Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
13.27

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

16

Natisni članek

Mike Tobey Tokio 2020 Olimpijske kvalifikacije Matej Erjavec KZS Slovenska košarkarska reprezentanca Michael Edward Tobey

Sreda, 16. 6. 2021, 13.27

1 leto, 9 mesecev

Michael Edward Tobey

Nova ameriška moč v slovenski reprezentanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

16

Michael Edward Tobey | Američan Michael Edward Tobey je že prejel slovensko državljanstvo in se bo reprezentanci pridružil že danes, ko bo ta igrala na Hrvaškem. | Foto KZS/www.alesfevzer.com

Američan Michael Edward Tobey je že prejel slovensko državljanstvo in se bo reprezentanci pridružil že danes, ko bo ta igrala na Hrvaškem.

Foto: KZS/www.alesfevzer.com

Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je poskrbelo za novo naturalizacijo, novi lastnik slovenskega državljanstva in mesta med varovanci Aleksandra Sekulića je 213 centimetrov visoki ameriški center Michael Edward Tobey. Član španske Valencie se bo reprezentanci, ki se pripravlja na olimpijske kvalifikacije, pridružil že danes na Hrvaškem, kjer jo čaka pripravljalno srečanje.

Jaka Blažič
Sportal Slovenci blesteli na Hrvaškem, Dončić ima posebno sporočilo #video

Kar je že nekaj časa krožilo v govoricah, se je danes tudi uresničilo. Vodstvo KZS je po poškodbah Anthonyja Randolpha in Jordana Morgana poiskalo novega Američana in še pred začetkom olimpijskih kvalifikacij za Tokio izpeljalo naturalizacijo. To pomeni, da Alena Omića, za katerega je selektor pred začetkom priprav dejal, da sta imela iskren pogovor in tudi dogovor ter da se bosta še slišala, v boju za olimpijske igre ne bo.

V Valencii spoznal Prepeliča

Novi Slovenec, ki bo poskušal zapolniti vrzel med visokimi igralci, je 26-letni ameriški center Mike Tobey. 213 centimetrov visoki in 116 kilogramov težak košarkar je zadnje tri sezone član španskega kluba Valencia, pri katerem je že spoznal novega reprezentančnega soigralca Klemna Prepeliča.

Tobey ima nekaj izkušenj tudi iz lige NBA, v mlajših selekcijah pa je bil ameriški reprezentant. Leta 2016 se je prijavil tudi na nabor igralcev za ligo NBA ter se preizkusil v ekipah Utah Jazz ter Charlotte Hornets in z zadnjimi tudi podpisal profesionalno pogodbo. 

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal "Veseli smo, da je Dončić Slovenec. Podredili se mu bomo, a sam ne bo zmogel."
Luka Dončić
Sportal Pozdravili Dončića in izvedeli neprijetno novico

"Vem, kako pomembna je košarka v Sloveniji"

"Vem, kako pomembna je košarka v Sloveniji in s kako bogato zgodovino se reprezentanca lahko pohvali. Na igrišču ter izven njega sem pripravljen dati vse od sebe ter ekipi pomagati na kakršenkoli način." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Vem, kako pomembna je košarka v Sloveniji in s kako bogato zgodovino se reprezentanca lahko pohvali. Na igrišču ter izven njega sem pripravljen dati vse od sebe ter ekipi pomagati na kakršenkoli način." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Zelo sem navdušen nad priložnostjo, da bom lahko zaigral za slovensko reprezentanco. Vem, kako pomembna je košarka v Sloveniji in s kako bogato zgodovino se reprezentanca lahko pohvali. Na igrišču ter ob njem sem pripravljen dati vse od sebe ter ekipi pomagati na kakršenkoli način," pravi novopečeni član slovenske izbrane vrste.

"Iskreno se zahvaljujem Vladi Republike Slovenije, ministrstvu za notranje zadeve, ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Olimpijskemu komiteju Slovenije na čelu s predsednikom Bogdanom Gabrovcem ter vsem preostalim, ki so pripomogli, da je Mike Tobey po izjemno hitrih postopkih prejel slovensko državljanstvo. Verjamem, da se bo hitro vklopil v izbrano vrsto in pripomogel k uspešnim igram slovenske reprezentance, saj gre za fanta z odličnimi značajskimi lastnostmi ter igralskimi sposobnostmi," je zadovoljen predsednik KZS Matej Erjavec.

Do petka dvakrat s Hrvati

Slovenska košarkarska reprezentanca s prvim zvezdnikom Luko Dončićem na čelu je danes na Hrvaškem, kjer bo odigrala pripravljalno tekmo. Na Reki, kjer se ji bo pridružil tudi Tobey, naj ne bi zaigrala v popolni postavi, Dončić naj bi se v tekmovalni reprezentančni ritem vrnil v petek ob 20. uri, ko bodo Hrvati vrnili obisk.

Seznam reprezentančnih kandidatov

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Jakom Čebašek (Dinamo Bukarešta), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Zoran Dragić (Saski Baskonia), Gregor Glas (Dynamic), Gregor Hrovat (Cholet), Jan Kosi (Krka), Miha Lapornik (Den Bosch Heroes), Jurij Macura (FMP), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelines), Alen Omić (Jl Bourg Basket), Klemen Prepelič, Michael Tobey (oba Valencia), Matic Rebec (Orasi Ravenna), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija) in Žan Mark Šiško (Bayern).

 

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno bo v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakujemo lahko, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 

Kaunas: olimpijske kvalifikacije

Torek, 29. junij 2021

15.30 Poljska – Angola
18.30 Litva – Venezuela

Sreda, 30. junij 2021
15.30 Angola Slovenija
18.30 Venezuela – Južna Koreja

Četrtek, 1. julij 2021
15.30 Slovenija
Poljska
18.30 Južna Koreja – Litva

Petek, 2. julij 2021
Prost dan

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30 finale

 


Luka Dončić
Sportal Bo Dončić zasenčil skrivnostnega novega "Slovenca"?
Ne spreglejte