Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
15.57

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

Natisni članek

Anthony Davis Liga NBA Miami Heat Los Angeles Lakers Jeanie Buss LeBron James

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 15.57

3 leta, 6 mesecev

JUNAK NBA SEZONE: LEBRON JAMES

Četrti za LeBrona, prvi za prvo damo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29
LeBron james | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Svojim vnukom bom z veseljem pripovedoval, da sem bil Jezernik," je po finalni zmagi nad Miamijem in četrtem naslovu prvaka lige NBA, prvem v dresu Los Angeles Lakers, zatrdil LeBron James, ki se je po tem, ko so se šampionski konfeti, prepojeni s šampanjcem, že zalepili ob parket dvorane v Orlandu, znašel v objemu predsednice kluba Jeanie Buss. Zanjo je to prvo zmagoslavje, zato je bila še toliko bolj čustvena.

LeBron James
Sportal Konec je: James je "počil" mehurček

Ko je Giannis Antetokounmpo prejel priznanje za najkoristnejšega igralca lige NBA, LeBron James ni skrival začudenja. "Nisem užaljen, le glasovalnega sistema ne razumem," je dejal prvi zvezdnik LA Lakers, ki je pri tem spominjal na Michaela Jordana iz leta 1997. Tedaj je priznanje MVP prejel Karl Malone. "Dobro. Bomo videli, kako bo v finalu," je dejalo njegovo zračno visočanstvo. V finalu je nato Jordan pokopal Utah Jazz in postal MVP finala. Triindvajset let pozneje James grško-nigerijskega orjaka ni dočakal v finalu, saj je Milwaukeeju spodrsnilo že krepko pred finalom. A epilog je bil vendarle podoben. LeBron je LA Lakers popeljal do naslova prvaka, sam pa postal MVP finala.

Prvo ime "mehurčka" v Orlandu | Foto: Getty Images Prvo ime "mehurčka" v Orlandu Foto: Getty Images "Dokazovanje je zame gorivo. To me je v zadnjem letu in pol, vse od zadnje poškodbe, gnalo naprej. Ne glede na to, kaj sem v svoji karieri že storil, so se porajali dvomi o meni. Stalno sem spremljal primerjave z zgodovino, pa poslušal o tem, kaj sem osvojil in česa ne. To sem imel v mislih. Želel sem se dokazati. To me izpopolnjuje," pripoveduje James, ki se je veselil še četrtega naslova prvaka. Dva je osvojil z Miamijem (v letih 2012 in 2013), po enega s Clevelandom (2016) in LA Lakers (2020). V vseh primerih je bil tudi MVP finala.

"Vsak prstan je nekaj posebnega. V vsakega sem veliko vložil. Prav nobeden ni vreden več ali manj kot preostali. Letošnji? Gre za žrtvovanje, v zaupanje v proces. Vse, kar imam, sem vložil v ta proces. Potem pa še zgodba v 'mehurčku'. To je bila moja misija. Prišel sem po naslov. Razumljivo je, da so bila nihanja. Razmišljal sem o tem, ali ima vse skupaj smisel. Spraševal sem se, ali je to žrtvovanje vredno vsega skupaj. Težko je bilo biti brez družine. Otroci so v tem obdobju prestali nekaj mejnikov. Mene ni bilo zraven," po več kot treh mesecih v Orlandu pripoveduje James.

Tandem prvakov James-Davis | Foto: Getty Images Tandem prvakov James-Davis Foto: Getty Images Zgodba o uspehu. Ko je leta 2018 prišel v Los Angeles, so bili Jezerniki v nezavidljivem položaju. Bili so daleč od končnice, z izkupičkom zmag krepko pod 50 odstotkov. V pretekli sezoni so še šestič v nizu ostali pod pragom končnice. A ko je James ob sebi dobil Anthonyja Davisa ter se naslonil na soliden spremljevalni orkester (Rajon Rondo, Kentavious Caldwell-Pope, Kyle Kuzma, Alex Caruso …), se je v mestu angelov zgodil šampionski klik. Precej prav po zaslugi Jamesa, ki je znal biti tako soigralec kot hladnokrvni eksekutor, predvsem pa vodja.

"Ne znam pojasniti. V določenih odnosih preprosto začutiš, da si našel pravo rešitev. Ne veš, kaj te z nekom poveže, da je vse skupaj videti tako zelo naravno. Podobna je zgodba z menoj in Davisom. Spoštovanje, brez egoizma. Želiva biti boljša. Drug drugega sva izzivala, da bi postala boljša," pripoveduje LeBron, ki je v noči na ponedeljek sezono končal s trojnim dvojčkom, v končnici pa je blestel z izjemnim povprečjem – 27,6 točke, 7,4 skoka in 7,4 asistence. Bil je nesporni vodja z izjemno odločenostjo proti končnemu cilju.  

Goran Dragić
Sportal Čudili so se, kaj je storil Dragić: Ljubim ga do smrti

Z Miamijem je osvojil prvi naslov prvaka, s Clevelandom je bilo zmagoslavje nekaj posebnega, saj prihaja iz bližnjega Akrona. Z LA Lakers pa … "Ponosen sem, da sem Jezernik. Ta organizacija je nekaj posebnega. Tudi skozi prizmo zgodovine. Otroci bodo lahko govorili o tem, da je njihov oče igral za ta klub. Jaz se bom s tem hvalil pred vnuki," je dejal 35-letni zvezdnik, ki je pokal Larryja O'Briana po desetletju vrnil v Los Angeles. V vsej zgodovini najmočnejše lige na svetu pa je to že 17. naslov prvaka. Tolikokrat so bili na vrhu tudi Boston Celtics.

Jeanie Buss, lastnica LA Lakers | Foto: Getty Images Jeanie Buss, lastnica LA Lakers Foto: Getty Images

Prvi naslov za prvo damo

Še posebej čustveno je James naslov prvaka slavil v objemu z lastnico in predsednico kluba Jeanie Buss. "Če želi, lahko ona pove, kaj sva si povedala. Jaz ne bom," je objem in prvo izmenjavo besed komentiral James. Prva dama Jezernikov ni skrivala vznesenosti.

"Kakšno leto … Najprej tragična smrt našega Kobeja Bryanta, pa potem prekinitev lige. Ni se bilo preprosto vrniti. Smo pa hvaležni vodstvu lige, da smo lahko dokončali, kar smo začeli," je dejala poslovnica iz Kalifornije.

Jeanie Buss | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V zahvali ni pozabila omeniti Magica Johnsona, ki je pripravil teren za prihod LeBrona Jamesa. "Navdušena sem, na kakšen način je proučil dediščino našega kluba. Sprejel je našo kulturo," je navdušeno pripovedovala Bussova.

In kdo pravzaprav je svetlolasa prva dama kluba? Gre za 59-letno hčerko legendarnega Jerryja Bussa, ki je vodenje kluba prevzela po njegovi smrti leta 2013. "Naslov prvaka vračamo tja, kamor tudi spada," pravi nepremičninska investitorka, katere premoženje je ocenjeno na pol milijarde ameriških dolarjev. Vselej je veljala za magnet za ameriške medije, deloma zaradi očetove dediščine, uspehov na poslovnem področju, osebnega življenja (njen partner je bil tudi legendarni trener Phil Jackson) in golih fotografij na naslovnici znamenite revije Playboy.
Kobe Bryant
Sportal Umrl je Kobe Bryant, umrl je del košarke
Ne spreglejte