Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 6. 2022,
16.15

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

Natisni članek

Po Sloveniji Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 17. 6. 2022, 16.15

3 tedne, 6 dni

Začelo se je s pretresom, končalo s slavjem, v zraku ostaja vprašaj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

po Sloveniji 2022, 3. etapa | Tadej Pogačar je v tretji etapi naredil velik korak k skupni zmagi na dirki Po Sloveniji. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Tadej Pogačar je v tretji etapi naredil velik korak k skupni zmagi na dirki Po Sloveniji.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za prvega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja in njegovo ekipo se dan na dirki Po Sloveniji ni začel po željah, saj so v ekipi potrdili primer bolezni covid-19. Na srečo virus ni zaustavil slovenskega šampiona, ki je nato v velikem slogu opravil tretjo etapo, premagal tekmece ter oblekel zeleno majico najboljšega. Največja bojazen pri UAE Emirates zdaj niso več tekmeci, ampak morebitna nova okužba s koronavirusom.

po Sloveniji 2022, 3. etapa
Sportal Izjemni Tadej Pogačar zavladal na dirki Po Sloveniji, navdušil tudi Luka Mezgec

Koronavirus je v zadnjem obdobju spet posegel v vsakdanje življenje. Nič drugače ni pri športnikih. Iz vrst UAE Emirates so danes zjutraj sporočili, da je ekipa zapustila Dirko po Švici, potem ko sta bila na testiranju na novi koronavirus pozitivna Švicar Marc Hirschi in Italijan Diego Ulissi. Tudi na dirki Po Sloveniji so morali potrditi pozitiven primer. Pri jutranjem testiranju je bil nesrečnik Mikkel Bjerg, ta je moral predčasno končati največjo slovensko kolesarsko pentljo, ob njem pa še Norvežan Vegard Stake Laengen, s katerim sta bila skupaj v sobi.

Fotozgodba 3. etape (Vid Ponikvar in Matic Klanšek Velej/Sportida)

Fotogalerija
1 / 68

"Poskušamo se kar najbolj izolirati in preživeti brez nadaljnjih okužb"

"V Švici je stanje kar grozno, naši niso štartali na etapi, na dirki Po Sloveniji pa je bil pozitiven Mikkel. Je kar stresno, ampak nič ne moremo. Poskušamo se kar najbolj izolirati in preživeti brez nadaljnjih okužb. Malce smole imamo. Takšen občutek imam, kot da le kolesarji nastradamo zaradi koronavirusa. Ljudi se ne testira več, maska ni več obvezna niti na letalih, kjer je najbolj kritično. Potem prideš na dirko, nimaš nobenih simptomov in si pozitiven. Protokol je tak, da moraš zapustiti dirko, kar pa je bolje, da ni posledic in morebitnih novih okužb," je pred začetkom tretje etape govoril Tadej Pogačar, ki je letos že bil okužen, a se tudi sam zaveda, da virus ne počiva, zato bo potrebna velika pazljivost. Zlasti, ker je pred vrati sloviti Tour de France, na katerem bo tretjič zapored poskušal osvojiti naslov najboljšega.

Navijači | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Na dobri poti, da še drugič v vrsti osvoji dirko Po Sloveniji, pa je po tretji etapi. Tako kot lani je poglavitno delo opravil tudi letos v zelo podobni etapi z začetkom v Žalcu, ki je imela ob koncu prav tako vzpona na Svetino in ciljni na celjski grad.

A ni šlo vse, kot so si zamislili. Blizu vzpona na Svetino so izgubili Portugalca Ruija Oliveiro, ta je padel na spolzkem cestišču v Celju, kjer je bila pred tem močnejša ploha.

Mikkel Bjerg
Sportal Težave s koronavirusom v Pogačarjevi ekipi!

"Nič ni bilo z lahkoto"

Vzpon na Svetino je bil spet strateško pomemben. Pogačar in Rafal Majka, ta je bil do današnjega dneva v zeleni barvi, sta potegnila, v ozadju pa sta jima sprva sledila Domen Novak in moštveni kolega pri Bahrain-Victorious Matej Mohorič. A je iz dvojca kmalu odpadel Novak, ki je dan pred začetkom dirke padel, kar je pustilo posledice. Ob huronskem vzdušju ob progi je Pogi prvo mesto na gorskem cilju prepustil moštvenemu kolegu, s katerim sta se odpeljala v dolino. "Noro vzdušje. Tudi če je bilo takšno vreme, so prišli. Hvala vsem, ki so nas spodbujali. Res je lepo videti, kako navijajo ob progi."

