trdil, da je nedolžen, na koncu pa le priznal, da si je pomagal s krvnim dopingom. Foto: Reuters "Izginjajoči dvojček"

Ameriški kolesar Tyler Hamilton se je s prepovedjo med kolesarsko karavano zaradi dopinga moral soočiti dvakrat, a predvsem pri prvem njegova domišljija ni imela meja. Leta 2004 je ob obtožbah krvnega dopinga poskušal s primerom himerizma neuspešno razložiti, zakaj so v njegovi krvi našli tujerodne celice.

Del krvi (drugačne krvne skupine) naj bi pripadal izginjajočemu dvojčku, ki je umrl med nosečnostjo in naj "bi bil kriv" za nenavadne rezultate. Obramba je na podlagi testov prišla do zaključka, da ni tako, in mu dosodila dveletno prepoved. Leta 2009 so Američana spet ujeli in ga s tekmovanj izključili za osem let. Hamilton se je pozneje močno kesal za svoje grehe, priznal krvni doping in napisal knjigo o razsežnostih prepovedanih substanc v kolesarstvu.

Oh, ti golobi in tast

Nadvse zanimivo razlago za pozitiven dopinški test je imel tudi nekdanji nizozemski kolesar Adri van der Poel. Leta 1983 so v njegovi krvi odkrili sledi strihnina, ki so ga v majhnih količinah uporabljali tudi za zmanjšanje utrujenosti mišic.  Adri van der Poel se je izgovarjal na golobjo mesno pito. Adri van der Poel se je izgovarjal na golobjo mesno pito. Foto: Reuters Van der Poel je za nastali položaj krivil tastove tekmovalne golobe. Natančneje golobjo pito, ki jo je pojedel. Po besedah Nizozemca je tast na golobji farmi svoje dirkalne golobe dopingiral s strihninom.

Zadnje iz rubrike top10

Kriv je zobozdravnik, ne, kriva je teta

Dvakratni zmagovalec kolesarske dirke Po Italiji Gilberto Simoni se je leta 2002 znašel v težavah zaradi pozitivnega testa na kokain. Sprva je obtožil zobozdravnika, češ da je njegov anestetik vseboval kokain. Pozneje je zgodbo spremenil. Kriva je bila teta. Iz Peruja mu je prinesla sladkarije, ki so vsebovale kokain. 

Gilberto Simoni je najprej krivil zobozdravnika, nato teto, ki mu je iz Južne Amerike prinesla sladkarije, ki so vsebovale kokain. S pritožbo mu je uspelo. Gilberto Simoni je najprej krivil zobozdravnika, nato teto, ki mu je iz Južne Amerike prinesla sladkarije, ki so vsebovale kokain. S pritožbo mu je uspelo. Foto: Reuters

Presenetljivo je njegov drugi izgovor padel na plodna tla. Potem ko zaradi poteka preiskave dva meseca ni smel tekmovati, so ga oprostili. Podobna obramba je delovala tudi nekaj let pozneje pri francoskem teniškem igralcu Richardu Gasquetu, ki je v svoj zagovor dejal, da je poljubljal striptizeto, ki je jemala kokain.

Če nista tast in teta, je neskrbna mati

Mladi italijanski kolesar Michael Bresciani je bil v času lanskega italijanskega državnega prvenstva pozitiven na diuretike. Maskirni agensi naj bi se v njegovem telesu znašli po nesrečnem naključju, v katerega so bile vpletene Brescianijeva mati in diuretične tablete.

"Mati jemlje diuretike. Ko je tableto prelomila na pol, so očitno delci diuretika padli v mojo hrano," je 24-letnik poskušal oprati svoje ime. Večje kazni ni prejel. Med preiskavo dva meseca ni smel nastopati.

Ujet ob najmanj primernem času

Sredi dopinškega škandala se je leta 2007 znašel tudi belgijski kolesar Björn Leukemans. Na zagovoru je povedal, da so ga "lovci na doping" ujeli v najmanj primernem trenutku. Med spolnim občevanjem z boljšo polovico. Za pozitiven test je krivil prav seks.

Pri dopinški agenciji so sicer potrdili, da bi seks lahko zvišal raven testosterona, ne bi pa vplival na prisotnost sledi sintetičnih drog v krvi. Belgijca je doletela kazen, a so ga pet let pozneje oprostili, krivi naj bi bili dodatki, s katerimi ga je dopingiral takratni ekipni zdravnik.

Björn Leukemans je krivil seks. Björn Leukemans je krivil seks. Foto: Getty Images

Sredstva za izboljšanje erekcije

Junija leta 2013 so dopinški preiskovalci ugotovili, da je italijanski kolesar Mauro Santambrogio do izvrstnih rezultatov na kolesarski dirki po Italiji prišel s pomočjo nedovoljenih sredstev. V njegovem telesu so našli sledi EPA, prejel je kazen. Ob skorajšnjem izteku kazni, ko se je pripravljal na vrnitev v tekmovalni pogon, so ga spet ujeli. Takrat zaradi testosterona. 

