Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
2. 8. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64

3

Natisni članek

top 10 Jan Oblak Jan Oblak Thibaut Courtois David de Gea Gianluigi Buffon Alisson Ederson Moraes Samir Handanović Marc Andre Ter Stegen Manuel Neuer Hugo Lloris

Četrtek, 2. 8. 2018, 18.00

5 let, 8 mesecev

Top 10: najboljši nogometni vratarji na svetu

Angleži so prepričani: Jan Oblak je brez dvoma najboljši na svetu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64

3

Pri nogometni reviji FourFourTwo so pripravili lestvico najboljših vratarjev na svetu ta hip. Na njej sta se znašla kar dva slovenska nogometna vratarja. Ob Samirju Handanoviću seveda še Jan Oblak. Sprehodimo se po lestvici od najnižje do najvišje uvrščenega med top 10 vratarji na svetu po mnenju novinarjev angleške revije. Ta velja za eno najbolj priljubljenih v nogometnem svetu, najdemo pa jo v kar 18 različnih izdajah po državah z vsega  sveta.

Samir Handanović | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

10. Samir Handanović (Slovenija, Inter Milano)

"Že skoraj desetletje je eden izmed najboljših vratarjev v italijanski prvi ligi, zato ne čudi, da ima na Apeninskem polotoku veliko oboževalcev. Do zdaj je bil v senci Gianluigija Buffona. Zdaj, ko je legendarni Italijan odšel v PSG, je napočil njegov čas. Napreduje iz leta v leto in je živ dokaz, da se človek lahko vedno nauči česa novega," so o vratarju milanskega Interja, ki si je v Italiji izkušnje nabiral še pri Udineseju, kratek čas pa še pri Trevisu in Laziu, zapisali pri reviji FourFourTwo.

Nekdanji slovenski reprezentant, ki se je od izbrane vrste poslovil leta 2015, je bil do zdaj že dvakrat izbran za najboljšega vratarja v prvi italijanski ligi, v kateri je zbral že kar 405 nastopov. Letos bo, verjeli ali ne, dočakal tudi prvi nastop v ligi prvakov.

Hugo Lloris | Foto: Reuters Foto: Reuters

9. Hugo Lloris (Francija, Tottenham)

"Res je, da si včasih privošči tudi bizarne napake, kar mu je uspelo tudi v finalu letošnjega svetovnega prvenstva, a bolj kot po tem ga pomnimo po fantastičnih obrambah, ki jih v klubski in reprezentančni majici nabira iz leta v leto. Pri Tottenhamu so lahko zelo srečni, da ga imajo. Podobno velja za Francoze," so pri FourFourTwo pojasnili, zakaj so na deveto mesto postavili kapetana svetovnih prvakov Francozov, ki se pri 31 letih lahko pohvali s kar 104 nastopi v izbrani vrsti.

Bil je tudi evropski podprvak, v Angliji pa igra od leta 2012. Od takrat je v tamkajšnji premier ligi zbral 206 nastopov. Lahko se pohvali še z 218 nastopi v prvi francoski ligi, v kateri je branil barve Lyona in Nice. V ligi prvakov je do zdaj zaigral na 49 tekmah.

Manuel Neuer | Foto: Reuters Foto: Reuters

8. Manuel Neuer (Nemčija, Bayern München)

"Lahko bi bil tudi na vrhu, a ima že dolgo časa težave z zdravjem, pred letošnjim svetovnim prvenstvom, na katerem je Nemčija razočarala, pa je nazadnje igral septembra lani. Njegova uvrstitev na mesto prvega vratarja je bil napaka nemškega selektorja, a ko je zdrav, zagotovo spada med najboljše na svetu. To bo že v prihodnji sezoni najverjetneje tudi dokazal," so pri FourFourTwo zapisali o 32-letnem vratarju.

Zvezdnik münchenskega Bayerna, ki je pred prihodom na Bavarsko igral za Schalke, je v prvi nemški ligi zbral že 346, v ligi prvakov pa 92 nastopov. Z Bayernom je pred petimi leti postal evropski prvak, z Nemčijo je bil leta 2014 svetovni prvak, ko je bil izbran tudi za najboljšega vratarja prvenstva v Braziliji. Kar štirikrat je bil izbran za najboljšega vratarja na svetu, dvakrat pa je bil tudi nemški nogometaš leta.

Ederson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

7. Ederson (Brazilija, Manchester City)

"Težko se je spomniti kakšnega vratarja, ki bi se med najboljše prebil tako hitro, kot se je on. Leto 2017 je bilo zanj sijajno. V sezoni 2016/17 je v majici Benfice blestel in si prislužil kar 40 milijonov evrov vreden prestop v Manchester City, s tem pa takrat postal drugi najdražji vratar v zgodovini. Pri Josepu Guardioli je uspešno nadomestil Claudia Brava in postal natančno tak vratar, kot si ga želi sloviti španski trener," so pri FourFourTwo pojasnili, zakaj so prepričani, da je od vratarja, ki kljub temu še vedno ni brazilska številka ena, boljša le šesterica.

