Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2023,
16.10

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

Natisni članek

Remco Evenepoel Jonas Vingegaard vzpon Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 12. 10. 2023, 16.10

6 mesecev, 2 tedna

Trasa 111. dirke po franciji

Zbrali so govorice. To naj bi Pogačarja in Rogliča čakalo na Dirki po Franciji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50
Jonas Primož Tadej Remco | Kaj osrednje favorite za zmago na Dirki po Franciji čaka prihodnje leto? | Foto Guliverimage

Kaj osrednje favorite za zmago na Dirki po Franciji čaka prihodnje leto?

Foto: Guliverimage

Spletna stran Velowire, ki vsako leto pred uradno predstavitvijo zbere govorice o trasi prihodnje izvedbe Dirke po Franciji, je objavila seznam ciljnih vzponov, ki naj bi kolesarje čakali na prihodnjem Touru. Med njimi je tudi smučarsko središče Pla d'Adet, kjer je pred pol stoletja zmagal legendarni Francoz Raymond Poulidor, dedek svetovnega prvaka Mathieuja van der Poela. Kaj naj bi še ponujala trasa Toura 2024? Kaj čaka Primoža Rogliča (BORA - hansgrohe), Tadeja Pogačarja kot prvega aduta ekipe UAE Emirates, Remca Evenepoela kot edinega mogočega kandidata iz moštva Soudal-QuickStep in branilca zmage Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma)?

Manj kot dva tedna pred uradno razgrnitvijo trase 111. izvedbe Dirke po Franciji so se po medmrežju začele širiti informacije o štirih ključnih gorskih ciljih na trasi francoskega Toura 2024. Po informacijah spletne strani Velowire.com bodo kolesarji prihodnje leto grizli na Pla d'Adet, Plateau de Beille, Super Dévoluy in Isola 2000. Trasa naj bi takoj po prvih treh etapah v Italiji zavila v Alpe, medtem ko bo prvi cilj navkreber na sporedu šele v drugem tednu, ko bo dirka obiskala Pireneje.

Začetek 111. izvedbe Toura bo v Firencah:

Grand deart Tour 2024 | Foto:

Dirka po Franciji 2024 se bo začela 29. junija 2024, in sicer v naši neposredni bližini, v Firencah, ter končala tri tedne pozneje, 21. julija, v Nici in ne v Parizu, kot smo vajeni. Cilj so spremenili zaradi olimpijskih iger (26. julij - 11. avgust 2024), ki jih bo gostil Pariz.

A vrnimo se k ciljem na vrhu vzpona. Eden prvih na prihodnjem Touru naj bi bil ciljni vzpon na Pla d'Adet v Pirenejih (vzpon ekstra kategorije, 10.2 km, več kot osemodstotni povprečni naklon), ki je bil že desetkrat del trase Toura, prihodnje leto pa bo povezan s prav posebnim jubilejem. Leta 2024 bodo namreč zaznamovali 50-obletnico etapne zmage legendarnega Raymonda Poulidorja, dedka svetovnega prvaka Mathieuja van der Poela, ki se je končala prav na omenjenem vzponu.

Naslednji vzpon ekstra kategorije naj bi bil na sporedu 14. julija, na francoski državni praznik, na dan Bastilje. Gre za ciljni vzpon na Plateau de Beille (16 km pri 7,7 %). Smučišče je tik pred prenovo, potem ko ga je aprila lani delno uničil požar, poroča spletna stran Velowire.

Po drugem dnevu počitka se bo dirka vseh dirk vrnila v Alpe, tokrat na južni konec. Govori se, da bo 17. julija cilj etape na vrhu smučišča Super Dévoluy. Karavana se bo do cilja etape najverjetneje povzpela po vzponu prve kategorije Col du Noyer (podobno kot na Kriteriju po Dofineji leta 2016), sledita kratek spust in trikilometrska klančina do cilja.

Dva dneva pozneje, 19. julija 2024, kolesarje čaka kraljevska etapa z izjemno zahtevnim ciljnim vzponom do smučarskega središča Isola 2000 (15,5 km pri 7,2 %), 2000 metrov nad morjem. Vključitev vzpona je župan Nice, Christian Estrosi, v torek potrdil na družbenem omrežju X.

Potrjeno je tudi že, da se bo predzadnja etapa Toura končala na vrhu Col de la Couillole (15,9 km pri 7,4 %), kar pomeni, da kolesarje čakata dve izjemno zahtevni gorski etapi dva dneva zapored. Vzpon je bil dvakrat na sporedu dirke Pariz–Nica, tudi letos, ko je zmagal slovenski as Tadej Pogačar.

Tour se bo, kar je prav tako že potrjeno, končal s 35 kilometrov dolgim posamičnim kronometrom s ciljem v Nici.

Tour 2024 se bo končal s 35-kilometrskim posamičnim kronometrom v Nici.  | Foto: A. S. O. Tour 2024 se bo končal s 35-kilometrskim posamičnim kronometrom v Nici. Foto: A. S. O.

Traso 111. Toura in 3. izvedbe Tour de France Femmes avec Zwift, ki se bo začela na Nizozemskem, bodo predstavili 25. oktobra v Parizu, traso Gira pa ta petek na Festivalu športa v Trentu. Po nekaterih poročanjih, naj bi se je udeležil tudi Pogačar, ki si ga organizatorji dirke tako goreče želijo videti na startni listi. 

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Razume Rogliča
Remco Evenepoel
Sportal Remco Evenepoel napoveduje spremembe
Primož Roglič Emanuel Buchmann
Sportal Hvale na račun Rogliča in večja obveza
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar na vrhu že tretje leto zapored
Primož Roglič Giro Rim
Sportal Dirka po Italiji se bo prihodnje leto začela v Torinu
Primož Roglič
Sportal Rogličev novi šef izrazil veliko željo

 

Ne spreglejte