Italijan se je poskušal kazni izmuzniti z izgovorom, da se je andriol v njegovem telesu znašel zaradi sredstev, s katerimi je poskušal izboljšati erekcijo. Doletela ga je nova, triletna kazen, po kateri je opustil misli na novo vrnitev v profesionalno kolesarstvo.

Litovec Raimondas Rumsas je Dirko po Franciji leta 2002 presenetljivo končal na tretjem mestu, a pozneje se je, kot pri zmagovalcu Lanceu Armstrongu, izkazalo, da je goljufal. Litovec Raimondas Rumsas je Dirko po Franciji leta 2002 presenetljivo končal na tretjem mestu, a pozneje se je, kot pri zmagovalcu Lanceu Armstrongu, izkazalo, da je goljufal. Foto: Reuters

Avtomobil, poln prepovedanih sredstev za taščo

Na dirki Po Franciji se je leta 2002 od nikoder vzel Raimondas Rumsas in francosko pentljo končal na tretjem mestu. A kaj kmalu se je izkazalo, da je Litovec še kako goljufal. Po dirki so Rumsasovo ženo ustavili policisti in v njenem avtomobilu našli pravo malo zakladnico prepovedanih substanc. Med drugim je naokoli vozila EPO, rastne hormone, steroide ... Zakonca sta trdila, da so zaloge namenjene kolesarjevi tašči, a sta bila verjetno edina, ki sta verjela tej zgodbi.

Rumsasova žena je morala zaradi škandala za rešetke. Rumsasova žena je morala zaradi škandala za rešetke. Foto: Reuters

Raimondas je namreč padel na testu (EPO) in si prislužil dveletno prepoved tekmovanja, Edita pa je morala za nekaj mesecev tudi za rešetke.

Viski prinaša težave

Dirko Po Franciji je leta 2006 zaznamoval Floyd Landis. A Američan je kaj hitro ostal brez skupne zmage. Francozi so ugotovili, da je Landis dopingiran. Testosteron, ki ga je bilo dvakrat več od dovoljenega, je bil sintetičen in ne naraven.

Landis se je na vsak način želel rešiti iz dopinške godlje. S prstom je pokazal na Jacka Danielsa. Večer pred dopinškim testom naj bi preživel v družbi slovitega viskija. Prav ta pa naj bi bil glavni vzrok povečanih količin testosterona, je ugotavljal Američan. 
Floyd Landis je leta 2006 takole proslavljal skupno zmago na dirki po Franciji, a kaj kmalu je ostal brez nje. Dolgo časa je trdil, da je nedolžen, čez leta je priznal krivdo. Floyd Landis je leta 2006 takole proslavljal skupno zmago na dirki po Franciji, a kaj kmalu je ostal brez nje. Dolgo časa je trdil, da je nedolžen, čez leta je priznal krivdo. Foto: Reuters Po skoraj štirih letih pregovarjanj je priznal krivdo in razkril kontinuirani doping, ob tem pa dejal, da tudi Lance Armstrong in mnogo drugih odličnih kolesarjev ni brez madeža. Januarja 2011 se je želel vrniti na dirke, a zanimanja zanj ni pokazala nobena ekipa, tako da je končal kariero.

Nesreča pred dopinškim pregledom

Po Hamiltonu si je zaradi krvnega dopinga kazen prislužil tudi nekdanji ukrajinski kolesar Aleksander Vinokurov. Nekdanji kapetan Astane je bil pozitiven med dirko Po Franciji leta 2007. Testi so nakazovali na dve različni "populaciji" rdečih krvničk, pomagal si je s transfuzijo tuje obogatene krvi.

Aleksander Vinokurov si je leta 2007 med dirko po Franciji pomagal s krvnim dopingom. Aleksander Vinokurov si je leta 2007 med dirko po Franciji pomagal s krvnim dopingom. Foto: Reuters

Ukrajinec je neujemanje vzorcev stare krvi in nove poskušal obrazložiti z nesrečo dan pred dopinškim testom. Kriv naj bi bil padec, ki je vplival na "čudne" rezultate. Nedolžnosti mu ni uspelo dokazati, prejel je dveletno prepoved tekmovanj. Najprej je razmišljal o koncu kariere, a se je pozneje spet vrnil na dirke.

Preberite še:
Tom Dumoulin Sportal Dumoulin na Touru ne bi rad kolesaril v Froomovi družbi Tour de France 2017 Sportal Najkrajša etapa v moderni dobi Toura v stilu formule 1 Patrice Ciprelli Sportal Trener slovite kolesarke bo moral v zapor Chris Froome Tour de France Sportal Roglič po etapne uspehe, Koren v službi Nibalija in Colbrellija Chris Froome Tour de France Sportal Frooma čaka peklenski tour

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin