Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
8.30

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Eugenia Bujak UCI Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 11. 6. 2024, 8.30

1 teden

Lestvica Uci

Tadej Pogačar ostaja na vrhu, Primož Roglič osmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
Tadej Pogačar | Zmagovalec Gira kraljuje tudi na lestvici Uci. | Foto Guliverimage

Zmagovalec Gira kraljuje tudi na lestvici Uci.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) še naprej zanesljivo vodi na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Uci. Znova je v deseterici Primož Roglič (BORA - hansgrohe). Slovenski zvezdnik je konec tedna zmagal na Kriteriju po Dofineji in se s 13. povzpel na 8. mesto.

Jhonatan Narvaez
Sportal V Slovenijo prihaja edini kolesar, ki je poleg Pogačarja letos nosil rožnato majico

Pogačar je na vrhu lestvice že 142 tednov zapovrstjo, skupaj pa 152. Prvič je bil na vrhu dva tedna v oktobru 2020, nato še osem tednov med julijem in septembrom 2021. Petindvajsetletnik, ki se pripravlja na Dirko po Franciji, je po tretjem skoku na čelo lestvice nepretrgoma na njem vse od 28. septembra 2021.

Kolesar s Klanca pri Komendi je po zmagi na Dirki po Italiji še naprej pri 9663 točkah, drugi je Danec Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) s 5204,5 točke, tretji pa znova Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) s 4621,57 točke.

Z zmago na Dofineji spet med deset

Primož Roglič se je z zmago na Kriteriju po Dofineji prebil v deseterico. | Foto: Guliverimage Primož Roglič se je z zmago na Kriteriju po Dofineji prebil v deseterico. Foto: Guliverimage Roglič je za zmago in druge uspehe na Kriteriju po Dofineji zbral 725 točk in se s 3441,36 točke povzpel na osmo mesto. Tudi 34-letni zvezdnik iz Zasavja se bo v naslednjih slabih treh tednih posvetil zadnjim pripravam na Tour, ki se bo začel 29. junija v italijanskih Firencah.

Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) bo formo za glavni cilj sezone pilil na domačih cestah. Petdnevna dirka Po Sloveniji se bo začela v sredo, še prej pa bo svoje misli 29-letnik iz Podblice predstavil na današnji novinarski konferenci v Murski Soboti. Na lestvici Ucija Mohorič zaseda 23. mesto.

Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) sta 105. oziroma 243. kolesar sveta. Oba bosta prav tako nastopila na Touru, le da Mezgeca pred tem čaka še nastop na domači pentlji.

Točke za lestvico držav prispevajo še Gal Glivar (UAE Gen-Z), ki je 531., Matevž Govekar (Bahrain-Victorious), ki je 543., in Jaka Primožič (Hrinkow Advarics), ki je 646. na Ucijevi lestvici. Glivar je te dni dejaven na Dirki po Italiji za mlajše člane, v drugi etapi pa je zabeležil tretje mesto in se v skupnem seštevku dvignil na 14. Govekar bo od srede dirkal po domačih cestah.

Slovenija je po Rogličevi zaslugi in črtanju točk Vingegaardu lanske Dofineje napredovala s tretjega na drugo mesto. Na vrhu lestvice držav je še naprej Belgija, ki ima 22.573,57 točke, Slovenija ima 16.861,05 točke. Danska je tretja s 15.737,04 točke.

Volleringova prepričljivo prva, od Slovenk najvišje Bujakova

Eugenia Bujak je tik pod najboljšo stoterico. | Foto: Guliverimage Eugenia Bujak je tik pod najboljšo stoterico. Foto: Guliverimage Pri ženskah je prednost pred tekmicami še nekoliko povečala Belgijka Lotte Kopecky. Svetovna prvakinja s cestne dirke ima po zmagi na nedavno končani Dirki po Britaniji zdaj 5744 točk. Sledita ji ekipni kolegici pri SD Worx-Protime, Nizozemki Demi Vollering in Lorena Wiebes.

Od Slovenk je najvišje na lestvici Eugenia Bujak, ki je 105. kolesarka sveta. Urška Žigart je 112., Urša Pintar 182., med 500 najboljših sta še 341. Nika Bobnar in 352. Špela Kern. Ta je bila edina Slovenka na startu britanske pentlje, zasedla pa je 38. mesto v skupnem seštevku.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič je mojster tesnih izidov
Primož Roglič
Sportal Roglič po infarktnem zaključku: K sreči se je izšlo v mojo korist
Ne spreglejte