Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

EuroBasket

Četrtek, 5. 9. 2013, 12.38

8 let

Alenka Bratušek med italijanskimi notami in vročimi Italijan(kam)i

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Neposredna bližina meje je v Koper že prvi dan EuroBasketa na obračun z Rusijo zvabila številne italijanske navijače, ki so prevladovali v dvorani Bonifika. Med gledalci je bila tudi Alenka Bratušek.

Italijani so za razliko od Fincev, iz Skandinavije so prišli predvsem razposajeni in zabave željni mladeniči, na slovensko Obalo pripotovali kot navijači ali kot družine. Že uro pred tekmo je bila pred dvorano Bonifika dolga vrsta za tako želene vstopnice. Ko so Italijani napolnili večino dvorane, zbralo se je kakšnih 3700 gledalcev, se je že ob ogrevanju njihovih košarkarjev zazdelo, kot da so domačini. Med drugim so jim organizatorji predvajali nekaj italijanskih uspešnic, kot je Penso Positivo (Misli pozitivno), in na ta način poskrbeli za še večjo dozo dobrega razpoloženja na tribunah. Tudi med atraktivnimi in nasmejanimi Italijankami. Rusov se je recimo zbrala le peščica, pa še ti so bili stisnjeni v zgornjem delu dvorane. Pozdravljali pa so večinoma lahko le poteze odličnega mladega Alekseja Šveda. Prav neverjetno je, kako branilec Minesotte Timberwolves s postavo kakšnega krhkega fantiča igra košarko na takšni ravni.

Italijani, na prvenstvu ne igrata njihova najboljša košarkarja Danilo Gallinari in Andrea Bargnani, so si že v prvem polčasu proti Rusom zagotovili prednost na krilih Marca Belinellija (San Antonio Spurs) in Luigia Datomeja (Detroit Pistons), obeh košarkarjev iz lige NBA, ter zmagali s 76:69. Od tega je Datome prispeval kar 25 točk. "Dobro je turnir začeti z zmago. Vendar to še ne pomeni, da smo že napredovali iz skupine. Smo zelo zadovoljni. Precej se govori o tem, da nam manjkajo številni košarkarji, vendar trdim, da imamo še vedno nekaj dobrih igralcev. Upam, da bomo tako igrali še naprej. Čaka pa nas že tekma s Turki, ki so jezni po porazu s Finci, zato se je treba dobro pripraviti," je dejal dolgolasi Italijan.

Po tekmi je bil dobro razpoložen tudi italijanski selektor Simone Pianigiani, ki je prejemal čestitke novinarjev in dajal številne izjave. To le priča o tem, kako resno z medijskega stališča so se prvenstva lotili zahodni sosedje. Seveda so nekateri Italijani naredili nekaj zmede tudi na uradnem parkirišču prvenstva, kjer so zgolj ob plačevanju parkirnine in odhodu iz Kopra zmogli narediti kar precejšno čakalno vrsto.

Na Obali je torej prvenstvo v znamenju "domačinov", Fincev in Italijanov.

Ne spreglejte