Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 3. 2021,
17.02

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Luka Mezgec Urška Žigart Špela Kern Eugenija Bujak Dylan van Baarle Annemiek van Vleuten Dwars Door Vlaanderen

Sreda, 31. 3. 2021, 17.02

3 leta

Dwars Door Vlaanderen 2021

Zmagi van Vleutenovi in van Baarleju, Bujakova osma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Annemiek van Vleuten | Izjemna Nizozemka Annemiek van Vlauten je prišla že do svoje 75. zmage v karieri. | Foto Guliverimage

Izjemna Nizozemka Annemiek van Vlauten je prišla že do svoje 75. zmage v karieri.

Foto: Guliverimage

Nizozemska zvezdnica Annemiek van Vleuten je zmagovalka ženske različice Dirke skozi Flandrijo (Dwars Door Vlaanderen). Na moški dirki je prav tako zmagal Nizozemec, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) je po 50-kilometrskem solo pobegu ciljno črto prečkal pred zasledovalcema Christophom Laportejem (Cofidis) in Timom Merlierjem (Alpecin-Fenix).

Van Vleutnova je dobrih 122 km dolgo traso premagala v treh urah in štirih minutah za 75. zmago v karieri. Od Slovenk je bila najboljša Eugenia Bujak na osmem mestu.

V cilj je 31-letna Poljakinja, ki zadnjih nekaj let kolesari za Slovenijo in moštvo Ale BTC Ljubljana, pripeljala 19 sekund za zmagovalko. Za zmago sta se udarili van Vleutenova in Poljakinja Katarzyna Niewiadoma, ki pa je morala priznati premoč uglednejši tekmici, poroča STA.

Od preostalih Slovenk je bila Špela Kern (Massi-Tactic) 41. z zaostankom 4:40 minute. Urška Žigart (Team Bike-Exchange) je preizkušnjo končala na 104. mestu (+9:02).

Nizozemski tudi moška dirka

Moški so dirkali na 184,1-kilometrski trasi, van Baarle je poskrbel za prvo zmago moštva Ineos Grenadiers na enodnevnih dirkah v tej sezoni, po 50-kilometrskem solo pobegu je Nizozemec v cilj prišel 25 sekund pred Francozom Laportejem, tretji pa je bil Belgijec Merlier.

S tem je 28-letni Nizozemec slavil peto zmago v karieri, prvo po etapni zmagi na kriteriju Dauphine pred dvema letoma. Van Baarle, član Ineos Grenadiers, je sicer v zelo dobri formi, saj je zadnji dve klasiki po belgijskih cestah na dirki E3 Saxo Bank in Gent–Wevelgem končal na sedmem oziroma osmem mestu.

Dylan van Baarle je pokoril konkurenco na moški dirki. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dylan van Baarle je pokoril konkurenco na moški dirki. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvi pobegnil olimpijski prvak

Dirka se je razživela v drugi polovici, ko so prišli na vrsto vzponi in z granitnimi kockami tlakovane ceste. Prvi je resneje na Taaienbergu potegnil olimpijski prvak Greg Van Avermaet (Ag2r Citroen) in nakazal začetek boja za zmago. Favoriti so ostali skupaj v manjši skupini, van Baarle pa se jim je oddaljil 50 km do konca na Berg ten Houtu.

Brez pravega sodelovanja v večji skupini favoritov sta brez možnosti za zmago ostala Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step) in Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki sta že hranila moči za nedeljsko preizkušnjo po Flandriji.

Mezgeca ni bilo v ospredju

Van Baarleju je sprva sledila skupina osmih kolesarjev na čelu z zmagovalcem Milano–San Rema, Belgijcem Jasperjem Stuyvenom (Trek-Segafredo), a je 28-letniku iz Voorburga uspelo z močnim ritmom v cilju zadržati 26 sekund naskoka. V ozadju je sledil le še boj za drugo mesto po združenju obeh zasledovalnih skupin. Edinega slovenskega predstavnika na dirki Luke Mezgeca (Team BikeExchange) pa ni bilo v ospredju, še poroča STA.

V nedeljo bo na sporedu drugi kolesarski spomenik sezone – Dirka po Flandriji med Antwerpnom in Oudenaardom (263,7 km).

Preberite še:

doping
Sportal Italijan pozitiven na Epo, kazen tudi za ekipo
Sportal Po nevarnem manevru se je oglasil tudi povzročitelj #video
kolesarstvo simbolična slika
Sportal Wada bo preiskovala sumljiv test britanskega kolesarja

 

Ne spreglejte