Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2020,
6.51

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

4

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Denver Nuggets Miami Heat Dallas Mavericks Liga NBA

Petek, 7. 8. 2020, 6.51

3 leta, 8 mesecev

LIGA NBA, 6. avgust

Dončić brez čudežnega prahu pokukal v končnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

4

Ivica Zubac in Luka Dončić | Sosedski obračun: Ivica Zubac in Luka Dončić sta zaznamovala obračun Dallasa in La Clippers. | Foto Getty Images

Sosedski obračun: Ivica Zubac in Luka Dončić sta zaznamovala obračun Dallasa in La Clippers.

Foto: Getty Images

Košarkarji Dallasa so kljub dobri predstavi Luke Dončića (29 točk, 6 asistenc, 3 skoki) doživeli še tretji poraz na štirih tekmah po odmrznitvi lige NBA v Orlandu. Teksaško moštvo je tokrat na kolena spravila zasedba Los Angeles Clippers (126:111), ki bo verjetno tudi tekmec ljubljanskega zvezdnika in soigralcev v prvem krogu končnice. Milwaukee si je z velikim preobratom proti Miamiju, za katerega ni igral poškodovani Goran Dragić, zagotovil prvo mesto na vzhodu. Jezerniki so ostali praznih rok proti Houstonu, LeBron James je počival.

Po dveh trojnih dvojčkih in tekmi s kar 40 točkami so košarkarski navdušenci v noči na petek z nestrpnostjo pričakovali, kaj je za svojo četrto tekmo po ponovnem zagonu lige NBA pripravil slovenski zvezdnik Luka Dončić. Proti LA Clippers je sicer znova postregel z nekaj igralskimi triki in tekmo končal z zavidanja vrednimi statističnimi kazalci (ob metu iz igre 10:21 in prostih metih 3:6 je dosegel 29 točk ter dodal še tri skoke in šest asistenc), a brez čudežnega prahu za popoln presežek je bilo to premalo za zmago nad kalifornijsko zasedbo.  

Hrvaški adut iz kalifornijskega rokava

Ivica Zubac (desno) je končal dvoboj pri 21 točkah in 15 skokih, iz igre pa je zadel vseh deset metov. V večini primerov je žogo zabil v koš. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ivica Zubac (desno) je končal dvoboj pri 21 točkah in 15 skokih, iz igre pa je zadel vseh deset metov. V večini primerov je žogo zabil v koš. Foto: Guliverimage/Getty Images Ko je slabih sedem minut pred koncem tekme pri izenačenem rezultatu 101:101 trener Dallasa Rick Carlisle v igro vrnil Dončića, se je zdelo, da se Teksašani podajajo v zmagoviti napad. Ljubljančan je do konca tekme resda dosegel osem točk, a so tekmeci pred tem postregli z delnim rezultatom 9:0, nato pa tudi v zadnjih minutah z modro in nadzorovano predstavo vse niti igre držali trdno v svojih rokah.

Ob kakovostnem Dončiću se je z dobro igro predstavil tudi latvijski velikan Kristaps Porzingis (30 točk in 9 skokov), a za oznako o ekipni (pre)moči se je bilo treba ozreti proti tekmecem. Pri teh je prvi zvezdnik Kawhi Leonard dosegel 29 točk, pet manj jih je prispeval Paul George, z 21 točkami in 15 skoki pa je navdušil hrvaški reprezentant Ivica Zubac, ki se je lahko pohvalil s stoodstotnim metom iz igre.

Luka Dončić in Kawhi Leonard, ki je v prejšnji sezoni osvojil naslov s Torontom, se bosta očitno kmalu srečala v končnici lige NBA. | Foto: Getty Images Luka Dončić in Kawhi Leonard, ki je v prejšnji sezoni osvojil naslov s Torontom, se bosta očitno kmalu srečala v končnici lige NBA. Foto: Getty Images Nasvidenje v končnici

Ker zmagovalci tokratnega dvoboja ohranjajo drugo mesto zahodne konference (na prvem mestu so prepričljivo LA Lakers), Dallas pa je zasidran na sedmo mesto, lahko sklenemo, da je bila ta tekma tudi svojevrstna generalka pred končnico, saj je Mavericks - Clippers zelo realen par prvega kroga. In če je s to preizkušnjo Luka na neki način pokukal v končnico, je lahko videl, da ga tam čaka trdo delo.

Takrat bo prav gotovo obramba tekmeca še bolj zaostrena in osredotočena, že zdaj pa je bilo vidno, da Dallas za presenečenje ob standardno kakovostnem evropskem dvojcu Dončić-Porzingis vendarle potrebuje ščepec Slovenčevega čudežnega prahu, predvsem pa večjo ekipno širino.

Tekma počitka za Dragića in velik preobrat Milwaukeeja

V nasprotju z Do Giannis Antetokuonmpo bo končnico začel kot št. 1 vzhoda. | Foto: Guliverimage/Getty Images Giannis Antetokuonmpo bo končnico začel kot št. 1 vzhoda. Foto: Guliverimage/Getty Images nčićem, ki je nanizal še četrto všečno predstavo po vrnitvi v tekmovalni ritem, pa je bil prostega tekmovalnega dne v četrtek deležen Goran Dragić. Potem ko si je ob koncu zadnje tekme proti Bostonu lažje poškodoval gleženj, je ob visokem porazu proti Milwaukeeju (116:130), tako kot tudi prvi zvezdnik Miamija Jimmy Butler (poškodba stopala), obsedel na klopi. Vseeno se je oslabljeni Miami ob soočenju z najučinkovitejšo ekipo lige večji del tekme odlično držal, za kar sta bila zaslužna predvsem Duncan Robinson (21) in Tyler Herro (20).

