Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 6. 2020,
17.52

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

Treniraj kot Tadej Pogačar Treniraj kot Tadej Pogačar Chris Froome Tadej Pogačar Tadej Pogačar Egan Bernal Remco Evenepoel Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Petek, 5. 6. 2020, 17.52

1 leto, 9 mesecev

Zvezdnik kolesarstva poveličuje našega Pogačarja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31
Chris Froome | Chris Froome bi rad še petič osvojil Tour de France. | Foto Reuters

Chris Froome bi rad še petič osvojil Tour de France.

Foto: Reuters

Želja britanskega kolesarja Chrisa Frooma je še petič v karieri osvojiti sloviti Tour de France. A se zaveda, da ga čaka težka pot, hkrati pa ga ogroža vse več mladih.

V pogovoru za nizozemski magazin Helden je Chris Froome spregovoril, kako mlajši kolesarji dvigujejo letvico in da je vse težje osvajati dirke.

Njegov cilj za to sezono je petič v zgodovini v rumeni majici prikolesariti na cilj Dirke po Franciji.

Lani mu je poškodba preprečila sodelovanje na največji dirki na svetu. Po padcu na ogrevalni vožnji na kriteriju du Dauphine si je namreč poškodoval komolec in rebra; sezona se je zanj tako predčasno končala.

Tour je nato osvojil njegov moštveni kolega. A ne Geraint Thomas, temveč mladi Egan Bernal.

Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Na državnem prvenstvu v kolesarstvu predvidoma vsi zvezdniki

"Evenepoel, Pogačar in Bernal so fenomenalni"

23-letni Kolumbijec se na izkušena moštvena kolega ne misli ozirati niti letos, saj je napovedal boj za drugo zaporedno zmago.

Prav mladi kolesarji pa so mnenju Frooma tisti, ki dvigujejo raven kolesarjenja. Izpostavil je Bernala, našega Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) in Remca Evenepoela (Deceuninck-QuickStep). Njihov prihod je zanj pomenil dodatno motivacijo: "Res je, da so se mladi dvignili in smo starejši videti kot stari možje. Evenepoel, Pogačar in Bernal so fenomenalni. Težko je verjeti, kako lahko tako funkcionirajo pri teh letih. To doživljam kot nekaj fantastičnega in je velik zagon za kolesarstvo. Za nas 'stare' je zato kolesarstvo izziv. Njihov napredek je zame motivacija, da naredim še več."

Tadej Pogačar | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Na velike dirke se mora 35-letni Froome zaradi starosti pripravljati nekoliko drugače kot v preteklosti. Super talenti, kot jim pravi, so vse težje premagljivi. Pravi, da jim mora slediti: "Na vsakem segmentu moramo gledati na napredek – tako pri treningu kot pri prehrani. Če želimo premagati mlade kolesarje, moramo iti preko svojih meja."

Rad bi prišel v klub četverice

Ali mu bo uspelo še petič osvojiti Tour, bomo morda videli letos, ko ga bodo skušali spraviti pod streho med 29. avgustom in 20. septembrom. Če bi še petič zmagal, bi prišel v klub največjih junakov Toura, ki so prav tolikokrat osvojili tritedensko kolesarsko pentljo – Jacques Anquetil (Fra), Eddy Merckx (Bel), Bernard Hinault (Fra) in Mihuel Indurain (Špa).

Leta 2017 mu je uspelo četrtič osvojiti Dirko po Franciji. | Foto: Reuters Leta 2017 mu je uspelo četrtič osvojiti Dirko po Franciji. Foto: Reuters

"Naredil bom vse, da bom prišel na raven kolesarjenja, na kateri sem bil. Želje je neizmerna. V glavi sem svež. Veliko željo imam po zmagi. Tour de France je daleč največji izziv. Peta zmaga bi bila unikatna," pravi član Team Ineos, ki ga najprej čaka interni boj v ekipi za prevzem kapetanskega traku. Rumena majica namreč zanima tudi Bernala in Thomasa. Pojavile so se celo govorice, da bi lahko med sezono zamenjal moštvo, vendar so te za zdaj potihnile.

Sportal Najboljši slovenski kolesarji so trenirali skupaj
Doping kolesarstvo Tour de France 2017
Sportal Kolesarji trepetajo: ponovno bodo testirali vzorce s Toura 2017
Ne spreglejte