Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 7. 2018,
20.54

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,66
Dirka po Franciji top 10

Natisni članek

Četrtek, 19. 7. 2018, 20.54

6 let

TOP 10

Ker si je na znamenitem Touru pomagal z vlakom, so ga diskvalificirali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,66
pivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Največja kolesarska dirka je luč sveta ugledala leta 1903, od takrat pa je znamenita dirka po Franciji eden od najbolj gledanih dogodkov na svetu. V večstoletni zgodovini se je zgodilo marsikaj, prav tako pa so številni ljudje raziskovali različne podrobnosti. Nekaj zanimivih smo zbrali.

Primož Roglič Tour 2018
Sportal Po veliki drami slavje rumenega Thomasa, Roglič spet junaško

Alkohol

Do šestdesetih let prejšnjega stoletja so kolesarji med dirko pili alkohol, da so si lajšali bolečine. Po tem je bil alkohol prepovedan, saj ga uvrščajo med stimulanse. Do leta 1960 so bili številni namreč mnenja, da je alkohol poleg lajšanja bolečin pripomogel tudi k izboljšanju dosežkov.

Kajenje

Resnično, čeprav je slišati bizarno. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bilo vsesplošno prepričanje, da kajenje kolesarjem med etapo pomaga. Zato so pred vzponi potegnili nekaj dimov cigaret, saj so verjeli, da se jim bodo pljuča zaradi tega razširila.

Mislili so, da jim bo kajenje pred začetkom vzponov razširilo pljuča. | Foto: Reuters Mislili so, da jim bo kajenje pred začetkom vzponov razširilo pljuča. Foto: Reuters

Goljufal in šel na vlak, zato so mu vzeli zmago

Prvi zmagovalec Toura je leta 1903 postal Maurice Garin. Najhitrejši je bil tudi leto dni pozneje, a so mu zmago naknadno zaradi goljufanja odvzeli. Takrat v igri še ni bilo dopinga. Razlog, zakaj ni ostal na najvišji stopnički, je bil nekoliko drugačen. V Alpah je še z nekaterimi odšel na vlak in tako pridobil čas v primerjavi s tekmeci, ki so ostali na kolesih.

Kos plute

Medtem ko so bili tega leta nekateri obtoženi goljufanja zaradi vožnje z vlakom, pa se je za drugačen način pomoči odločil Hippolyte Aucouturier. Tanko vrvico je privezal na avto, v ustih pa za zobmi stiskal kos plute, da bi bil tako hitrejši. Upal je, da mu zobje zaradi tega ne bodo odpadli, zlasti pa, da ga ne bodo videli goljufati. A so ga.

Nekateri so si leta 1904 pomagali z vlakom. Tudi zmagovalec Maurice Garin, ki so mu zmago odvzeli. | Foto: Reuters Nekateri so si leta 1904 pomagali z vlakom. Tudi zmagovalec Maurice Garin, ki so mu zmago odvzeli. Foto: Reuters

Vaščani zaustavili tekmece

Istega leta se je zgodil še en zanimiv pripetljaj. Francoski kolesar Antoine Faure se je peljal čez svoj domači kraj, kjer je približno 100 njegovih sovaščanov na cesti zaustavilo tekmece, da so morali ti sestopiti s kolesa in najti drugo pot.

Z razlogom napolnil bidone

Zmagovalec Toura leta 1947 Jean Robic je bil znan po tem, da je bil odličen v vožnji navkreber. Njegova pomanjkljivost so bili spusti. Slaven pa ni postal le zaradi zmage, ampak tudi zaradi dejstva, da si je na vrhu klancev bidone napolnil z živim srebrom. Zaradi tega je bil pri spustih težji, s tem pa je pridobil nekaj hitrosti.

Povprečna hitrost

Kolesarji so najhitreje vrteli pedala na dirki po Franciji leta 2005. Povprečna hitrost je bila 41 km/h. Najpočasneje so kolesarili leta 1919, ko je povprečna hitrost znašala slabih 24 km/h.

cheeseburger | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kalorije

Povprečen kolesar porabi od štiri tisoč do pet tisoč kalorij med etapo na dirki po Franciji, kar znaša 1.239.000 kalorij za vso dirko. Toliko kalorij bi zaužili z 252 cheeseburgerji v McDonald'su.

Število kolesarjev na cilju

Na dirki po Franciji je najmanj kolesarjev prišlo do cilja leta 1919. Če verjamete ali ne, samo deset jih je končalo francosko kolesarsko pentljo.

Najdaljši Tour

V letošnjem letu bodo kolesarji v 21 dneh prekolesarili 3.351 kilometrov. Za številne je ta številka neverjetna. A to še zdaleč ni bil najdaljši Tour de France. Leta 1926 so morali kolesarji prečesati kar 5.712 kilometrov, in to po makadamskih poteh.

Diego Maradona
Sportal V Rusiji je omamljen kazal sredinca, pred 32 leti pa dosegel enega najlepših golov
Ne spreglejte