Toda po prepričljivo dobljeni zadnji četrtini (38:18) so se zmage vendarle veselili prvi kandidat za priznanje MVP Giannis Antetokounmpo (33 točk, 12 skokov) in soigralci. Bucks so nadoknadili zaostanek -23 in si z novo zmago že zagotovili prvo mesto na vzhodu.

Dončić je na štirih tekmah v Orlandu dosegel le eno zmago. | Foto: Getty Images Dončić je na štirih tekmah v Orlandu dosegel le eno zmago. Foto: Getty Images

Houston brez Westbrooka boljši od LA Lakers brez Jamesa

James Harden je povzročal ogromno težav obrambi LA Lakers, pri katerih je Anthony Davis prispeval 17 točk in 12 skokov. | Foto: Guliverimage/Getty Images James Harden je povzročal ogromno težav obrambi LA Lakers, pri katerih je Anthony Davis prispeval 17 točk in 12 skokov. Foto: Guliverimage/Getty Images V najbolj poznem dvoboju večera v ligi NBA, zelo atraktivnem na papirju, so se spoprijeli Houston in Los Angeles Lakers. Obe zasedbi sta bili oslabljeni. Pri Raketah iz Teksasa je zaradi poškodbe mišice manjkal Russell Westbrook, ni bilo tudi Erica Gordona, pri Jezernikih, ki so si že zagotovili št. 1 v zahodni konferenci, pa je zaradi bolečin v dimljah obračun preskočil LeBron James. To je izkoristil bradati zvezdnik Houstona James Harden. Prvi strelec lige NBA je dosegel 39 točk (met iz igre 11/19), dodal še 12 asistenc, osem skokov, a tudi deset izgubljenih žog in poskrbel za odločilno prednost.

Houston je bil boljši v vseh štirih četrtinah. Jezerniki, ki se bodo v prvem krogu končnice najverjetneje pomerili s Portlandom, so znova zelo slabo metali za tri točke. Zadeli so le dva od 18 poskusov, veliko bolje je šlo Houstonu, ki je s svojo nižjo postavo vrgel kar 57 trojk, v polno pa jih zadel 21.

Še štiri tekme do končnice

Tretji član slovenske triperesne deteljice v ligi NBA Vlatko Čančar zaradi poškodbe noge ni del zasedbe Denver Nuggets, ki so ostali praznih rok proti Portlandu, pri katerem je s 45 točkami, to je bil strelski podvig večera v ligi NBA, izstopal vroči Damian Lillard. Zadel je kar 11 metov za tri točke.

Čančarjeva rojaka, sicer tudi člana najboljše peterke EuroBasketa 2017, pa bosta sezono lige NBA zanesljivo podaljšala v končnico. Gogi še četrtič, Luka prvič v karieri. Oba pred tem do konca rednega dela čakajo še štiri tekem. Dallasovi tekmeci bodo namreč še Milwaukee, Utah, Portland in Phoenix. V Miamijevem urniku pa so do 14. avgusta zapisani še Phoenix, Oklahoma City in dvakrat Indiana.

Liga NBA, 6. avgust:

Sacramento Kings : New Orleans Pelicans 140:125
Bogdanović 35 (trojke 6/9), Fox 30, 10 as., Barnes 22; Williamson in Ingram 24, Redick 18

Milwaukee Bucks : Miami Heat 130:116
Antetokounmpo (12 sk.) in Middleton (8 as.) 33; Robinson 21, Herro 20, Dragić ni kandidiral za tekmo zaradi zdravstvenih razlogov

Phoenix Suns : Indiana Pacers 114:99
Ayton 23, 10 sk., Booker 20, 10 as., Šarić 16, 8 sk.; Brogdon 25, Turner 17, 8 sk.

Dallas Mavericks : LA Clippers 111:126
Porzingis 30, 9 sk., Dončić 29, 6 as., 3 sk.; Leonard 29, George 24, Zubac 21, 15 sk.

Denver Nuggets : Portland Trail Blazers 115:125
Porter Jr. 27, 12 sk., Grant 18, Čančar ni kandidiral za tekmo zaradi zdravstvenih razlogov; Lillard 45 (trojke 11/18), 12 as., Trent Jr. 27, Nurkić 22

Houston Rockets : LA Lakers 113:97
Harden 39, 12 as., 8 sk., 10 izg. žog, McLemore 20; Kuzma 21, Davis 17, 12 sk.

Lestvica:

Preberite še:

 

LeBron James
Sportal Jezernikom se kaj takega v tej sezoni še ni pripetilo
Luka Dončić
Sportal Slovenska čarovnija je hit v ligi NBA
Slobodan Subotić Libanon
Sportal Libanonski šok za nekdanjega slovenskega selektorja
Ne spreglejte