Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
3.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

2

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Miami Heat Dallas Mavericks NBA James Harden

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 3.00

5 let, 1 mesec

Liga NBA, 10. marec

Dončić zrušil rekord in v bolečinah izgubil triler, Dragić izkusil moč Toronta #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

2

Luka Dončić James Harden | Luka Dončić je izgubil dvoboj z Raketami iz Houstona, za katere je najboljši strelec lige NBA James Harden dosegel 20 točk, eno več od Slovenca. | Foto Reuters

Luka Dončić je izgubil dvoboj z Raketami iz Houstona, za katere je najboljši strelec lige NBA James Harden dosegel 20 točk, eno več od Slovenca.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je v ligi NBA na domačem parketu izgubil teksaški obračun s Houstonom (93:94). Z 19 točkami je bil prvi strelec gostiteljev, dvoboj pa končal pri rekordnih 15 skokih in devetih asistencah. Grenkobo domačega poraza je izkusil tudi Goran Dragić. Miami je ostal praznih rok proti Torontu (104:125), Ljubljančan pa je dosegel 11 točk.

Učinek Luke Dončića proti Houstonu: 19 točk, met za tri 1/6, met za dve 4/10, prosti meti 8/9, 15 skokov, 9 asistenc, 3 izgubljene žoge, 2 ukradeni žogi, 2 blokadi v 37 minutah in 16 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 21,1 točke, 7,4 skoka, 5,6 asistence v 32 minutah in 2 sekundah.

Luka Dončić Rick Carlisle
Sportal Dončić očita trenerju, da je storil napako #video

Košarkarji Dallasa so v nasprotju z zadnjimi tekmami, ki so jih kot po pravilu izgubljali z veliko razliko in se izgovarjali na neuigranost ekipe, polne novincev, proti Houstonu uprizorili predstavo, s katero so se potegovali za zmago vse do zadnjega piska sirene. Pri vodstvu Raket s 94:93 je Dallas sedem sekund pred koncem krenil v zadnji napad. Navijači so bili na nogah, Luka Dončić je soigralce povedel v akcijo, nato pa je sledilo razočaranje.

Vrhunci Luke Dončića proti Houstonu:

Slovenski reprezentant, ki je v zadnji četrtini začutil bolečino v desnem kolenu, je podal Jalenu Brunsonu, a novinec Dallasa, ki je od Ljubljančana starejši dve leti, ni izkoristil priložnosti. Njegov met je v zadnjih stotinkah srečanja blokiral Chris Paul in poskrbel, da se je sladke zmage v teksaškem sosedskem obračunu veselil Houston. Rakete so zmagale že osmič zapored.

Dramatične zadnje sekunde dvoboja in razočaranje Dončića:

Glavo besno skril pod dres

Brunson je do takrat dosegel 18 točk in bil poleg Dončića najučinkovitejši teliček v napadu. Ko je splavala po vodi priložnost za zmago nad tretjeuvrščeno ekipo zahodne konference, Dončić ni skrival razočaranja in nemoči. Glavo je besno skril pod dres, nato pa obsedel na klopi in objokoval tesen poraz. Pri srcu mu je bilo še toliko huje, ker zaradi bolečin v kolenu v odločilnih trenutkih ni mogel pokazati vsega, kar zna.

Luka Dončić po zadnjem zapravljenem napadu Dallasa, ki je tako ostal brez zmage nad sosedi iz Teksasa. | Foto: Reuters Luka Dončić po zadnjem zapravljenem napadu Dallasa, ki je tako ostal brez zmage nad sosedi iz Teksasa. Foto: Reuters

Neverjetna trojka Dončića, ki žal ni štela


Ko so gostje iz Houstona ob koncu prve četrtine zahtevali minuto odmora in so košarkarji obeh ekip počasi krenili proti svoji klopi, je Dončić vrgel žogo krepko s svoje polovice in na veselje domačih privržencev zadel koš. Ker je bila takrat igra prekinjena, ta seveda ni štel, je pa poskrbel za veliko navdušenje v dvorani. 

Mladi slovenski košarkar, ki je v ligi NBA prvi kandidat za priznanje najboljšega novinca sezone, je na tekmi proti Houstonu poskrbel za rekord. Skakal je tako noro kot še nikoli. Že v prvem polčasu, ki ga je Dallas izgubil s 54:58, je ujel kar 13 žog. Toliko jih ni še nikoli, do konca dvoboja pa je novi osebni rekord popravil na 15 skokov. Ob malce slabšem metu iz igre, a toliko bolj natančnem s črte prostih metov je dvoboj končal pri 19 točkah, obenem pa soigralce razveselil z devetimi asistencami. Tako je za las zgrešil svoj peti trojni dvojček v ligi NBA.

Najprej blokiral Capelo, nato še Hardna

Dončić je napet dvoboj končal v bolečinah. | Foto: Reuters Dončić je napet dvoboj končal v bolečinah. Foto: Reuters Raznoliko in bogato statistiko je dopolnil z dvema blokadama, ki sta obnoreli navijače v dvorani American Airlines Center. Najprej je atraktivno blokiral Švicarja Clinta Capelo, v zadnjih minutah pa še prvega zvezdnika Houstona in najboljšega strelca lige NBA Jamesa Hardna. Bradati ostrostrelec je končal dvoboj pri zanj skromnih 20 točkah, njegov met iz igre pa je bil izrazito slab. Od 25 metov jih je zadel le sedem, izza velike črte pa metal 3/15.

