Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
10. 9. 2016,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Zoran Dragić Kosovo Igor Kokoškov Jaka Blažič Edo Murić EuroBasket 2017

Sobota, 10. 9. 2016, 9.30

6 let, 7 mesecev

Slovenski košarkarji pred tekmo na Kosovu

Deset dni po Kosovu: Čaka nas novo Kosovo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

"Na Kosovo po novo zmago," so si bili pred četrtim dejanjem kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2017 (danes ob 20.00) enotni košarkarji Slovenije. Le Kosovec s slovenskim potnim listom Gezim Morina je dodal: "Ob tem pa bi rad pozdravil še domače!"

Gorana Dragića zanima le četrta zmaga. | Foto: Gorana Dragića zanima le četrta zmaga.

Ko je slovenska košarkarska reprezentanca pot proti EuroBasketu nazadnje iskala prek kvalifikacij (2004), je bil starejši del zdajšnjega reprezentančnega rodu še na ravni mladincev. Twitterja, ki ga tako radi uporabljajo za komunikacijo,  še ni bilo, Facebook pa je bil  še v ameriških študentskih povojih. Tudi Kosovo je bilo daleč od statusa države, njena reprezentanca pa še dlje od članice evropske košarkarske družine.

A leta 2016 je kvalifikacijski boj s "papirnato" šibkejšimi tekmeci slovenska realnost, prva misel pa Kosovo. Z današnjim gostovanjem v Kosovski Mitrovici se namreč za Slovenijo začenja drugi del kvalifikacij. V prvem delu so izbranci selektorja Igorja Kokoškova ugnali Kosovo, Ukrajino in Bolgarijo, zdaj jih čakajo povratne tekme. S prvo omenjenima v gosteh, z zadnjimi doma.

Video: Murić, Blažič in Dragić pred tekmo s Kosovom

Novo Kosovo    

Prav proti Kosovu, ki bo danes ob 20. uri znova slovenski tekmec, so kapetan Goran Dragić in soigralci pokazali najboljšo igro do zdaj. A selektor Kokoškov opozarja, da so se Kosovci, ki sicer še ne poznajo zmage, po zgodovinski prvi tekmi v Stožicah spremenili in strnili svoje vrste, predvsem pa so sila neugoden gostitelj.  

"Proti tej ekipi še nismo igrali. To je drugačno moštvo. Igrajo bolj samozavestno. So agresivni in naslanjajo se na odlično podporo s tribun. A s košarko se ukvarjamo tudi zaradi sprejemanja tovrstnih izzivov. Na to smo pripravljeni. Vemo, da gre za novega tekmeca," pravi Srb na slovenski klopi, prepričan o tem, da se največ slovenskih neizstreljenih nabojev skriva v stabilni igri.

Slovenci so namreč na vseh tekmah vrhunske odseke pokvarili s črnimi minutami ter kot po pravilu zapravljali visoke prednosti.  "O tem se stalno pogovarjamo. Energija in volja nista vprašljivi. Odigrati pa je treba pametno in v teh trenutkih tudi bolj odgovorno. Na tej ravni smo lahko še občutno boljši in bolj profesionalni," o izkoreninjanju nihanj razmišlja Kokoškov.

Jaka Blažič bo prevzel večjo odgovornost. | Foto: Jaka Blažič bo prevzel večjo odgovornost.

Goran Dragić: Nova tekma, nova zmaga

Podobno razmišlja tudi kapetan Goran Dragić, trdno odločen vknjižiti nov par točk. "Korak za korakom. Vsaka tekma je pomembna. Zdaj nas čaka Kosovo. Tudi na tej tekmi napadamo zmago. Ne bo nam lahko. Ukrajina je imela na tem gostovanju veliko težav. Tudi Bolgari so se v prvem polčasu mučili. Naša naloga je, da od prve do zadnje minute igramo agresivno in osredotočeno. Tekmo moramo varno pripeljati do konca," pravi Dragić, ki bo na parketu tokrat pogrešal brata Zorana Dragića, a verjame, da ima selektor Kokoškov dovolj adutov za zapolnitev te vrzeli.

V prvi vrsti bo to Jaka Blažič. Ta se ne brani izziva. "Vsaka tekma je izziv zase. Tega se ne bojimo. Imamo tri zmage. Zdaj želimo še tri. Na ta način se bomo lahko vsi skupaj mirno odpravili v svoje klube in se znova srečali v pripravah za EuroBasket 2017. Ni pa skrivnost, da v soboto pričakujemo drugačno Kosovo. Ne bo nam lahko. A trdno verjamem, da je kakovost na naši strani," pravi Blažič.

Morina se ne boji žvižgov Gezim Morina in Igor Kokoškov pred "operacijo Kosovo" | Foto: Gezim Morina in Igor Kokoškov pred "operacijo Kosovo"

Selektor je na pot popeljal 13 košarkarjev. V prav posebni vlogi pa se je znašel 23-letni krilni center Gezim Morina, kosovski Albanec v slovenski vrsti. Lani je imel namreč na mizi ponudbo, da se priključi reprezentanci matične države, a je zaradi košarkarskega razvoja in namigov o zagotovljeni prihodnosti izbral Slovenijo. Zaradi tega na Kosovu ne pričakuje slabih odzivov.

"Vesel sem, da se vračam na Kosovo. Videl bom družino in prijatelje. Drugo pa … Razmišljam le o tekmi. Upam, da bom dobil priložnost. Če jo bom, jo bom izkoristil. Povsem ravnodušen zaradi kosovskih korenin in igranja proti Kosovu ne bom, a pomembna je le slovenska zmaga," pravi Morina, ki je v teh kvalifikacijah skromen odmerek minut prejel prav na prvi tekmi s Kosovom.

Je ob vpoklicu pričakoval večjo minutažo? "Strinjam se s trenerjem, ki pravi, da tukaj nismo zaradi posameznikov, temveč ekipe. Trudim se po najboljših močeh, tako na treningih kot tudi na tekmah. Jasno, vsak igralec si želi igrati čim več. A delam in čakam. Vesel sem vsake zmage, pa če igram ali ne," odgovarja debitant v slovenski reprezentanci.

Ne spreglejte