Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alejandro Valverde Andaluzija Luka Mezgec

Četrtek, 20. 2. 2014, 18.13

8 let

Valverde do nove zmage na dirki po Andaluziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Alejandro Valverde je zmagal tudi v 1. etapi 60. kolesarske dirke po Andaluziji (2.1). S tem je še povečal prednost pred tekmeci v skupnem seštevku dirke. Mezgec je bil po pričakovanjih v ozadju.

Po uvodnem prologu se je dirka "proti soncu" nadaljevala s 187 kilometrov dolgo 1. Etapo, v kateri je bilo na sporedu šest kategoriziranih gorskih ciljev. Takoj po začetku so se začeli vrstiti poskusi pobega. Že po desetih kilometrih je imelo 11 kolesarjev dobro minuto prednosti pred glavnino. Txoperena (Euskadi), Venter (MTN-Qhubeka), Owsian (CCC Polsat), Ezquerra (Active Jet), Poulhies (Cofidis), Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Aramendia (Caja Rural-Seguros RGA), Guerin (Etixx), Hofsteda (Rabobank), Lozano (Novo Nordisk) in Sijmens (Wanty-Groupe Gobert) so bili ubežniki, ki so imeli 45 kilometrov do cilja še tri minute prednosti pred glavnino. Na čelu te so bili vso etapo kolesarji španske ekipe Movistar, ki so branili rdečo majico vodilnega, v kateri je kolesaril Alejandro Valverde. Triintridesetletni Španec je zmagal zadnji dve izvedbi dirke.

Prednost ubežnikov je bila vse manjša. Dvajset kilometrov do cilja so bili v ospredju le še Qwsian, Aramendia, Venter in Van Asbroeck. Glavnina je za njimi zaostajala minuto in deset sekund. Poljak Lukasz Owsian je bil zadnji ubežnik, ki ga je slabih 10 kilometrov do cilja ulovila močno razredčena glavnina. Tempo na čelu so nato začeli narekovati kolesarji ekipe Sky. O zmagovalcu etape je odločal tri kilometre in pol dolg ciljni vzpon v mesto Jaen. Pri tem so vseskozi tempo narekovali člani ekipe Sky. To so bili Vasil Kirjienka, Peter Kennaugh in Geraint Thomas. Prav zadnji je opravil izjemno delo in pripravil teren za napad Porteja. A od tega so bili v zadnjih strmih tristotih metrih etape močnejši Alejandro Valverde, Bauke Mollema in Davide Rebellin. Valverde je tako po zmagi v včerajšnjem prologu slavil novo zmago in še povečal prednost pred tekmeci. Za kolesarji je zelo zahtevna etapa, saj se glavnina zaradi 11 ubežnikov ni nikoli ustavila. Tempo je bil vso etapo peklenski in usoden za kar nekaj kolesarjev. Slovencu Luki Mezgecu je uspelo prikolesariti v cilj in bo lahko nadaljeval dirko.

Ne spreglejte