Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
12.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

3

Natisni članek

kolesarstvo

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 12.45

5 let, 9 mesecev

Chrisa Frooma so oprostili dopinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

3

Chris Froome se brani, toda ... | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna kolesarka zveza je oprostila Chrisa Frooma in zaprla njegov primer. To pomeni, da bi štirikratni zmagovalec dirke Po Franciji, letos lahko nastopil na največji kolesarski dirki.

Froome: Vesel sem, da je to poglavje za menoj

Na Twitterju se je že tudi oglasil glavni akter te zgodbe. "Hvaležen sem in olajšan, da je to poglavje za menoj. Zadnjih devet mesecev je bilo zelo čustvenih. Hvala vsem tistim, ki so me podpirali in verjeli vame."

Ali bo nastopil na touru, naj bi bilo znano do srede

Froome je med lansko dirko po Španiji oddal pozitiven vzorec, novica o prekoračeni vsebnosti salbutamola je v javnost prišla decembra, usoda britanskega zvezdnika pa je bila vse od takrat zavita v tančico skrivnosti.

Froome je z ekipo skušal dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Z dirk ga ni izločila njegova ekipa Sky, tudi Mednarodna kolesarska zveza mu ni izrekla suspenza. Pozvala ga je le, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

V nedeljo je ASO ekipi Sky poslal elektronsko sporočilo, da Froome ni zaželen na sobotnem startu toura. Sky se je na to pritožil, dokončna odločitev o njegovem nastopu pa naj bi bila znana do srede. A bolj ko ne je zdaj jasno, da bo Chris Froome dobil svoje mesto na dirki.

Chris Froome | Foto: Reuters Foto: Reuters

ASO je v preteklosti že prepovedal nastop kolesarjem oziroma ekipi

Če bo Froome lahko nastopil in bo 29. julija na Elizejskih poljanah slavil, se bo pridružil Francozoma Jacquesu Anquetilu, Bernardu Hinaultu, Belgijcu Eddyju Merckxu in Miguelu Indurainu, ki so na francoski kolesarski pentlji slavili po petkrat.

Prireditelji dirke po Franciji (ASO) je v preteklosti že prepovedal nastop kolesarjem oziroma ekipi. Pred devetimi leti so se prireditelji že opekli, ko so prepovedali nastop Belgijcu Tomu Boonenu, ki so ga večkrat zalotili pri uživanju kokaina, a so ga na koncu oprostili in Boonen je nastopil.

Leta 2008 pa je ASO prepovedal nastop celotni ekipi Astane. Takrat je ASO v obrazložitvi zapisal, da je Astana "naredila škodo Touru in kolesarstvu nasploh. Astana je leto prej izdala organizatorjevo zaupanje". S tem je preprečila, da bi Španec Alberto Contador branil svojo zmago iz leta 2007.

Ne spreglejte