Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
15.40

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

Natisni članek

Merijn Zeeman Jonas Vingegaard Dirka po Španiji Dirka po Španiji Sepp Kuss Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 27. 10. 2023, 15.40

6 mesecev

Športni direktor Jumbo-Visme razkriva ozadje dogajanja na letošnji Vuelti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79
Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Vuelta 2023 | Športni direktor ekipe Jumbo-Visma Merijn Zeeman je razkril, kaj se je dogajalo po zmagi Primoža Rogliča na etapi s ciljem na Angliruju, ki je zaradi sporne dinamike sprožila zgražanje med navijači.  | Foto Guliverimage

Športni direktor ekipe Jumbo-Visma Merijn Zeeman je razkril, kaj se je dogajalo po zmagi Primoža Rogliča na etapi s ciljem na Angliruju, ki je zaradi sporne dinamike sprožila zgražanje med navijači. 

Foto: Guliverimage

Čeprav smo v športu vajeni, da dogajanje v garderobi ostane v garderobi, se je športni direktor ekipe Jumbo-Visma Merijn Zeeman odločil, da razkrije, kaj se je v ekipi Jumbo-Visma dogajalo po etapi na Angliru, na kateri je zmagal Primož Roglič, sporna dinamika med moštvenimi kolegi Seppom Kussom, Jonasom Vingegaardom in Rogličem pa je sprožila val zgražanja med navijači.

Dogajanje znotraj ekipe Jumbo-Visma je vrelišče doseglo po 17. etapi letošnje Vuelte s ciljem na Angliruju, ki jo je dobil Primož Roglič. Po zmagi je v pogovoru z novinarji izjavil, da so v ekipi dogovorjeni, da bo zmagovalca dirke določila moč kolesarjev na cesti, in ne dogovor znotraj ekipe.

Športni direktor ekipe Jumbo-Visma Merijn Zeeman se je po poročanju nizozemskega medija WieleFlits med gostovanjem v podkastu Met open vizier strinjal, da bi morali Roglič, Kuss in Vingegaard na brutalnem vzponu na Angliru ostati skupaj, ne pa se napadati, in se tako izogniti notranjim trenjem glede vprašanja, kdo bo v Madridu proslavljal skupno zmago na Vuelti.

V 17. etapi s ciljem na Angliruju, na kateri je Kuss že deveti dan vozil v rdeči majici vodilnega, je na zaključnem vzponu zaostal, potem ko sta ga moštvena kolega Roglič in Vingegaard pustila za seboj. Roglič je tisto etapo dobil, Vingegaarda, ki je bil drugi, pa je od rdeče majice in skupnega vodstva na dirki ločilo le še osem sekund. V cilju so vsi še vedno zatrjevali, da imajo proste roke in da ima vsak od njih pravico do boja za skupno zmago.

Primož Roglič Sepp Kuss Jonas Vingegaard | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Kolesarska javnost se s tem ni strinjala. Enotno mnenje je bilo, da bi Roglič in Vingegaard morala zaščititi rdečo majico ter skupno vodstvo Kussa, ki jima je kot pomočnik v gorskih etapah pomagal do njunih zmag na Touru, Giru in Vuelti, in tudi Zeeman danes priznava, da so se zaključka 17. etape lotili na napačen način.

"Na vzponu na Angliru bi morali vsi trije ostati skupaj"

"V določenem trenutku (na zaključnem vzponu na Angliru, op. a.) Sepp ni več mogel slediti Primožu in Jonasu in takrat je bilo konec timskega dela znotraj ekipe. Vse, kar se je zgodilo do takrat, je bilo plod skupnega dela, na vzponu na Angliru pa smo storili napako, vsi trije bi morali ostali skupaj. Seveda moram dodati, da ko se enkrat vzpenjaš po cesti z 20-odstotnim naklonom pri srčnem utripu 200 udarcev na minuto, ne moreš pričakovati, da bodo fantje še lahko trezno razmišljali," je Zeeman poskušal poiskati razloge za nelogično dinamiko med tremi najboljšimi na letošnji Vuelti.

A če je dogajanje v 17. etapi močno razburilo kolesarsko javnost, je bila podoba, ki so jo kolesarji Jumbo-Visme poslali v svet dan pozneje, povsem drugačna. Na cilj 18. etape so Kuss, Roglič in Vingegaard pripeljali skupaj. Vse je kazalo na to, da so se v ekipi konkretno pogovorili in sestavili nov načrt. Kaj točno se je dogajalo večer pred tem?

Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Vuelta 2023 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Zeeman je razkril, da so vsi kolesarji Jumbo-Visme na dirki lahko predstavili svoj pogled na zadevo. "Sprejeli so odločitev, da podprejo Seppa Kussa, vendar odločitev ni bila sprejeta soglasno," je presenetljivo razkril Zeeman.

"Kolesarstvo je za nas ekipni šport in ne šport posameznikov," je poudaril. "Tisti večer sem vse fante posadil okrog mize, a še prej sem se ločeno pogovoril z Jonasom, Seppom in Primožem ter prisluhnil njihovim mnenjem."

Vsi razen Rogliča so se strinjali s tem, da zmaga Kuss

Zeeman je razkril, da se je večina - vsi kolesarji z izjemo Rogliča - strinjala s tem, da bi Sepp Kuss moral biti edini vodja ekipe in da bi ga morala vsa ekipa podpirati vse do cilja Vuelte v Madridu.

"Primož je imel s to odločitvijo nekaj težav, a se je na koncu tudi sam strinjal s tem. Tudi zato, ker so vsi preostali glede tega imeli zelo močno mnenje. Na koncu je tudi on dejal: 'Sepp mora zmagati, lahko računate name.'"

Kaj je sledilo v tednih po tem dogodku, je znano. Roglič se je odločil, da po osmih letih pri ekipi Jumbo-Visma, ki ji je prinesel veliko zmag in dobrega ugleda v javnosti, kariero nadaljuje v drugi ekipi. Odločil se je za nemško ekipo BORA - hansgrohe, pri kateri mu vodilni niso zagotovili samo nastopa na prihodnji Dirki po Franciji, ampak tudi vso podporo v boju za rumeno majico. 

Preberite še:

Jonas Vingegaard predstavitev Toura 2024
Sportal Prvi mož Jumbo-Visme zadovoljen z videnim, ima pa eno pripombo
Jonas Vingegaard
Sportal Cavendish šokiran, Vingegaard navdušen
Vingegaard JonasVollering Demi, Philipsen Jasper and Kopecky Lotte
Sportal Komu bo trasa prihodnjega Toura najbolj pisana na kožo? Start v Firencah.
Tadej Pogačar
Sportal Ne Pogačar ne Roglič, zlato kolo dobil Vingegaard
Giro Rim Primož Roglič
Sportal Roglič z razlogom na snegu, dobil nasvete od šampiona
Primož Roglič Richard Plugge
Sportal Šef Jumbo-Visme razložil, zakaj se niso združili
Sep Kuss Primož Roglič Vuelta 2023
Sportal "Mislim, da je za vse nas bolje, da je Roglič v drugi ekipi"
Jai Hindley
Sportal Zaradi Rogličevega prihoda ga je zaskrbelo
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič: Ničesar nočem obžalovati
Ne spreglejte