Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
28. 6. 2018,
14.24

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

Natisni članek

Wimbledon top 10

Četrtek, 28. 6. 2018, 14.24

5 let, 10 mesecev

TOP 10 - Zanimivi dvoboji v Wimbledonu

Po tistem dvoboju so se odnosi še bolj ohladili #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

Bo že držalo, da bodo prihodnji dnevi predvsem v znamenju nogometa, zelo zanimivo pa bo tudi na drugih zelenicah. Prihodnji teden se začenja najprestižnejši turnir v tenisu – Wimbledon, kjer se bodo srečali vsi najboljši igralci. V rubriki TOP 10 smo za ogrevanje izbrali deset zanimivih dvobojev.

Na turnirju v Londonu se veliko dogaja tudi zunaj igrišč, a vedno imajo glavno besedo igralci. Ravno oni s svojimi navdušujočimi dvoboji pišejo zgodovino Wimbledona in teniške ljubitelje puščajo brez besed. Pred začetkom turnirja smo izbrali nekaj najzanimivejših dvobojev, ki so se zgodili v zadnjih letih.

Andy Murray | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Britanci so morali čakati dolgih 77 let

2013 - Andy Murray : Novak Đoković

Leta 1936 je britanski igralec Fred Perry nazadnje zmagal v Wimbledonu, potem pa so Britanci čakali dolgih 77 let. Britanski ljubitelji tenisa so vse stavili na Andyja Murrayja in prišlo je leto 2013, ko sta se za lovoriko udarila Novak Đoković in Andy Murray, prvi in drugi nosilec turnirja. Že od prvega trenutka je bil Škot videti osredotočen in prepričan, da bo zmagal na najprestižnejšem turnirju na travi. S svojimi hitrimi servisi je Đokovića presenetljivo odpravil po treh nizih s 6:4, 7:5, 6:4. Britanci so tako lahko po dolgih letih slavili svojega novega teniškega junaka.

Rafael Nadal | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images V mračnem Wimbledonu je padel eden največjih

2008 - Roger Federer : Rafael Nadal

Enega najzanimivejših finalnih dvobojev v Wimbledonu sta leta 2008 uprizorila nihče drug kot Roger Federer in Rafael Nadal, takrat in še danes najboljša igralca na turneji. To je bil zanju že tretji finale na sveti travi, prva dva pa je dobil Švicar. A tokrat se je zgodba končala nekoliko drugače. Rafaela Nadal je v tistem dvoboju presenetljivo gladko dobil prva dva niza, nato pa je na srečo Federerja dvoboj prekinil dež. Tretji in četrti niz, ki ju je dobil Federer, sta bila izjemna, saj sta se oba končala po podaljšani igri. V četrtem nizu je Baselčan celo rešil zaključno žogico za zmago. Dvoboj se je zavlekel v peti niz in na igrišču je bilo vse bolj mračno. Tudi vreme igralcema ni bilo ravno naklonjeno. Odločilni, peti niz se je končal z 9:7 in na koncu je bil boljši Španec. Zanj je bila to prva lovorika v Wimbledonu (6:4, 6:4, 6:7 (5) 6:7 (8).9:7), zmagal pa je še leta 2010.

Marija Šarapova | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Po tistem dvoboju so se odnosi še bolj ohladili

2004 - Marija Šarapova : Serena Williams

Marija Šarapova je bila leta 2004 stara šele 17 let in eno največjih presenečenj Wimbledona, potem ko se je uvrstila v finale tega turnirja. A mlada Rusinja se ni zadovoljila s tem rezultatom. Zdelo se je, da nič ne more ustavit Šarapove, niti Serena Williams. Sibirska tigrica je v finalu Američanko presenetljivo premagala z izidom 6:1 in 6:4 in se takoj po tej zmagi izstrelila med teniške zvezdnice. Čeprav je na prvi pogled Williamsova poraz dobro prenesla, je bila pozneje v slačilnici v solzah. Odnos med igralkama se je po tem dvoboju še bolj ohladil.

Roger Federer | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Devetnajstletni mulec presenetil velikega Samprasa

2001 - Roger Federer : Pete Sampras

Tistega leta je bil Roger Federer še dokaj nepoznan igralec, ki si je šele utrjeval pot v svetovni tenis. Na drugi strani je bil Pete Sampras, ki je imel pod pasom 14 zmag na turnirjih za grand slam in bil najboljši igralec tistega desetletja. Znan je bil po izjemno močnem servisu in odlični igri ter občutku za igro na mreži. Leta 2001 mu je v četrtem krogu pot prekrižal šele 19-letni Roger Federer. Igra je bila razburljiva že od začetka in oba igralca sta pokazala izjemen tenis. Vsi so kmalu spoznali, da bo ta dvoboj nekaj posebnega. Končal se je po petih nizih v korist Federerja (7:6, 5:7, 6:4, 6:7, 7:5) in takrat je postalo jasno, da bi Roger lahko krojil vrh svetovnega tenisa. To je bil prvi in tudi zadnji dvoboj med Samprasom in Federerjem.