Tadej Pogačar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pri spustu je največ tvegal Nicola Conci (Alpecin Fenix), ki je ujel priključek s kolesarjema UAE Emirates. Pri vzponu na celjski grad je Tadej še enkrat skočil in se otresel tekmecev ter v velikem slogu prišel do zmage in zelene majice vodilnega. Od slovenskih kolesarjev se je odlično odrezal šprinter po duši Luka Mezgec (Slo/BikeExchange - Jayco), ki je kot četrti prikolesaril na cilj in pokazal močne noge: "Na vzponu čez Celjsko kočo sem dal vse od sebe. Vedel sem, kje je moja meja. Kilometer do vrha sem izpustil skupino in upal, da bom na spustu ujel zaostanek, kar se je tudi zgodilo, in potem se se samo še varčeval za zaključni sprint, na žalost samo za četrto mesto. Ko sem videl na začetku, da je začel Tadej narekovati tempo, sem začel gledati watte in sem šel v svojem tempu. Nimamo kaj, je le prvi kolesar sveta, jaz pa sem le sprinter," je dejal Mezgec. 

"Na koncu je bilo videti idealno, a smo imeli zaplet. Štartalo nas je le pet. Kapo dol vsem. Pred Svetino je padel še Rui. Spust s Svetine je bil nevaren. Lani je bil tudi dež, vendar cesta ni bila tako spolzka. Kot drsalnica je bila. Z Rafalom sva šla zelo previdno. Na koncu je šlo na polno. Nič ni bilo z lahkoto. Želel sem pridobiti prednost. Uspelo je," je dan pokomentiral Pogačar.

Pogačar bi šel rad na Tour in komaj čaka sobotni dan

A je verjetno v taboru UAE Emirates prisoten strah, ali bo pozitiven na novi koronavirus še kdo, kar bi otežilo tekmovanje na slovenski dirki, na kateri sta do konca še dve etapi: "Nekako smo res na trnih zaradi covida. Zaradi varnosti sta šla dva domov. Upam, da se virus ne bo širil med kolesarji. Vidimo, kako je v Švici. Upajmo, da se bo do Toura umirilo. Škoda, da je takšen položaj v kolesarstvu. Poskušamo biti izolirani, kolikor smo lahko. Radi bi šli na Tour."

Po Sloveniji 2022, 3. etapa | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za prvega kolesarja sveta bo posebna sobotna etapa, saj bo šla skozi njegovo Komendo, končala pa se bo na Veliki Planini, kjer lahko pričakujemo veliko ljubiteljev kolesarstva; "Jutri bo posebna etapa zame. Še bližje doma, še več prijateljev, verjetno še več gledalcev in komaj čakam."

Dirka po Sloveniji, izidi 3. etape:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 3;27:09
2. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates) + 0:11

3. Nicola Conci (Ita/Alpecin Fenix) 0:14
4. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange - Jayco) 0:36
5. Vincenzo Albanese (Ita/EOLO - Kometa)
6. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 
7. Davide Gabburo (Ita/Bardiani CSF Faizane)
8. Fernando Barcelo Aragon (Špa/Caja Rural - Seguros RGA) vsi isti čas
9. Luca Chirico (Ita/Drone Hopper - Androni) 0:41
10. Joel Nicolau Beletran (Špa/Caja Rural - Seguros RGA) 0:43
...
13. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious) 0:47
26. Jaka Primožič (Slo/Slovenija) 3:02
36. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil) 5:15
37. Kristjan Hočevar (Slo/Adria Mobil) isti čas

...  

Skupni vrstni red:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 11;41:58
2. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates) + 0:07
3. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious) 0:55
4. Nicola Conci (Ita/Alpecin Fenix) 1:10
5. Vincenzo Albanese (Ita/EOLO Kometa) 1:36
6. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange - Jayco)
7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas

8. Davide Gabburo (Ita/Bardiani CSF Faizane) 1:37
9. Joel Nicolau Beltran (Špa/Caja Rural - Seguros RGA) 1:43
10. Vojtek Repa (Češ/Kern Pharma) isti čas
...

Vid Jeromel
Sportal "Malce 'glumiš', saj znaš" #video
Ne spreglejte