Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
10.22

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

5

Natisni članek

NBA Liga NBA Houston Rockets Dallas Mavericks Jalen Brunson Rick Carlisle Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 10.22

5 let, 1 mesec

Zdravstveno stanje Luke Dončića in zadnji napad Dallasa

Dončić očita trenerju, da je storil napako #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

5

Luka Dončić Rick Carlisle | Luka Dončić je prepričan, da bi moral njegov trener Rick Carlisle pred zadnjim napadom Dallasa poklicati minuto odmora. | Foto Reuters

Luka Dončić je prepričan, da bi moral njegov trener Rick Carlisle pred zadnjim napadom Dallasa poklicati minuto odmora.

Foto: Reuters

Odločitev trenerja Dallasa Ricka Carlisleja, da pred zadnjim napadom za varovance na dramatičnem dvoboju proti Houstonu (93:94) ne zahteva minute odmora, je v taboru teličkov naletela na različne odzive. Luka Dončić, ki ga danes čaka podroben pregled poškodovanega kolena, očita strategu, da bi se moral odločiti drugače.

Luka Dončić James Harden
Sportal Dončić zrušil rekord in v bolečinah izgubil triler, Dragić izkusil moč Toronta #video

Zadnji napad košarkarjev Dallasa, ki ga je ob zaostanku 93:94 zapravil Jalen Brunson, dviga kar nekaj prahu. Telički so zapravili možnost, da bi se izognili nizu petih zaporednih porazov. In to ravno na tekmi, na kateri je izstopal Luka Dončić.

Vrhunci Luke Dončića proti Houstonu:

Klecnilo mu je v kolenu

Po tesnem porazu proti Houstonu in zapravljenem zadnjem napadu ni skrival razočaranja. | Foto: Reuters Po tesnem porazu proti Houstonu in zapravljenem zadnjem napadu ni skrival razočaranja. Foto: Reuters Bil je najboljši strelec (19 točk), podajalec (9 asistenc) in skakalec (rekordnih 15 skokov) Dallasa, na tekmi je spektakularno zadel met s svoje polovice, a na njegovo smolo takrat, ko je bila igra že prekinjena, dvakrat je atraktivno blokiral tekmece, med drugim tudi Jamesa Hardna v odločilnih trenutkih zadnje četrtine. Ravno takrat, ko se je že spopadal z bolečinami. Ko je v eni izmed akcij skočil za žogo, je namreč začutil, kot da se je nekaj premaknilo v njegovem desnem kolenu.

Začutil je bolečino in do konca dvoboja stopal previdneje po parketu. Nekajkrat je zašepal, navijači pa so se lahko prepričali, da ni bil zmožen dati vsega, kar bi sicer, če mu ne bi klecnilo v kolenu. To je izkazovalo tudi njegovo ogromno razočaranje, ko ni skrival jeze po porazu in je svojo glavo skril pod dres.

Danes ga čaka podroben pregled

Na tekmi proti Houstonu ga je le ena asistenca delila od novega trojnega dvojčka. | Foto: Reuters Na tekmi proti Houstonu ga je le ena asistenca delila od novega trojnega dvojčka. Foto: Reuters Kako huda je njegova poškodba? O tem bo več razkril podroben zdravstveni pregled, ki ga bo 20-letni Ljubljančan opravil danes. Dončić je v pogovoru za Dallas Morning News povedal, da je začutil nelagodno bolečino v desnem kolenu, ko se je v skoku podal za žogo. "Začutil sem, da se je nekaj premaknilo. Bomo videli," po porazu s Houstonom ni bil preveč izčrpen o zdravstvenem stanju.

Čeprav je v zadnjih minutah tekme šepal, je stisnil zobe in ostal na parketu. Ni želel pustiti na cedilu soigralcev, zlasti zaradi tega, ker so se igrale zadnje minute, te pa spadajo v izbor najboljšega, kar mu ponuja košarkarski adrenalin. Za nič na svetu noče zamuditi trenutkov, ko se odloča zmagovalec. Zlasti na tekmi, kot se je igrala v noči na ponedeljek, ko se je Dallas po skromnem rezultatskem nizu znašel v priložnosti, da bi pokvaril načrte favoriziranim sosedom iz Houstona.   