Štiriindvajsetletni nogometaš, ki je v Evropi igral še za Rio Ave, je do zdaj sicer zbral 74 nastopov v prvi portugalski ligi, na 36 od 38 tekem pa je branil tudi pri pohodu Manchester Cityja do naslova angleškega prvaka v prejšnji sezoni. Dvakrat je bil državni prvak tudi z Benfico. V ligi prvakov je do zdaj branil na 19 tekmah.

Gianluigi Buffon zadnja tekma | Foto: Reuters Foto: Reuters

6. Gianluigi Buffon (Italija, PSG)

"Star je 40 let, o njem je težko napisati kaj novega. Kar 17 let, do letošnjega poletja, je bil najdražji vratar vseh časov, za Juventus pa je igral od leta 2001 do letos. Izpad v dodatnih kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo je bil nepošten konec njegove bogate reprezentančne poti. Tudi njegova klubska pot gre h koncu, a še ni končana. Po osmih naslovih italijanskega, a niti enem evropskega prvaka se je letos preselil v PSG, s katerim želi izpolniti sanje. Postati evropski klubski prvak," so se o legendarnem italijanskem vratarju razpisali pri FourFourTwo.

S 176 nastopi v dresu Italije je seveda njen rekorder, z njo je bil leta 2006 tudi svetovni prvak. V kar 12 sezonah so ga izbrali za najboljšega vratarja prve italijanske lige, kar petkrat je prejel nagrado za najboljšega vratarja leta na svetu.

V ligi prvakov je v majicah Parme in predvsem Juventusa zbral 117 nastopov, v prvi italijanski ligi pa kar 640.

⇒ Vse iz rubrike Top 10

Alisson | Foto: Reuters Foto: Reuters

5. Alisson (Brazilija, Liverpool)

"Je tako dober, da zaradi njega na klopi brazilske reprezentance sedi Ederson. V prejšnji sezoni je bil eden glavnih akterjev Rome, ki je prišla do polfinala lige prvakov. Poleti je postal svetovni rekorder in za kar 62,5 milijona evrov prestopil v Liverpool, kjer od njega pričakujejo veliko. V prejšnji sezoni so imeli veliko težav z vratarji, zdaj jih ne bi smelo biti več," pri FourFourTwo opevajo 25-letnega brazilskega vratarja.

Nekdanji član brazilskega Internacionala, ki je v Evropo in Rim prišel leta 2016, je v prvi italijanski ligi do zdaj zbral 37 nastopov, v ligi prvakov pa 12. Za Brazilijo je do zdaj igral na 31 tekmah, tudi na vseh petih na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji, kjer so petkratni svetovni prvaki obstali v četrtfinalu, prejel pa je le tri gole. Dva od teh pri usodnem porazu proti Belgiji z 1:2.

Marc Andre Ter Stegen | Foto: Reuters Foto: Reuters

4. Marc-Andre ter Stegen (Nemčija, Barcelona)

"Že pred tem je obetal veliko, a pravi preboj mu je uspel šele v prejšnji sezoni, v kateri je dokazal, da je eden izmed najboljših na svetu. Moral bi biti vratar Nemčije na letošnjem svetovnem prvenstvu. Zaznamuje ga odlična igra z nogo, nič slabši pa ni niti pri refleksih, zato atraktivnih obramb pri njem ne manjka," so za vratarja, ki že štiri leta brani vrata Barcelone, napisali pri FourFourTwo.

Šestindvajsetletnik, ki je pred prihodom v Španijo branil za Borussio Mönchengladbach, je do zdaj z Barcelono trikrat postal španski prvak, leta 2015 pa se je z njo veselil tudi evropskega naslova. Za Nemčijo je do zdaj branil na 20 tekmah in z njo zmagal na lanskem pokalu konfederacij.

V prvi španski ligi je branil na 80 tekmah, v prvi nemški, v kateri je bil enkrat izbran tudi za najboljšega vratarja sezone, pa na 108. V ligi prvakov je zbral 41 nastopov.

Thibaut Courtois | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

3. Thibaut Courtois (Belgija, Chelsea)

"Nikoli ne izstopa s spektakularnimi obrambami, a tudi redko naredi napako. Je sanjski vratar za vsakega branilca. Blesti v majici Belgije, s katero je na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojil bron, zelo pa se je izkazal tudi pri Chelseaju, pri katerem je uspešno nadomestil tako legendo, kot je Petr Čech," so pri FourFourTwo pohvalili 26-letnega vratarja, ki že nekaj časa vztraja med najboljšimi na svetu.

Ob bronu z letošnjega spektakla v Rusiji se lahko pohvali še z naslovom španskega prvaka in zmago v ligi Europa z Atletico Madridom, dvema naslovoma angleškega prvaka, prvak pa je bil tudi v Belgiji, kjer je igral za Gent.

