SiolNET. Sportal Kolesarstvo
6,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Franciji, 12. etapa, Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez (175,5 km)

Po veliki drami slavje rumenega Thomasa, Roglič spet junaško

6,83

termometer

Primož Roglič Tour 2018
Foto: Twitter/LottoNL-Jumbo

Veliki zmagovalec 12. etape na dirki po Franciji je postal Geraint Thomas (Sky), ki je po 175,5 kilometra gorske etape v ciljnem šprintu prehitel najbližje konkurente. to je njegova druga zaporedna zmaga. Primož Roglič je nekako že odpadel na sklepnem vzponu na Alpe d'Huez, a se je ob koncu skupaj z Vincenzom Nibalijem - na vzponu ga je policist nesrečno položil na tla, po etapi pa zaradi zlomljenega vretenca končal Tour - junaško vrnil. Na koncu je zaostal le 13 sekund.

Veliki zmagovalec je postal Geraint Thomas (Team Sky), ki je po 175,5 kilometra gorske etape v ciljnem šprintu prehitel najbližje tekmece. "Nimam besed. Ne vem, kaj naj rečem. Nisem si predstavljal, da lahko zmagam. Sledil sem Bardetu. Nibali je imel smolo, tudi jaz bi skoraj padel. Lahko gremo kar v Pariz?" se je pošalil Thomas.

Drugi je bil Tom Dumoulin (Sunweb), tretji Romain Bardet (AG2R La Mondiale), četrti Chris Froome (Team Sky). Primož Roglič (Team NL Jumbo) je nekako že odpadel na zaključnem vzponu na Alpe d'Heuz, a se je vrnil ob koncu skupaj z Vincenzom Nibalijem (Bahrain Merida) - slednji je imel ogromno smole, potem ko je imel v dimu bakel bližnje srečanje s policistom na motorju. Ob padcu si je zlomil vretence, v večernih urah pa nato sporočil, da je zanj Toura konec. Na koncu je zaostal le 13 sekund.

nibali tumb Sportal Nibali imel bližnje srečanje s policistom, kolesaril v hudih bolečinah in končal Tour

Druga zaporedna zmaga za Gerainta Thomasa. Prednost v skupnem seštevku je povečal za dodatne tri sekunde. Druga zaporedna zmaga za Gerainta Thomasa. Prednost v skupnem seštevku je povečal za dodatne tri sekunde. Foto: Reuters

Thomas ima zdaj v skupnem seštevku 1:38 minute prednosti pred Froomom in 1:50 pred Dumoulinom. Roglič je zadržal peto mesto, njegov zaostanek znaša 2 minuti 46 sekund. Po odstopu Nibalija je Rogla napredoval in je zdaj tako četrti.

Eden od osrednjih junakov današnje etape je bil Rogličev moštveni kolega Steven Kruijswijk, ki je skoraj 70 kilometrov bežal, ujeli pa so ga dobre tri kilometra pred ciljem.

Jutri bodo lahko najboljši kolesarji nekoliko zadihali, saj jih čaka ravninska etapa med Bourg d'Oisansom in Valencejem (169,5 km).

Rezultati 12. etape:

  1. Geraint Thomas (VBr/Sky)                      5:18:37
  2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)                      + 0:02
  3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)             0:03
  4. Chris Froome (VBr/Sky)                           0:03
  5. Mikel Landa (Špa/Movistar)                       0:07
  6. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                0:13
  7. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)             0:13
  8. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                      0:42
  9. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                    0:47
 10. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo)            0:53
...
116. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida)            31:45

Skupno:

  1. Geraint Thomas (VBr/Sky)                     49:24:43
2. Chris Froome (VBr/Sky)                         + 1:39
  3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)                        1:50
*  4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)             2:37*
  5. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                2:46
  6. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)             3:07
  7. Mikel Landa (Špa/Movistar)                       3:13
  8. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo)            3:43
  9. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                    4:13
 10. Daniel Martin (Irl/UAE Emirates)                 5:11
...
104. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida)          1:48:18

*- zaradi zlomljenega vretenca je končal s Tourom

Kaj se je dogajalo v zaključnem delu današnje etape

Cilj - Thomas Geraint (Team Sky) je drugič zapored osvojil gorsko etapo na Touru. Primož Roglič je v družbi Vincenza Nnibalija prikolesaril z zaostankom 13 sekund. V skupnem seštevku je še vedno izvrsten peti. 

