Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 3. 2023,
14.52

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

4

Natisni članek

Pariz - Nica Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 12. 3. 2023, 14.52

1 leto, 1 mesec

Pariz–Nica, 8. etapa (Nica–Nica – 118,4 km)

Tadej Pogačar razred zase: z napadom 18 kilometrov pred ciljem do nove izjemne zmage!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

4

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je veliki zmagovalec dirke Pariz-Nica.  | Foto A.S.O./Aurélien Vialatte

Tadej Pogačar je veliki zmagovalec dirke Pariz-Nica.

Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

Tadej Pogačar je veliki zmagovalec etapne dirke Pariz-Nica. Štiriindvajsetletni kolesarski šampion, ki je na izjemen način začel sezono 2023, je napadel na vzponu 18 kilometrov pred ciljem in se v samostojni vožnji pripeljal v Nico, kjer je slavil tretjo etapno zmago na tej dirki in zmago v skupnem seštevku. To je njegov krstni nastop na dirki proti soncu in 55. zmaga v karieri.  

Pogačarjevo moštvu UAE Emirates je v zadnji etapi 81. dirke Pariz-Nica ves čas nadzorovalo položaj v dirki. Ubežniki, med njimi je bil nekaj časa tudi Slovenec Jan Tratnik (Jumbo-Visma), si po klancih v okolici Nice nikoli niso privozili večje prednosti, so se pa v nekem trenutku srečali z avtomobilom, ki se je redarjem izmuznil na traso. K sreči so se mu kolesarski asi elegantno izognili. 

Pogačar je sper sprintal tudi na vmesnem cilju, tam pobral štiri bonifikacijske sekunde, dve več od najbližjega zasledovalca v skupnem seštevku Gauduja, na koncu etape pa napadel za zmago, svojo 55. v profesionalni karieri in deveto letos. 

"Sanjal sem o zmagi na Pariz-Nica, zato sem super vesel." | Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte "Sanjal sem o zmagi na Pariz-Nica, zato sem super vesel." Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

"Pravijo, da je napad najboljša obramba"

"Sanjal sem o zmagi na Pariz-Nica, zato sem super vesel. Pravijo, da je napad najboljša obramba in to sem danes uporabil. Te ceste zelo dobro poznam, tu opravim veliko treningov. Poznam tudi svoje noge za zadnji vzpon, zato sem točno vedel, koliko truda lahko vložim, da pridem kar najhitreje do vrha zadnjega vzpona. Danes se mi je matematika obnesla, dobro sem izračunal. Konkurenca tukaj je bila strašna, stati na odru za zmagovalce ob Davidu Gauduju in Jonasu Vingegaardu je nekaj zelo posebnega. Tudi če do konca sezone ne dobim nobene dirke več, ta ne bo slaba," je prirediteljem v cilju razlagal Pogačar.

Tratnik je danes v cilj prišel kot triodeseti, 6:27 za Pogačarjem, temu je tudi danes pomagal Domen Novak in bil na koncu 67. (+ 15:07). 

Pogačarja v naslednjih tednih čaka še nastop na spomeniku Milano-Sanremo (18. marec), nato pa sledijo še belgijske klasike, z vrhuncema na dirki po Flandriji (2. april) in Liege-Bastogne-Liege (23. 4.).  

Pariz-Nica 2023, končni vrstni red:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             24:01:38
2. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      + 0:53
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                    1:39
4. Simon Yates (VBr/Jayco-AlUla)                         2:14
5. Gino Mäder (Švi/Bahrain-Victorious)                   2:56
6. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)           3:17
7. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                          3:19
8. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar)                   isti čas
9. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers)                  4:05
10. Jack Haig (Avs/Bahrain-Bahrain)                       4:56
...
40. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                        38:51
77. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                1;04:35

...

8. etapa dirke Pariz-Nica

Cilj: Tadej Pogačar je veliki zmagovalec dirke Pariz-Nica! Dirko je končal s tremi etapnimi zmagami in 53 sekundami prednosti pred Francozom Davidom Gaudujem (FDJ), ki je pred etapo zaostajal zgolj 12 sekund. Dirko je na tretjem mestu končal zmagovalec Dirke po Franciji Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), danes drugi v etapi (33 sekund zaostanka), ki je v skupnem seštevku za slovenskim asom zaostal 1.39 minute.

