Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2020,
21.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Jumbo-Visma Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 25. 10. 2020, 21.45

1 leto, 9 mesecev

Po prvem tednu Vuelte 2020

Teden se je za Rogliča odlično začel, pa malo manj odlično končal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Primož Roglič | Primož Roglič spet v rumenem. | Foto Getty Images

Primož Roglič spet v rumenem.

Foto: Getty Images

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je po petih dnevih v rdeči majici vodilnega na Dirki po Španiji v nedeljo v šesti etapi Vuelte zdrsnil na četrto mesto v skupnem seštevku. Pričakovali smo, da bo na zahtevnem zaključnem vzponu konkurentom zadal še en udarec, pa se je na deževnem Aramonu Formigalu zasukalo drugače. Kisovčan je imel slab dan, kar je najbolje izkoristil Richard Carapaz in skočil v vodstvo. A dirke še zdaleč ni konec, opozarja branilec lanske zmage.

Letošnja Vuelta je zaradi pandemije novega koronavirusa specifična, tri dni krajša kot ponavadi, na sporedu pozneje kot običajno in tudi nedeljsko predvidoma kraljevsko etapo, ki je imela prvotno na sporedu legendarni pirenejski vzpon na Tourmalet, so morali prireditelji skrajšati in prilagoditi. Francija je namreč zaprla mejo za Vuelto in kolesarji so se preusmerili na Formigal.     

Primož Roglič
Sportal Ekvadorec slekel Primoža Rogliča. "Včasih zmagaš, včasih pa izgubiš."

Do zdaj je branil, od zdaj bo lovil

Tudi ta vzpon je bil dovolj zahteven, da bi moral ustrezati Rogliču, a ga je nazadnje prav ta stal skupnega vodstva. Slovenski prvak je tako Vuelto začel z zmago, prvi teden pa končal s porazom. Po petih dneh v rdečem je zdaj začasne stopničke prepustil tekmecem, Ekvadorcu Carapazu, zmagovalcu lanske Dirke po Italiji, ki je prav včeraj dobila novega junaka, pred Zasavcem pa sta zdaj še Britanec Carthy in Irec Martin, a razlike ostajajo majhne.

Če je Roglič v prvem tednu branil prednost pičlih nekaj sekund, bo ta teden poskušal izničiti zaostanek nekaj desetih sekund. Za vodilnim Ekvadorcem zaostaja pol minute, od stopničk ga loči deset sekund. Vsekakor motiv za prihajajoče etape, ki bodo še postregle z zahtevnimi klanci, pravi 30-letni Kisovčan. "Vuelta še ni končana in borili se bomo vse do Madrida."

Napaka, ki se ne bi smela zgoditi

"Vuelta še ni končana in borili se bomo vse do Madrida." | Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020 "Vuelta še ni končana in borili se bomo vse do Madrida." Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020 V nedeljo je imel v zaključku etape težave z oblačenjem pelerine med vožnjo. Izgubljal je čas in trošil prepotrebno energijo, ko je lovil glavnino. Za zaplet si očita tudi športni direktor Jumbo-Visme na Vuelti, Nemec Grischa Niermann. "To je bila velika napaka z naše strani. Enostavno se ne bi smela zgoditi. Kot moštvo smo nadoknadili zaostanek, kaj več pa nam ni uspelo," je priznal po etapi.

A v močni nizozemski ekipi se ne predajajo malodušju, napaka jih bo najbrž le še podžgala. "Za nami je slab dan, a Vuelta bo še dolga s številnimi priložnostmi, da nadoknadimo, kar smo izgubili," tudi Niermanna tolaži dejstvo, da je do konca Vuelte še 12 etap, od teh štiri gorske (8., 11., 12., in 17.), štiri hribovite (7., 14., 15. in 16.) in en gorski kronometer (13. etapa), v katerem bi lahko Roglič nadoknadil izgubljene sekunde.

Bodo kolesarji sploh prispeli do Madrida?

Ponedeljek kolesarjem prinaša dan počitka, a ne tudi miru. Testirali jih bodo na novi koronavirus in morebitni kritični rezultati lahko pomenijo tudi prekinitev dirke. Tudi razmere v Španiji se naglo slabšajo in so v nedeljo razglasili izredne razmere. Možnost, da bi tamkajšnje oblasti prekinile tekmovanje, je več kot zgolj hipotetična.

Nam preostane le to, da držimo pesti, najprej za zdravje kolesarjev in klubskega osebja, pa za nadaljevanje dirke, pa seveda tudi za Rogličev uspeh. V drugem tednu bo edini slovenski predstavnik na španski pentlji, saj sta naša asa iz moštva Bahrain McLaren, Matej Mohorič in Grega Bole, že odstopila, prvi zaradi zloma lopatice, ki ga je utrpel pri padcu v drugi etapi, drugi zaradi obolenja, ki ga je pestilo v četrti in peti etapi.

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         24;34:39
2. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                  + 0:18
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)         0:20
4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    0:30
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                           1:07
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)          1:30
7. Marc Soler (Špa/Movistar)                          1:42
8. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)              2:02
9. David De La Cruz (Špa/UAE Team Emirates)           2:46
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                  3:00
...

Preberite še:

Tao Geoghegan Hart
Sportal Britanec slavi uspeh kariere
Ne spreglejte