Harden bi lahko dosegel več točk, če ne bi že v začetku drugega polčasa - med prodorom je s komolcem v obraz udaril Dončića - prejel že peto osebno napako. Trener Mike D'Antoni ga je zato za kar nekaj časa posadil na klop, ko se je vrnil, pa je naletel na hud odpor Dallasa in žilavo obrambo, zaradi katere je zgrešil večino metov.

Kako je Dončić blokiral Hardna:

Slabši strelski večer Hardna je nadoknadil njegov soigralec Eric Gordon, ki je zadeval v najbolj odločilnih trenutkih. Za tri točke je metal 5/13, za dve pa 5/7. S 26 točkami je bil prvi strelec tekme. Houston je vrgel kar 52 trojk, cilj pa jih je na srečo Dallasa zadelo le 16.

Domiselna asistenca Dončića Powllu:

Dallas je po petem zaporednem porazu - na zadnjih enajstih tekmah je zmagal le enkrat - padel na predzadnje mesto zahodne konference. Prehitel ga je tudi Memphis, ki je v noči na ponedeljek naredil uslugo Dragićevemu Miamiju, saj je premagal neposrednega tekmeca za preboj v končnico Orlando Magic.

Učinek Gorana Dragića proti Torontu: 11 točk, met za tri 1/3, met za dve 3/5, prosti meti 2/4, 4 skoki, 3 asistence, 2 izgubljeni žogi v 21 minutah.

Povprečje v tej sezoni: 15,1 točke, 2,7 skoka, 4,2 asistence v 26 minutah in 7 sekundah.

Košarkarji Miamija so izgubili pomemben obračun v boju za mesta, ki vodijo v končnico lige NBA. Po porazu s Torontom, edinim klubom poleg Milwaukeeja, ki si je že zagotovil nastop v izločilnem delu, ostajajo na osmem mestu, na njihovo srečo pa sta izgubila tudi najbližja zasledovalca. Orlando proti Memphisu, Charlotte pa proti vodilnemu Milwaukeeju.

Vrhunci dvoboja v Miamiju:

Toronto je postal prvi klub v zgodovini lige NBA, ki je na eni tekmi proti Miamiju zadel 20 ali več metov za tri točke. V dvorani American Airlines Center, kjer je doma slovenski zvezdnik Goran Dragić, so samozavestni gostje zadeli kar 21 od 40 poskusov za tri točke.

V Miamiju deževale kanadske trojke

Goran Dragić je dosegel 11, najboljši strelec tekme Kyle Lowry pa 24 točk. | Foto: Reuters Goran Dragić je dosegel 11, najboljši strelec tekme Kyle Lowry pa 24 točk. Foto: Reuters Gostom iz Kanade je odmeven podvig na Floridi - izenačili so tudi največje število trojk v zgodovini kluba - uspel brez prvega zvezdnika Kawhija Leonarda. Njegovi soigralci so skušali njegovo odsotnost nadoknaditi z meti izza velike črte. To jim je uspelo, saj so zadeli več kot polovico trojk. 

Brez Leonarda so v tej sezoni odigrali 19 tekem, razmerje zmag in porazov pa je zelo dobro (14:5). Kyle Lowry, s 24 točkami prvi strelec tekme, je dosegel šest trojk (met 6/11), nekdanji član Olimpije Danny Green pet (5/8), Patrick McCaw (3/3) in Norman Powell (3/5) pa sta dodala vsak po tri.

Pri Miamiju, ki je nazadnje na tekmi vodil skoraj na samem začetku (4:2), so največ točk dosegli Bam Adebayo (19), poslavljajoči se mladostni veteran Dwyane Wade in Dion Waiters (oba 15), Dragić pa je v slabih 21 minutah ob metu 4/8 iz igre prispeval 11 točk.

Poraza vodilnih

Na mino so naleteli aktualni prvaki Golden State Warriors. Vodilni na zahodu so doma s 111:115 izgubili z zadnjo ekipo zahoda Phoenix Suns. Pri tem je s 37 točkami in 11 asistencami blestel Devin Booker, ki je dodal še osem skokov. Pri poražencih je Klay Thompson dosegel 28, Kevin Durant pa 25 točk. Stephen Curry se je ustavil pri 18.

Devin Booker je bil najbolj zaslužen za zmago Phoenixa nad prvaki. | Foto: Reuters Devin Booker je bil najbolj zaslužen za zmago Phoenixa nad prvaki. Foto: Reuters

Sklonjenih glav so parket zapuščali tudi člani vodilnega kluba Milwaukee Bucks. San Antonio jih je na domačem terenu premagal s 121:114 in zmagoviti niz podaljšal na številko pet. Prvo ime zmagovalcev je bil LaMarcus Aldridge z 29 točkami in 15 skoki, pri Milwaukeeju je Grk Giannis Antetokounmpo tekmo končal s 27 točkami in 13 skoki.

Najvišjo zmago večera so vknjižili pri Detroit Pistons. Pred domačimi gledalci so s 131:108 odpravili Chicago Bulls in slavili petič zapored, še osmič na zadnjih devetih tekmah. Blake Griffin je k zmagi prispeval 28 točk, Andre Dummond je s 16 točkami in 15 skoki vpisal dvojni dvojček.

Derbi večera med Philadelphio in Indiano je s 102:89 pripadel prvi. Joel Embiid je bil s 33 točkami in 12 skoki najbolj zaslužen za zmago. Zmagalo je tudi moštvo Minnesota Timberwolves, ki je ugnalo NY Knicks.

Lestvici:

Ne spreglejte