Za Pogačarja je to že 55. zmaga v karieri. V tej sezoni je že pri številki devet, potem ko je v letu 2022 slavil 16-krat. Pogačar je do zdaj dobil že 13 večdnevnih preizkušenj, kar ga med aktivnimi kolesarji pri vsega 24 letih uvršča na četrto mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20), Britancem Chrisom Froomom (17) in rojakom Primožem Rogličem (16).

15 km do cilja: Pogačar je že na vrhu prelaza Èze. V boju za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih je pridobil novih deset točk. Pred slovenskim asom je zdaj do cilja v Nici samo še spust.

18 km do cilja: Tadej Pogačar je 18 kilometrov pred ciljem vzel stvari v svoje roke in se odlepil od skupine favoritov! Do vrha prelaza Èze je še 3.8 kilometra, 24-letni kolesarski šampion iz Komende pa iz metra v meter povečuje prednost. 


25 km do cilja: Pred kolesarji je samo še 25 kilometrov. Čaka jih še zadnji vzpon prve kategorije na prelaz Col d'Èze (6,1 kilometra, 7,6-odstotni naklon, pri čemer bo najbolj strm odsek v dolžini skoraj dveh kilometrov imel 10,7-odstotni naklon).

Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki ima pred prvim zasledovalcem Davidom Gaudujem 14 sekund prednosti (štiri je odščipnil na letečem cilju, Gaudu pa dve), je v dobrem položaju, da v svojo statistiko vpiše novo zmago, a tudi Francoz se ne bo predal brez boja. 

Pariz-Nica 8. etapa | Foto:

Pred zadnjo etapo dirke Pariz-Nica

V zadnji etapi dirke Priz–Nica se lahko marsikaj spremeni. Ljubitelji Primoža Rogliča se zagotovo spomnijo, kako je leta 2021 prav v zadnji etapi ostal brez že dobljene zmage. Potem ko se je dvakrat znašel na tleh, zaradi okvare moral zamenjati kolo in ostal brez pomoči klubskih kolegov, se je na koncu moral zadovoljiti s 15. mestom v skupnem seštevku dirke.

Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki z dvema etapnima zmagama in spretnim zbiranjem odbitnih sekund na svoji prvi dirki proti Soncu vodi pred Francozom Davidom Gaudujem (FDJ), ki zaostaja samo 12 sekund in Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), ki ima 58 sekund zaostanka, napoveduje, da kolesarje danes čaka najtežji dan na dirki. "Vendar bodo klanci bolj primerni zame, tako da bom poskušal ubraniti zmago," sporoča vodilni kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI).

Kolesarje čaka pet kategoriziranih vzponov, prvi trije so druge, zadnja dva pa prve kategorije. Na 82. kilometru v vasi Eze je leteči cilj, kjer se bodo kolesarji spet udarili za odbitne sekunde, po načelu 6-4-2, cilj je tokrat na spustu. Tudi tam bodo na voljo odbitne sekunde (10-6-4).

Oglejte si vrhunce 7. etape dirke Pariz-Nica:

Vzponi v 8. etapi dirke Pariz-Nica:

- Vrh prvega vzpona je že na 22. kilometru. Do vrha Côte de Levens vodi 6,1 kilometra s 4,9-odstotnim naklonom.

- Drugi vzpon, prav tako druge kategorije, je na Côte de Châteauneuf (5,4 kilometra, 4,6-odstotni naklon), tretji vzpon – gre za vzpon 2. kategorije na Col de Berre-les-Alpes – bo dolg 6,3 kilometra in ima šestodstotni naklon.

V drugem delu etape kolesarje čakata dva klanca 1. kategorije in leteči cilj. Najprej bodo kolesarji zagrizli na Côte de Peille (6,6 kilometra, 6,9-odstotni naklon), in nato še na prelaz Col d'Enze (6,1 kilometra, 7,6-odstotni naklon, pri čemer bo najbolj strm odsek v dolžini skoraj dveh kilometrov imel 10,7-odstotni naklon).

Od tod naprej sledi spust v dolino in cilj v Nici.

Preberite še:

 
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič samo pet mesecev po operaciji rame do novega trizoba
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič še do tretje zaporedne zmage!
Julian thumb
Sportal Alaphilippe med dirko snel čelado (in še kaj) in si prislužil kazen #video
Milan Vader
Sportal Rogličev moštveni kolega po hudi nesreči: Življenje lahko v trenutku mine #video
Ne spreglejte