Nicolas Mahut | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Iz povsem običajnega se je razvil v enega najbolj dramatičnih dvobojev

2010 - John Isner : Nicolas Mahut

Zagotovo dvoboj, ki se je za vedno zapisal v zgodovino Wimbledona, čeprav ga nista odigrala takrat najboljša igralca. Šlo je za povsem običajen dvoboj 1. kroga na igrišču številka 18, igrala pa sta John Isner in Nicolas Mahut. A ta dvoboj se je razvil v enega najbolj dramatičnih v zgodovini tenisa. Igralca sta namreč na igrišču preživela neverjetnih osem ur in enajst minut, kar je še danes daleč najdaljši dvoboj v zgodovini tenisa. Dvoboj se je začel 22. junija in isti dan so ga morali ob 21.07 zaradi mraka prekiniti. Dvoboj sta igralca končala šele naslednji dan ob 16.47, in sicer z izidom 6:3, 3:6, 6:7 (7), 7:6 (3), 70:68.

Hladnokrvni Šved in jezikavi Američan Bjorn Borg | Foto:

1980 - Bjorn Borg : John McEnroe

Enega zanimivejših dvobojev sta uprizorila Šved Bjorn Borg in John McEnroe, za katerega je bil to prvi finale v Wimbledonu. Borg je turnir v Wimbledonu osvojil petkrat zapored, in sicer v letih od 1976 do 1980. Leta 1980 je bil njegov nasprotnik kontroverzni Američan, ki je bil znan po dolgem jeziku in prerekanju s sodniki. Vrhunec dvoboja je bil četrti niz, ki se je končal z izidom 18:16, kar je bil v tistem času rekord. Na koncu je po petih nizih zmagal hladnokrvni Šved z izidom 1:6, 7:5, 6:3, 6:7 (16) 18:16.

Steffi Graf | Foto: Ko sta se udarili ikoni ženskega tenisa

1989 - Martina Navratilova : Steffi Graf

Leta 1989 sta se v finalu Wimbledona udarili ikoni ženskega tenisa. To sta bili Martina Navratilova in Steffi Graf. Martina je bila ena od tistih igralk, ki so žensko teniško igro dvignile na višjo raven, Grafova pa je bila znana po tem, da si je v svoji igri prizadevala za popolnost. Nikoli, kadar sta se pomerili ti dve igralki, ni šlo za običajen dvoboj. Tako je bilo tudi leta 1989, ko je zmagala Nemka. Končni izid je bil 6:2, 6:7, 6:1.

Največja rivala devetdesetih let Pete Sampras | Foto: Reuters Foto: Reuters

1999 - Pete Sampras : Andre Agassi

Pete Sampras je bil pred ero Federerja igralec, ki je imel v svoji vitrini največ lovorik iz Wimbledona. Andre Agassi je bil prav tako izjemen igralec, ki je bil na začetku kariere znan po svojem modnem stilu in pričeski. Bil je eden tistih, ki se je v devetdesetih letih lahko najbolj enakovredno kosal s Samprasom. Leta 1999 sta se pomerila za wimbledonsko lovoriko. Čeprav se je dvoboj končal že po treh nizih, je bil eden od nepozabnih. Na koncu je Sampras zmagal z izidom 6:4, 6:4, 7:5. To je bil za Samprasa predzadnji naslov na sveti travi.

Serena Williams, Venus Williams | Foto: Reuters Foto: Reuters Sestri v velikem finalu

2002 - Serena Williams : Venus Williams

Verjetno si Serena in Venus Williams nikoli nista mislili, da se bosta kdaj pomerili v finalu najprestižnejšega turnirja. In ravno to se jima je zgodila v sezoni 2002. Že pred tem sta se srečali v finalu kakšnega drugega teniškega turnirja, a ta je bil nekaj posebnega. Čeprav sta že od otroštva veliki prijateljici, sestri na igrišču nista kazali nobenih čustev. Tisti dan je bila boljša Serena Williams, ki je svojo leto dni starejšo sestro premagala z izidom 7:6 (4), 6:3.

Pete Sampras je prišel zaman Andy Roddick | Foto: Reuters Foto: Reuters

2009 - Roger Federer : Andy Roddick

Leta 2009 sta v finalu Wimbledona igrala Roger Federer in Andy Roddick. Američan je bil znan po svojem izjemno močnem servisu in še nikoli ni bil tako blizu lovoriki v Wimbledonu. Tisti dvoboj si je ogledal tudi legendarni Pete Sampras, še danes zadnji Američan, ki je zmagal na tem turnirju. Dvoboj si bo večina zapomnila po najdaljšem petem nizu v finalu tega turnirja. Ta se je končal z izidom 16:14. Na koncu je slavil Federer in osvojil svojo šesto lovoriko v Wimbledonu, izid pa je bil 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6, 16:14.

Ne spreglejte