En kilometer do cilja - Primož Roglič (TeamNL Jumbo) je skupaj z Vincenzom Nibalijem (Bahrain Merida) ujel priključek z najboljšimi.

2,1 km do cilja - Skoki se nadaljujejo. Geraint Thomas (Sky) in Tom Dumoulin (Sunweb) sta bila takoj ujeta, v njuni družbi sta še Romain Bardet (AG2R La Mondiale) i Chris Froome (Team Sky).

2,5 km do cilja - Spet je skočil Romain Bardet (AG2R La Mondiale).

3 km do cilja - Zanimivo. Chrisa Frooma (Team Sky) so ujeli. Z njim kolesarita Romain Bardet (AG2R La Mondiale) in rumeni  Geraint Thomas (Team Sky).

Policist na motorju zbil Vinceza Nibalija 

3,5 km do cilja - Chris Froome (Team Sky) je že vodilni pri vzponu na Alpe d'Heuz. Videti je, da je Primož Roglič izgubil priključek.

3,8 km do cilja - Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) je padel. Chris Froome (Team Sky) je skočil. Prednost Steven Kruijswijka je le še slabe pol minute.

4,7 km do cilja - Steven Kruijswijk ima le še minuto prednosti pred Romainom Bardetom (AG2R La Mondiale). Rumena majica, v družbi katere je tudi Primož Roglič, zaostaja dodatnih devet sekund.

6,4 km do cilja - Nairo Quintana (Movistar) je odpadel v boju za rumeno majico. Pred njim tudi Jakob Fuglsang (Astana)

7 km do cilja - Romainu Bardetu je uspelo nekoliko pobegniti rumeni majici. Steven Kruijswijk ima še vedno prednost, a je ta le še 1:28. Primož Roglič je v družbi rumene majice in Chrisa Frooma.

8,5 km do cilja - skočil je tudi Nairo Quintana (Movistar), a je bil tudi njegov krajši pobeg hitro zaustavljen. Roglič se drži rumene majice.

9 km do cilja - Dobrih devet kilometrov pred zaključkom etape je v skupini rumene majice skočil Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), a so ga hitro ujeli. Kruijswijk ima naskok 2:44 kilometra

Geraint Thomas Le Tour 2018 12. etapa Foto: Reuters 10,5 km do cilja - prednost Stevena Kruijswijka se topi. Po slabih štirih kilometrih zaključnega klanca je njegova prednost skopnela na 3:30

12 km do cilj - Prd Kruijswijkom je še 12 kilometrov klanca. Pred glavnino ima 3 minute 52 sekund prednosti.

15 km do cilja - Steven Kruijswijk je skoraj že opravil z dolgo ravnino, na kateri je izgubil nekaj prednosti. Pred zaključnim vzponom na Alpe d'Huez bo štartal z zalogo štirih minut. Primož Roglič kolesari v družbi rumene majice.

25 km do cilja - Po spustu s Col de la Croix de Ferja se je prednost Stevena Kruijswijka (LottoNL Jumbo) zmanjšala na 5 minut in 20 sekund. Pred njim je nekaj kilometrov ravninske vožnje, nato pa kolesarje čaka še vzpon na Alpee d'Huez. Zato pa že lep čas v etapi ni več člana LottNL Jumba Dylana Groenewegena, ki je letos na Touru prikolesaril do dveh etapnih zmag. Klanci so bili zanj prehudi.

Geraint Thomas Le Tour 2018 12. etapa Foto: Reuters

38 km do cilja - Nizozemski kolesar Steven Kruijswijk ima še vedno dobrih šest minut naskoka pred rumeno majico. V tej skupini tempo narekuje ekipa Team Sky, ki ima v svojih vrstah vodilnega Gerainta Thomasa in prvega favorita Chrisa Frooma. Kruijswijk je bo kmalu zaključil spust  s Col de la Croix de Ferja.

55 km do cilja - Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) ima pred rumeno majico prednost šestih minut, kar pomeni, da je trenutno virtualno v rumeni majici. Pred njim je spust s Col de la Croix de Ferja, nato pa ga čaka še zaključni vzpon na Alpe d'Huez.

73 kilometrov do cilja - Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) se je odločil za samostojno vožnjo, njegov moštveni kolega Primož Roglič pa kolesari z rumeno majico (Geraint Thomas - Team Sky) in čaka na svojo priložnost pri zadnjem vzponu na Alpe d'Huez.

Primož Roglič Tour 2018 Sportal Roglič peti na Touru: Lahko bi bilo veliko slabše, danes nisem imel najboljših nog

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 956
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin