Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
21.04

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

Natisni članek

Tokio 2020 Hrvaška kvalifikacije za olimpijske igre Slovenska košarkarska reprezentanca Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 16. 6. 2021, 21.04

2 leti, 10 mesecev

Pripravljalni tekmi Slovenije in Hrvaške

Slovenci blesteli na Hrvaškem, Dončić ima posebno sporočilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46
Jaka Blažič | Jaka Blažič je bil z 20 točkami najboljši strelec pripravljalnega dvoboja na Hrvaškem. | Foto Vid Ponikvar

Jaka Blažič je bil z 20 točkami najboljši strelec pripravljalnega dvoboja na Hrvaškem.

Foto: Vid Ponikvar

Košarkarski reprezentanci Slovenije in Hrvaške se bosta ta teden pomerili dvakrat na prijateljskih tekmah v sklopu priprav na kvalifikacije za olimpijske igre. Prvič sta se z nepopolnimi zasedbami pomerili v sredo na Reki, Slovenija pa je na krilih Jake Blažiča in odlične predstave zlasti v drugem polčasu nadigrala južne sosede (94:80). Luka Dončić še ni nastopil, na parketu pa bo v petek ob 20. uri v Stožicah.

Pripravljalna tekma:

Hrvaška : Slovenija 80:94 (
58:76, 40:46, 21:20)
Šakić in Bilan 11, Hezonja 10, Šamanić 9; Blažič 20, Prepelič 14, Rupnik 13, Dragić 11

slovenska košarkarska reprezentanca, Slovenija : Madžarska, Aleksander Sekulić
Sportal Nepopolna Sekulićeva vrsta za ogrevanje do zmage na Reki

Slovenska košarkarska reprezentanca je na srečanju na Reki zaostajala vse do sredine druge četrtine (32:38), nato pa si do konca prvega polčasa z delnim rezultatom 14:2 zagotovila prednost +6. V nadaljevanju je še povišala prednost, vodila že za +18, na koncu pa južno sosedo premagala s 94:80. Odlično so metali za tri točke, od 26 metov so jih zadeli kar polovico (13).

Strelci Slovenije: Blažič 20, Prepelič 14, Rupnik 13 (5 asist., 4 ukr. žoge), Dragić 11 (6 sk.), Murić 10 (4 sk., 4 asist., 3 ukr. žoge), Dimec 7 (6 sk., 3 blok.) ...

Dobili potrditev, da so na pravi poti

"Spodbudna zmaga pred nadaljevanjem priprav. Dobili smo potrditev, da smo na pravi poti in moramo nadaljevati v tem slogu. Igra še ni na ravni, kot jo pričakujem, a postopoma skozi treninge bomo prišli tja, kot si vsi želimo. Vsak dan se nam priključi kakšen nov igralec, treba bo tudi njih vključiti v sistem. Selektor je že naredil dobre zametke, kakšna bo reprezentanca, kakšne bodo vloge posameznikov," je po tekmi dejal Blažič.

Podobno mnenje ima tudi Dragić: "Danes se nismo toliko ozirali na rezultat. Vsekakor smo hoteli zmagati, delali pa smo predvsem na taktiki, da se vključimo v igro, na 'timingu' bloka in podobno. Tekma je bila zanimiva, izgubili smo skok, a nam še manjka par igralcev. Ko se priključijo Dončić, Tobey in Čančar bo drugače." 

Prvi zvezdnik moštva Luka Dončić se je reprezentanci priključil na treningu v torek in na Hrvaškem ni stopil na parket, čeprav je z izbrano vrsto odpotoval na gostovanje. Njegov nastop v dresu izbrane vrste lahko pričakujemo v petek, ko se bo Slovenija znašla v vlogi gostiteljice proti Hrvaški – petkov spektakel v Stožicah se bo začel ob 20. uri.

In kaj pravi Dončić glede petkovega nastopa?

Luka Dončić
Sportal Pozdravili Dončića in izvedeli neprijetno novico

Četa Aleksandra Sekulića na Reki še zdaleč ni zaigrala v polni zasedbi. Manjkali so Vlatko Čančar, ki ga pričakujejo iz ZDA, Aleksej Nikolić in Gregor Hrovat (aktivna sta še v francoskem prvenstvu). Žal je reprezentanca ostala brez poškodovanega Žana Marka Šiška, jasno pa je tudi že, da je slovensko državljanstvo prejel ameriški center Michael Tobey, ki bo zapolnil mesto naturaliziranega košarkarja v slovenski vrsti. Je pa na parketu na Reki že zaigral Klemen Prepelič, ki je pred dnevi končal prvenstvo v Španiji.

Michael Edward Tobey
Sportal Nova ameriška moč v slovenski reprezentanci

 

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal "Veseli smo, da je Dončić Slovenec. Podredili se mu bomo, a sam ne bo zmogel."
 
Luka Dončić
Sportal Novo veliko priznanje za Luko Dončića

Seznam reprezentančnih kandidatov

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Jakob Čebašek (Dinamo Bukarešta), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Zoran Dragić (Saski Baskonia), Gregor Glas (Dynamic), Gregor Hrovat (Cholet), Jan Kosi (Krka), Miha Lapornik (Den Bosch Heroes), Jurij Macura (FMP), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelines), Klemen Prepelič, Michael Tobey (oba Valencia), Matic Rebec (Orasi Ravenna), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija).

 

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno bo v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakujemo lahko, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

Kaunas: olimpijske kvalifikacije

Torek, 29. junij 2021

15.30 Poljska – Angola
18.30 Litva – Venezuela

Sreda, 30. junij 2021
15.30 Angola Slovenija
18.30 Venezuela – Južna Koreja

Četrtek, 1. julij 2021
15.30 Slovenija
Poljska
18.30 Južna Koreja – Litva

Petek, 2. julij 2021
Prost dan

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30 finale

 

Ne spreglejte