Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
15.00

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Tour of Slovenia Po Sloveniji

Petek, 1. 12. 2023, 15.00

4 tedne, 1 dan

30. dirka Po Sloveniji

Znan datum jubilejne slovenske pentlje. "Pripravite se za zelo posebno dirko!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Dirka Po Sloveniji 2023 Trška Gora | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Pripravite se za zelo posebno dirko!" kolesarske navdušence opozarjajo prireditelji dirke Po Sloveniji, največje slovenske kolesarske dirke, ki bo naslednje leto praznovala jubilej. Znan je tudi že datum 30. slovenske pentlje, ta bo potekala od 12. do 16. junija leta 2024. "Etape bomo razkrili v naslednjih mesecih," še pišejo prireditelji.

"30. izvedba dirke Po Sloveniji bo sestavljena iz petih zanimivih etap, seveda pa pričakujte tudi močno konkurenco in globalni prenos v živo," piše na spletni strani Tour of Slovenia in še: "Dirka ima status UCI 2. Pro in je del serije ProSeries, etape pa bomo razkrili v naslednjih mesecih."

Poletna dirka Po Sloveniji bo seveda vrhunec kolesarskega dogajanja na naših cestah, ne bo pa edina v koledarju dirk na najvišji ravni Mednarodne kolesarske zveze. V tem je še šest slovenskih enodnevnih preizkušenj.

Marca bodo na sporedu VN Slovenske Istre (17.), Goriške in Vipavske doline (21.), Adrie Mobil (24.) ter nova preizkušnja Brda-Collio (19.). Sredi maja bo na vrsti VN Gorenjske (19.), v kasnejšem terminu pa bo tudi še VN Kranja (1. 9.). Po koncu dirke po Sloveniji bo še državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, in sicer 20. ter 23. junija, poroča STA.

Morda ob posebnem jubileju na naših cestah vidimo tudi kakšnega od največjih slovenskih zvezdnikov svetovnega kolesarstva. Zadnji domač skupni zmagovalec slovenske pentlje je bil Tadej Pogačar leta 2022. Takrat je ubranil svojo zmago iz leta 2021. Primož Roglič je preizkušnjo dobil v letih 2015 in 2018, Jani Brajkovič leta 2012. Lansko preizkušnjo je dobil Italijan Filipo Zana, drugi pa je bil Matej Mohorič, ki je dobil spektakularno zadnjo etapo z vzponom na Trško Goro in že tradicionalnim ciljem v Novem mestu.   

Preberite še:

Dirka Po Sloveniji, 5. etapa
Sportal Mohorič po zgodovinski zmagi pogledal proti nebu #video
Primož Roglič Bogdan Fink
Sportal Z Rogličem se pogovarjajo že dlje časa
Ne spreglejte