Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

EuroBasket 2017

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 11.50

6 let, 7 mesecev

Slovenija v očeh nekdanjih reprezentantov

Bo motor Gogi zdržal do boja za kolajne?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Tri tekme, tri zmage. "A prave preizkušnje šele prihajajo," v en glas poudarjajo nekdanji slovenski reprezentanti, ki v zasedbi selektorja Igorja Kokoškova na EuroBasketu 2017 vidijo nekaj več.

Goran Dragić | Foto: Sportida Foto: Sportida  

Ključni poudarki:
  • Slovenska reprezentanca je na EuroBasketu 2017 po treh tekmah še neporažena.
  • V Helsinkih so Slovenci ugnali Poljsko, Finsko in Grčijo.
  • V nadaljevanju EP Slovence čakata Islandija (torek, 12.45) in Francija (13.45)
  • V osmini finala se bo slovenska skupina A križala s skupino B (Italija, Nemčija, Gruzija, Ukrajina in Izrael).

Kapetan Goran Dragić igra EuroBasket svojega življenja. S povprečjem 26,3 točke na tekmo je po treh krogih prvi strelec prvenstva, obenem pa glavni slovenski dirigent, ki se ne skriva v odločilnih trenutkih. Razkošen talent kaže tudi Luka Dončić. Gašper Vidmar zapolnjuje vrzel pod košem. Prebujata se Klemen Prepelič in Anthony Randolph, z borbenostjo ne skoparita Edo Murić in Jaka Blažič. Predvsem pa Slovenija deluje homogeno. Rezultat? Tri tekme, tri zmage. Brez evforije in vzvišenosti.

Po skalpih Poljske, Finske in Grčije so izbranci selektorja Igorja Kokoškova, ki stavi na širino in veliko menja, deležni prostega ponedeljka. V torek jih še pred kosilom čaka Islandija, ki do zdaj ni bila dorasla uveljavljenim košarkarskim ekipam, v sredo pa za slovo od Helsinkov še Francija. Kmalu za tem bo znano tudi ime tekmeca v osmini finala v Istanbulu. Tam finske zmage ne bodo več pomembne. Ključna bo podoba v odločilni tekmi. S tem se strinjajo tudi nekdanji reprezentanti, ki smo jih prosili za kratko oceno po prvem podaljšanem koncu tedna na 40. evropskem prvenstvu.

 

Goran Jurak | Foto: Sportida Foto: Sportida Goran Jurak: Pravi preizkus šele prihaja

Pozitivno: Homogenost ekipe! Ta se kaže tudi v obrambni požrtvovalnosti. Veseli, da fantje delujejo mirno tudi v napetih končnicah. Pomembno je tudi, da ima selektor na voljo več košarkarjev, ki so sposobni kakovostno odigrati ob koncu tekem.

Negativno: Po zmagah in dobrih igrah je težko govoriti o negativnih stvareh. Šibkosti bodo pokazale zahtevnejše tekme. Zdaj lahko rečem, da bi bili lahko boljši v skoku. A resnično nočem kritizirati. Za prikazano si namreč reprezentanca zasluži odlično oceno.

Napoved: Zmage so lepe, a pravi preizkus šele prihaja. Žal smo v preteklosti večkrat pokleknili prav v odločilni oziroma izločilni tekmi. Spominjam se EuroBasketa 2005, ko smo pometli s tekmeci v prvem delu in nato izgubili proti Nemčiji. Velja biti previden in osredotočen na izločilno tekmo. Do nje mora reprezentanca ohraniti svežino, zato je pohvalno, da trener veliko menja. Resnično upam, da bo Slovenija tokrat premagala vse ovire.

 

Sašo Ožbolt | Foto: Sportida Foto: Sportida Sašo Ožbolt: Gogi potrebuje podporo

Pozitivno: Nosilci odlično opravljajo svoje delo. Izstopata Goran Dragić in Luka Dončić. Veseli, da se je na strelski ravni v nedeljo priključil še Klemen Prepelič. Tudi tujec Anthony Randolph opravlja pomembno delo v obrambi, čeprav je morda kdo od njega pričakoval še več. Rezultat celo nekoliko presega pričakovanja

Negativno: Kar nekaj rezerv je še. Predvsem v prispevku posameznikov. Osebno me najbolj skrbi vloga Gorana Dragića, ki zares igra odlično, a bo potreboval podporo s klopi. Potrebuje razbremenitev, saj dvomim o tem, da lahko celotno prvenstvo odigra na tako zelo visoki ravni. Vprašanje je, ali lahko fizično zdrži ta tempo.

Napoved: Napovedi so vedno nehvaležne. Ponavljam, Slovenija igra dobro. Čaka jo še zahtevna tekma s Francijo, nato pa v vsakem primeru zahteven nasprotnik v osmini finala. Tedaj bo treba pokazati psihično stabilnosti.

 

Dragiša Drobnjak | Foto: Sportida Foto: Sportida Dragiša Drobnjak: Kolajna? Morda pa vendarle …

Pozitivno: Nekdanji košarkarji vam bomo vedno rekli, da želimo ekipi vse najboljše. A letošnji vtis je res dober in vliva upanje na nekaj več. Zakaj? Ekipa ima dva odlična organizatorja igre. Govorim o Dragiću, ki je pravi vodja, in Dončiću, ki se dviguje.

Negativno: Morda smo nekoliko šibki pod košem. Tam utegnemo imeti težave proti ekipam, ki so izrazito močne na centrskem položaju. Proti večini ekip je to mogoče skriti.

Napoved: Sem velik optimist. Že dolga leta vsi, ki smo vključeni v slovensko košarko, sanjamo o kolajni. Morda nam uspe prav letos.

Ne spreglejte