Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
20.10

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Zlato kolo Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 24. 10. 2023, 20.10

6 mesecev

Zlato kolo (Vélo d’Or)

Ne Pogačar ne Roglič, zlato kolo dobil Vingegaard

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je glavni favorit za prestižno nagrado zlato kolo. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je glavni favorit za prestižno nagrado zlato kolo.

Foto: Reuters

Jonas Vingegaard je postal najboljši kolesar leta 2023 po izboru Velo Magazina. V ožjem izboru sta bila tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki bo konec meseca spet v tekmovalnem elementu. Pogačar ni dobil niti nagrade za najboljšega na klasikah. Prvi kolesar svetovne lestvice bo 29. oktobra nastopil na ekshibicijskem kriteriju v Singapurju, petega novembra pa na v Saitami.

Kolesarstvo Planet 2
Planet TV Še dva kolesarska spektakla s Tadejem Pogačarjem v živo na Planet 2

Nagrado zlato kolo (Vélo d’Or), ki jo podeljuje francoska kolesarska revija Velo Magazine, so prvič v njeni 31-letni zgodovini podelili na slavnostni prireditvi. Podelitev je potekala v dvorani Pavillon Gabriel v neposredni bližini Elizejskih poljan v Parizu, organizatorji jo namreč želijo dvigniti na raven nogometne podelitve Balon d’Or, ki jo prireja sestrska družba France Football. Med častnimi gosti sta bila tudi kolesarski legendi Eddy Merckx in Bernard Hinault. 

Prihod najboljših kolesarjev letošnje sezone v Pariz je zelo priročen tudi za organizatorje dirke po Franciji, saj bodo njeno traso za prihodnje leto (za moško in žensko dirko) prav tako predstavili v Parizu, in sicer jutri, 25. oktobra.

Nagrado zlato kolo podeljujejo od leta 1992, ko so podelili dve nagradi, za kolesarja leta in najboljšega francoskega kolesarja. Prvi prejemnik zlatega kolesa je Miguel Indurain, prvi lastnik lokalnega priznanja pa Francoz Laurent Jalabert. Največ zlatih koles je prejel Španec Alberto Contador, in sicer štiri. Sledita mu Britanec Chris Froome s tremi ter Indurain z dvema. 

Glasovanje za zlato kolo 2023:

1. Jonas Vingegaard 142 točk

2. Mathieu van der Poel 133
3. Tadej Pogačar 126

Glasovanje za najboljšega na klasikah:

1. Mathieu van der Poel 154

2. Tadej Pogačar 140
3. Remco Evenepoel 96

Glasovanje za najboljšega francoskega kolesarja:

1. Christophe Laporte 129 točk

2. Valentin Madouas 87
3. Juliette Labous 74

Jonas Vingegaard | Foto: Guliverimage Jonas Vingegaard Foto: Guliverimage Zlato kolo je dobil Jonas Vingegaard, a ga na prireditvi ni bilo. Drugič zapovrstjo je dobil največjo dirko sezone po Franciji, a je tudi na drugih dirkah storil velik korak naprej. Letos je zbral kar 15 od skupno 27 zmag v karieri. Na dirki po Franciji je bil daleč najmočnejši. Dva tedna sta s Pogačarjem bila hudo bitko, ločile so ju le sekunde, v zadnjem tednu je bil 26-letni Danec razred zase, Tour pa je dobil s prednostjo 7:29 minute pred Pogačarjem. Vključno s Tourom 2023 je dobil še dirko po Baskiji in kriterij Dauphine. Drugi je bil na Vuelti, kjer je zaostal le za moštvenim kolegom Američanom Seppom Kussom in pred Rogličem.

Med kandidati za zlato kolo 2023 sta bila tudi dva Slovenca, Tadej Pogačar, zmagovalec Flandrije, Lombardije, drugi na Touru in tretji na cestni dirki svetovnega prvenstva, in Primož Roglič, zmagovalec Gira, če omenimo samo njegovo najbolj izstopajočo zmago letošnje sezone.

Neposredni prenos kolesarske dirke Tour de France Kriterij Singapur, kjer bodo nastopili tudi Tadej Pogačar, Domen Novak (oba EUA Emirates), Jan Tratnik (Jumbo-Visma) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious), bo v nedeljo, 29. oktobra, ob 9.20, Tour de France Kriterij Saitama pa v nedeljo, 5. novembra, ob 6.55 na Planet 2.   

V ženski konkurenci je nagrado dobila Nizozemka Demi Vollering, ki je bila daleč najboljša na letošnji dirki po Franciji. Šestindvajsetletnica je letos slavila kar 17 zmag, od enodnevnih klasik do večdnevnih preizkušenj.

Mathieu van der Poel, ki je letos postal svetovni prvak in zmagovalec dirke Pariz - Roubaix, je prejel nagrado za najboljšega na enodnevnih dirkah, v kategoriji, v kateri je za prvega favorita sicer veljal Pogačar. V ženski konkurenci je to nagrado prejela Lotte Kopecky.

Posnetek slavnostne podelitve:

Preberite še:

Giro Rim Primož Roglič
Sportal Roglič z razlogom na snegu, dobil nasvete od šampiona
Primož Roglič Richard Plugge
Sportal Šef Jumbo-Visme razložil, zakaj se niso združili
Sep Kuss Primož Roglič Vuelta 2023
Sportal "Mislim, da je za vse nas bolje, da je Roglič v drugi ekipi"
Ne spreglejte