Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
17. 6. 2021,
17.50

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Natisni članek

Donnie Nelson Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Tokio 2020 kvalifikacije za olimpijske igre

Četrtek, 17. 6. 2021, 17.50

2 leti, 9 mesecev

Luka Dončić o reprezentanci in Dallasu

Dončić jasno povedal, kaj si želi v letošnjem poletju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Luka Dončić | Luka Dončić je že povsem vpet v reprezentančno dogajanje, jutri pa bo v Stožicah oblekel dres slovenske izbrane vrste. | Foto Guliver Image

Luka Dončić je že povsem vpet v reprezentančno dogajanje, jutri pa bo v Stožicah oblekel dres slovenske izbrane vrste.

Foto: Guliver Image

"Priti moramo na olimpijske igre. Danes je to največji motiv. Zmagati moramo na vseh tekmah," je zvezdnik svetovne košarke Luka Dončić na novinarski konferenci pred številnimi slovenskimi novinarji dal vedeti, da bi rad julija odpotoval v Tokio. Veliko se je spremenilo od njegovega zadnjega udejstvovanja v izbrani vrsti. Predvsem bo pogrešal mentorja Gorana Dragića, težko pa mu je bilo tudi ob nedavni novici, da je Dallas zapustil mož, ki ga je pripeljal v Teksas.

Septembra bodo minila štiri leta, ko je Luka Dončić nazadnje igral v dresu slovenske košarkarske reprezentance in z njo osvojil naslov evropskih prvakov. Od takrat se je veliko spremenilo. Aktualni prvaki na stari celini so izgubili nekaj ugleda s predstavami, ki so sledile v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. A je zanimanje za slovensko reprezentanco spet naraslo. Jasno, zaradi njega. Vendarle je svetovni zvezdnik.

Nenehno je v ligi NBA poudarjal, da bo zaigral za našo izbrano vrsto, če bo le časovno mogoče. Ker je njegov Dallas izpadel v prvem krogu končnice, so se mu vrata na široko odprla. Skupaj z moštvenimi kolegi bo poskušal Slovenijo prek kvalifikacij premierno popeljati na veliki olimpijski oder.

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Nasmehnil se je, ko je beseda nanesla na Dončića: Z njim je druga dimenzija

"V čast mi je, da sem tukaj"

"Občutki so zelo dobri. Vedno mi je v čast igrati za reprezentanco. Sploh s takšnimi fanti, s katerimi se sicer družimo. Vsi so super. V čast mi je, da sem tukaj," so bile prve besede slovenskega čudežnega dečka na novinarski konferenci.

V slovenski izbrani vrsti se bo vse vrtelo okoli njega. | Foto: KZS V slovenski izbrani vrsti se bo vse vrtelo okoli njega. Foto: KZS

V tem času, ko ga ni bilo v reprezentanci, se je veliko spremenilo. Sam je zablestel v ligi NBA, podiral številne mejnike, bil med drugim dvakrat v prvi peterki lige … "Ti, ki smo tukaj, smo odrasli. Imamo minus, ker ni Gorana (Goran Dragić, op. a.). To je velik minus. Kot vodja nam je vsem takrat ogromno pomagal."

Če je bil pred štirimi leti v Istanbulu pri svojih 18 letih še golobradi fantič, bo zdaj njegova vloga v garderobi povsem drugačna: "Mislim, da se je kar spremenilo. A imamo tudi druge vodje. Edo (Edo Murić, op. a.), Prle (Klemen Prepelič, op. a.), Blažo (Jaka Blažič, op. a.). Spremenilo se je, ker ni Gorana. Truditi se moram za to, da bom še boljši vodja."

Jaka Blažič
Sportal Slovenci blesteli na Hrvaškem, Dončić ima posebno sporočilo #video

"Danes so olimpijske igre največji motiv"

Olimpijske igre so zanj velik motiv. Največji, poudarja. Dobro se zaveda, da se lahko v Tokiu, če se Slovenija uvrsti na največji športni dogodek, zgodi marsikaj, saj kakovost tekmecev na olimpijskih ni na najvišji ravni: "To je trenutno največji motiv. Priti moramo na olimpijske igre. Danes je to največji motiv. Zmagati moramo na vseh tekmah."