V prvi angleški ligi je do zdaj igral na 126 tekmah, v prvi španski na 111, v prvi belgijski pa na 31 tekmah. V ligi prvakov je zbral 28 nastopov.

David De Gea | Foto: Reuters Foto: Reuters

2. David de Gea (Španija, Manchester United)

"Odkar je leta 2011 prišel v Manchester United, velja za enega najboljših vratarjev na svetu. Mnogi so celo prepričani, da je najboljši. Glede na številke in to, kar kaže iz sezone v sezono, jim je težko ugovarjati. Kar trikrat je bil izbran za najboljšega nogometaša sezone svojega kluba, kar je le dokaz, kako dober je. Zna poskrbeti za spektakularne obrambe, a je hkrati zelo konsistenten in zanesljiv. Nekaj, kar je težko najti," so pri FourFourTwo zapisali o 27-letniku, ki od odhoda Ikerja Casillasa leta 2014 brani tudi vrata španske reprezentance, za katero je do zdaj zbral 33 nastopov.

V angleški premier ligi je za zdaj zbral 237 nastopov in bil petkrat izbran za najboljšega vratarja sezone. V španski ligi je odigral 57 prvenstvenih tekem, v ligi prvakov pa je trenutno pri številki 34.

Jan Oblak | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

1. Jan Oblak (Slovenija, Atletico Madrid)

"Končno so Jana Oblaka prepoznali po vsem svetu in ugotovili, kako zelo dober je. Atletico Madrid in njegova granitna obramba sta od njega v zadnjem času odvisna kot še nikoli. Kljub temu iz leta v leto napreduje in je vse boljši. Star je komaj 25 let, a je v svojem kazenskem prostoru zelo avtoritativen, dobro se postavlja, odlično ustavlja nasprotnikove strele in je predvsem zelo miren, ob tem pa zanesljiv," so hvalospeve slovenskemu reprezentantu pisali pri FourFourtwo.

"Oktobra lani je že 50. ohranil nedotaknjeno mrežo Atletica, čeprav je bilo takrat za njim šele 86 nastopov. Trikrat v nizu je osvojil nagrado zamora za vratarja z najmanj prejetimi goli v španski ligi, v prejšnji sezoni je bil brez konkurence izbran tudi za najboljšega vratarja lige Europa, v kateri se je z Atleticom veselil lovorike. Je brez dvoma najboljši vratar na svetu ta hip in nič ne kaže, da tako ne bo ostalo še zelo dolgo," so nadaljevali.

Nekdanji vratar Olimpije, ki si je ime ustvaril med vratnicama lizbonske Benfice, je po oceni Transfermarkta s 70 milijoni evrov tudi najdražji nogometni vratar vseh časov, njegova cena pa utegne v prihodnosti še narasti.

Za njim je že ogromno pomembnih tekem. Z Benfico je bil portugalski državni prvak, v Lizboni pa se veselil tudi dveh pokalnih lovorik in v ligi Europa prišel do finala. V tem tekmovanju je šel z Atleticom letos do konca, v sezoni 2015/16 pa z njim igral v finalu lige prvakov. V Španiji se je lovorike leta 2014 veselil še v tamkajšnjem superpokalu.

V žepu ima tudi precej individualnih nagrad. Trikrat v nizu je v Španiji prejel nagrado zamora. Dvakrat je bil najboljši vratar španske lige, dvakrat je podobno nagrado prejel v ligi prvakov, za najboljšega pa je bil imenovan tudi na Portugalskem. Letos je prejel še nagrado za najboljšega vratarja lige Europa.

Kdo je najboljši nogometni vratar na svetu

  • Samir Handanović
    3,87 %
    54 glasov
  • Hugo Lloris
    0,43 %
    6 glasov
  • Manuel Neuer
    1,00 %
    14 glasov
  • Ederson
    0,36 %
    5 glasov
  • Gianluigi Buffon
    1,57 %
    22 glasov
  • Alisson
    0,57 %
    8 glasov
  • Marc-Andre Ter Stegen
    0,79 %
    11 glasov
  • Thibaut Courtois
    0,79 %
    11 glasov
  • David De Gea
    2,00 %
    28 glasov
  • Jan Oblak
    88,62 %
    1238 glasov
Oddanih 1397 glasov

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Preberite še:

Dallas Cowboys
Sportal Dončić sosed najbogatejših, Real prehitel Barcelono
pivo
Sportal Ker si je na znamenitem Touru pomagal z vlakom, so ga diskvalificirali
Diego Maradona
Sportal V Rusiji je omamljen kazal sredinca, pred 32 leti pa dosegel enega najlepših golov
Alberto Contador
Sportal Najbolj bizarni izgovori dopinga v kolesarstvu: od spolnih odnosov do golobje pite
Ne spreglejte