Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
6.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

doping

Četrtek, 25. 7. 2013, 6.49

8 let

UCI ne bo uvedla postopkov zoper grešnike iz leta 1998

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na poročilo preiskave, ki so jo izvedli v senatu francoskega parlamenta, se je odzvala tudi UCI. Preiskava je bila narejena, da bi ugotovili, kako učinkovit je boj proti dopingu v Franciji.

Pokazala je, da je bilo veliko kolesarjev na dirki po Franciji leta 1998 pozitivnih na eritropoetin. Ponovna analiza A-vzorcev urina, ki je bila opravljena leta 2004 za namen te raziskave, je pokazala vsebnost hormona eritropoetin. Analiza vzorcev ni bila pravilno opravljena, saj so pri tem kršili človekove pravice. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je bila leta 2001 prva, ki je začela uporabljati urinski test za analizo in odkrivanje prepovedane uporabe eritropoetina. Poleg tega se zdaj kolesarji, katerih imena so bila objavljena, ne morejo pritožiti oziroma zahtevati analize B-vzorca, saj so bili vzorci uničeni. Že leta 2005 so v javnost pricurljale informacije, da je bilo nekaj vzorcev, odvzetih leta 1998 na dirki po Franciji, pozitivnih. UCI zato v izjavi za javnost navaja, da zaradi številnih proceduralnih napak postopkov zoper imenovane kolesarje ne bo uvedla. Ponovna analiza vzorcev, ki so jo opravili v francoskem laboratoriju za namene raziskave, ni bila opravljena po tehničnih standardih, ki jih zahteva antidopinška analiza, so med drugim v izjavi za javnost zapisali na spletni strani UCI.

Poročilo, ki ga je izdal senat francoskega parlamenta, največ pozornosti posveča prihodnosti in predlogom, kako se dopingu zoperstaviti v prihodnjih letih, zato so pripravili 60 novih predlogov. To poročilo so pristojni po prvotnih načrtih želeli razkriti ravno med letošnjo etapo dirke po Franciji s ciljem na Alpe d'Huezu, a je Zveza profesionalnih kolesarjev dosegla, da so konferenco prestavili na današnji dan. UCI je potrdila, da bo omenjene predloge natančno preučila in upoštevala tiste, ki lahko pripomorejo k boljšemu boju proti dopingu.

Ne spreglejte