Paul blokiral Brunsona, Dallas ostal praznih rok

Dallasu se je manj kot deset sekund pred koncem ponudila priložnost za zmago. Zaostajali so s 93:34 in zdrveli v zadnji napad. Jalen Brunson je po skoku predal žogo Luki Dončiću, ki pri Dallasu opravlja vlogo prvega organizatorja igre, mladi Slovenec je povedel žogo čez sredino, nato pa jo le nekaj sekund pred koncem, ko so ga tesno pokrili tekmeci iz tabora Raket, podal Brunsonu. Dvaindvajsetletni novinec se je odločil, da bo poskušal postati junak srečanja.

Kaj se je dogajalo v zadnjem napadu Dallasa?

Tik pred zvokom sirene je vrgel proti košu, a žoga ni prišla do cilja, saj ga je Chris Paul, eden izmed zvezdnikov Houstona, uspešno blokiral in odločil zmagovalca. Rakete so se razveselile osme zaporedne zmage, Dallas pa je ostal brez zmage še petič zapored in v vzhodni konferenci padel na predzadnje mesto.

Carlisle pojasnil, zakaj ni klical minute odmora

Dončić bi najraje sam zaključil zadnji napad Dallasa, a ... | Foto: Reuters Dončić bi najraje sam zaključil zadnji napad Dallasa, a ... Foto: Reuters Številni navijači Dallasa so se prek družbenih omrežij začudeno spraševali, zakaj ni trener teličkov Rick Carlisle pred zadnjim napadom zaprosil za minuto odmora, da bi si igralci odpočili. To možnost je imel na voljo, a se za njo ni odločil.

"To je ena izmed situacij v ligi NBA, kjer bi lahko klical minuto odmora, a bi s tem tudi omogočil tekmecu, da se pripravi in v igro pošlje najboljše obrambne igralce. Odločil sem se za drugo možnost, za igranje košarke. Brunson in Dončić sta bila na tekmi zelo dobra v igri napada. Dobro sta sodelovala," je pojasnil Carlisle, ki je prepričan, da ni s tem, ko je najboljšima strelcema Dallasa na teksaškem obračunu (Dončić je dosegel 19, Brunson pa 18 točk) pustil, da sama opravita zahtevno nalogo, storil nič napačnega.

"Do konca ni bilo veliko časa. Iskreno povedano menim, da bi morali takrat klicati minuto odmora. To je bil naš zadnji napad, sam pa sem takšen košarkar, da želim biti vedno tisti, ki bi vrgel zadnji met. Minuta odmora bi nam pomagala, tako pa se nam ni posrečilo, zato se moramo iz tega nekaj naučiti,'' je po drugi strani Dončić, prvi favorit za osvojitev priznanja najboljšega novinca sezone, podal kritiko na račun trenerja. Od njega je pričakoval, da bi poklical varovance še na zadnji posvet pred zadnjim napadom, tako pa so bili košarkarji brez minute odmora prisiljeni na hiter odziv in iskanje rešitve brez predhodnega dogovora.

Brunson: To pomeni, da nam trener zaupa

Ljubljančan je bil na srečanju najboljši strelec, podajalec in skakalec Dallasa. | Foto: Reuters Ljubljančan je bil na srečanju najboljši strelec, podajalec in skakalec Dallasa. Foto: Reuters Njegov soigralec Brunson, ki se je znašel v priložnosti, da odloči tekmo v korist gostiteljev, je ponudil drugačen pogled na dogajanje v zadnjih sekundah srečanja.

"To pomeni, da nam trener zaupa. Očitno je, da smo si vsi želeli, kako bi žoga končala v rokah Luke, a se je on nesebično odločil za drugo možnost. Ni kaj, moral bi bolje izkoristiti zadnji napad," je bil jezen nase, ker je dovolil košarkarju tekmecev Chrisu Paulu, da je blokiral njegov met in tako poskrbel, da je Houston zadržal tesno prednost in se veselil zmage v Dallasu (94:93).

Telički bodo prihodnjič nastopili v noči na sredo, ko jih v domači dvorani ponovno čaka teksaški obračun. Tokrat bodo gostovale Ostroge iz San Antonia, danes pa bi lahko bilo že več znanega o tem, ali bo na tej tekmi nastopil tudi Dončić. Zadnjo besedo bodo imeli zdravniki in njegovo desno koleno.

Trae Young
Sportal Največji tekmec Luke Dončića je dosegel prvi trojni dvojček
Luka Dončić Dallas Orlando
Sportal Tokrat se smeji Dragiću, čeprav je bil Dončić natančnejši #video
Ne spreglejte