Nazadnje je igral za Slovenijo leta 2017, ko je naša izbrana vrsta stopila na evropski vrh. | Foto: Vid Ponikvar Nazadnje je igral za Slovenijo leta 2017, ko je naša izbrana vrsta stopila na evropski vrh. Foto: Vid Ponikvar

Ob prihodu v Evropo bo moral nekoliko preklopiti razmišljanje, saj se evropska košarka in tista v NBA razlikujeta. Pravila so drugačna. A ni pri njem nobene bojazni, saj je tudi na klubski sceni osvojil Evropo po dolgem in počez.

Nika Barič
Sportal Izjemen uvod Slovenk: povozile so Turkinje

"Biti globalni zvezdnik prinaša dve strani"

Po končani sezoni v ligi NBA si je vzel teden počitka, brez treninga. Vendarle je bil nosilec igre in se je igra Mavericks vseskozi vrtela okoli njega, zato je bilo to skoraj nujno zlo. "Zdaj se ogrevam še, ampak ni pomembno. Za kvalifikacije bom pripravljen," pravi zvezdnik svetovne košarke, ki o tem nazivu dodaja: "Dve strani sta. Težko je, je pa tudi super. Obveznosti je veliko. Na koncu vidiš, kako te otroci gledajo. Ti si njihov vzornik. Spomnim se, kako sem bil sam majhen in sem gledal z velikimi očmi."

V veliko zadovoljstvo mu je, če lahko razveseli najmlajše. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V veliko zadovoljstvo mu je, če lahko razveseli najmlajše. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenski ljubitelji košarke bodo imeli v petek lepo priložnost, da ga vidijo igrati v živo. Četa selektorja Aleksandra Sekulića se bo namreč pomerila s Hrvaško v Stožicah (ob 20. uri). Jasno je, da bo oblekel dres tudi Luka, saj bi bila to lahko edina pripravljalna tekma do odhoda v Kaunas, kjer bo Slovenija začela tekme 30. junija. Potihoma načrtovana preizkušnja 23. ali 24. junija namreč še visi v zraku.

"Spomnim se prve tekme s Hrvaško v Stožicah, ko je bila polna dvorana. Neverjetno je bilo. Vem, da zdaj ne bo mogla biti polna, ampak bodo občutki isti. Upam, da bo prišlo toliko navijačev, kot jih le lahko," se je Dončić navezal na Stožice in jutrišnji obračun.

Donnie Nelson
Sportal Dallas zapustil direktor, ki je v klub pripeljal Dončića in Nowitzkega

Težko mu je bilo, ko je slišal novico o Nelsonu

Slovenski navijači bodo v Ljubljani na delu videli tudi novega naturaliziranega košarkarja Michaela Tobeyja, ki je ta teden prejel slovensko državljanstvo in bo tako pomagal Sloveniji pri morebitnem pohodu do julijskih olimpijskih iger: "Gledal sem ga v Evroligi. Vodstvo mi je povedalo o tej nameri, a so se sami odločili. Mislim, da imamo ekipo za napredovanje in še kaj več. Naš cilj, da se uvrstimo na igre."

V ligi NBA bi rad osvojil šampionski prstan. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V ligi NBA bi rad osvojil šampionski prstan. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Njegov cilj je tudi osvojiti ligo NBA, kar je že večkrat poudaril. Nič drugače ni bilo danes v Ljubljani. Onstran Atlantika je zaradi izvrstnih predstav prejel že ogromno nagrad, ob tem pa pristavil: "Da še nisem nič dosegel. Moj cilj je osvojiti naslov prvaka lige NBA. Dolga pot je še do tja."

Vrabčki čivkajo, da bodo morali v Dallasu prevetriti ekipo, če bodo želeli po letu 2011 spet stopiti na vrh klubske košarke. So pa prevetrili že vodstveno ekipo. Poslovil se je športni direktor Donnie Nelson, ki je bil najbolj zaslužen za to, da sta v Dallas prišla Dirk Nowitzki in Dončić. In kako se je Luka odzval, ko je slišal za to novico? "Težko je bilo. Rad ga imam. Poznam ga že od mladih nog. Izbral me je na naboru. Nisem jaz, ki odloča, kaj bodo naredili v klubu. Odločajo oni," je odgovoril zvezdnik slovenske in svetovne košarke, ki je v Ljubljani nenehno pod Dallasovim nadzorom.

slovenska košarkarska reprezentanca, Slovenija : Madžarska, Aleksander Sekulić
Sportal Nepopolna Sekulićeva vrsta za ogrevanje do zmage na Reki
Ne spreglejte