Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
15.00

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

Natisni članek

Singapur Matevž Govekar Domen Novak Peter Sagan Chris Froome Jasper Philipsen Jan Tratnik Mark Cavendish Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji

Nedelja, 29. 10. 2023, 15.00

6 mesecev

TDF Kriterij Singapur 2023

Sproščeni Pogačar kar med dirko kramljal z amaterjem, v sprintu pa … #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86
TDF Kriterij Singapur, Jasper Philipsen | Jasper Philipsen je zmagovalec ekshibicijskega kriterija v Singapurju. | Foto A.S.O./Danial Hakim

Jasper Philipsen je zmagovalec ekshibicijskega kriterija v Singapurju.

Foto: A.S.O./Danial Hakim

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je danes dirkal na kriteriju v Singapurju, nekakšnem promocijskem dogodku Dirke po Franciji. Na zanimivi dirki se je trlo kolesarskih zvezd, 25-letni Gorenjec pa je na koncu zasedel tretje mesto. Njegov poskus pobega se je izjalovil, v ciljnem sprintu pa je moral premoč priznati Belgijcu Jasperju Philipsenu in Britancu Marku Cavendishu.

Tadej Pogačar Lombardija 2023
Sportal Petkratni zmagovalec Dirke po Franciji: Svoj glas bi dal Tadeju Pogačarju

V Singapurju so ta konec tedna azijske ljubitelje kolesarstva navduševali številni zvezdniki. Na promocijskem dogodku za Dirko po Franciji so sodelovali tudi številka ena z Mednarodne kolesarske zveze Tadej Pogačar, pa štirikratni zmagovalec Toura, Britanec Chris Froome, rekorder po številu zmag na francoski pentlji Mark Cavendish, sveži upokojenec Peter Sagan, pa najboljši sprinter sezone 2023 Jasper Philipsen … Poleg Pogačarja so bili v Singapurju še Jan Tratnik, Domen Novak in Matevž Govekar.

Tadej Pogačar
Sportal In kaj si o trasi Toura 2024 misli Tadej Pogačar?

Vrhunec dvodnevnega dogajanja je bil nedeljski kriterij. V tem je Pogačar dirkal povsem sproščeno, si med krožno dirko vzel čas tudi za pogovor z lokalnim navdušencem, ki se mu je uspelo nekaj časa peljati ob skupini (na drugi strani zaščitne ograde), v zaključku pa je povsem v svojem slogu poskusil z dolgim napadom. A ta se 25-letniku iz Klanca pri Komendi tokrat ni posrečil, glavnina ga je ujela kakšnih pet kilometrov pred ciljem, pa je napadel še enkrat in bil znova ujet. O zmagovalcu je tako odločal sprint.

Tudi v tem se je slovenski as boril kot lev in naposled premoč priznal le dvema specialistoma, najboljšemu sprinterju leta 2023 Jasperju Philipsenu in britanski sprinterski legendi Marku Cavendishu. Ta si z Eddyjem Merckxom deli rekord po številu zmag na Dirki po Franciji (34) in ga bo naslednje leto poskušal izboljšati. "Vem, da to ni uradna dirka, morda pa vseeno lahko to zmago štejem kot svojo dvajseto v sezoni," se je po dirki smejalo 25-letnemu Belgijcu, ki je pred dvema tednoma na Dirki po Turčiji vknjižil že svojo 19. uradno zmago sezone.

Čeprav je bila dirka ekshibicijska, je kolesarske ase na koncu le popadla prava tekmovalnost. "Dirka je bila zelo tehnična, bilo pa je tudi vroče, svoji ekipi se moram zahvaliti, da je ujela Pogačarja," je še povedal zvezdnik moštva Alpecin – Deceunick, vesel, da je v sprintu uspel premagati tudi slavnega Cavendisha.

Pogačarja razveselila Rogličeva selitev

Ob robu ekshibicijskega dogodka se je Pogačar razgovoril tudi o nedavni odmevni selitvi Primoža Rogliča iz Jumbo-Visme v nemško BORO – hansgrohe. "Dobro je, da bodo na Touru tako močni konkurenti iz več ekip in ne bo tako, kot je bilo zadnji dve leti, ko smo videli le Jumbo proti UAE Emirates. Mislim, da bo prišel tudi Remco Evenepoel, ob tem pa zelo napredujejo še številni drugi mladi kolesarji. Zanimivo bo. Počakajmo, morda bo to najboljši Tour vseh časov," je razlagal zmagovalec francoske pentlje v letih 2020 in 2021.

Že v soboto so se kolesarski zvezdniki zabavali na dirki s tradicionalnimi lokalnimi rikšami. Pogačar je tedaj sodeloval s Philipsenom, zanimiv je bil tudi par Frooma in Cavendisha, užival je tudi slovaški as Peter Sagan, ki je letos uradno že končal veličastno kariero.

Naslednji konec tedna bo promocijski kriterij Toura gostila še japonska Saitama. Tudi dirko 5. novembra si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na Planet TV 2.

Preberite še:

Jonas Vingegaard
Sportal Cavendish šokiran, Vingegaard navdušen
Vingegaard JonasVollering Demi, Philipsen Jasper and Kopecky Lotte
Sportal Komu bo trasa prihodnjega Toura najbolj pisana na kožo? Start v Firencah.
Kolesarstvo na Planet TV
Planet TV Zadnja kolesarska spektakla tega leta v živo na Planet 2 #video
 
Ne spreglejte