Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
10.27

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Jonas Vingegaard Jumbo-Visma Richard Plugge

Četrtek, 26. 10. 2023, 10.27

6 mesecev, 1 teden

Odzivi na predstavitev trase za Dirko po Franciji 2024

Prvi mož Jumbo-Visme zadovoljen z videnim, ima pa eno pripombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Jonas Vingegaard predstavitev Toura 2024 | Jonas Vingegaard je navdušen nad traso prihodnjega Toura, kaj pa pravi njegov šef Richard Plugge? | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard je navdušen nad traso prihodnjega Toura, kaj pa pravi njegov šef Richard Plugge?

Foto: Guliverimage

Organizatorji Dirke po Franciji so v sredo v Parizu predstavili traso za prihodnjo izvedbo Toura. Splošno mnenje je, da je trasa izjemno zahtevna, tako kot se za največjo in najpomembnejšo kolesarsko dirko na svetu spodobi, a večino, tudi vodjo ekip Jumbo-Visma, moti ena stvar. Makadamski odseki, ki so, kot se je v preteklosti izkazalo že večkrat, prava loterija.

111. izvedba Dirke po Franciji se bo prihodnje leto začela v neposredni bližini Slovenije, v Firencah (29. junij 2024), kar je prvi začetek Toura v sosednji Italiji, in končala tri tedne (21. julij) pozneje v Nici in ne v Parizu. Ta bo gostitelj poletnih olimpijskih iger, ki se bodo začele le pet dni po koncu Toura.   

Tadej Pogačar
Sportal In kaj si o trasi Toura 2024 misli Tadej Pogačar?

Dvakratni zmagovalec Toura Jonas Vingegaard je nad traso navdušen, britanski sprinter Mark Cavendish, ki je v želji, da postane rekorder v številu etapnih zmag na Touru (zdaj jih ima 34, tako kot Eddy Merckx), svojo športno upokojitev prestavil za eno leto, je zaradi brutalnosti etap šokiran, nasmejan pa ostaja tudi Tadej Pogačar, ki se veseli predvsem zadnje etape. Ta ne bo klasična parada šampionov, kot smo vajeni iz prejšnjih let, ko je vrstni red v skupni razvrstitvi dirke odločen že v predzadnji etapi, v zadnji pa se merijo zgolj še sprinterji, ampak izjemno zahteven gorski kronometer od Monaca do Nice, torej na relaciji, na kateri 25-letni Slovenec redno trenira in postavlja rekorde na Stravi.

Jonas Vingegaard
Sportal Cavendish šokiran, Vingegaard navdušen

Kaj pa o trasi pravi vodja ekipe, ki ima v svojih vrstah tudi dvakratnega zmagovalca Toura Jonasa Vingegaarda?

Richard Plugge, prvi mož ekipe Jumbo-Visma, pravi, da je trasa idealna za njihovega glavnega aduta Vingegaagrda, ne more pa razumeti, zakaj so organizatorji v traso morali stlačiti tudi 32 kilometrov makadamskih cest v deveti etapi.

Jonas Vingegaard Richard Plugge | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Trasa je fantastična. Slišal sem, da nekateri menijo, da je netipična za Tour, vendar ne vem, ali je res tako. Čaka nas izjemno intenziven začetek dirke in prav tako zahteven zaključek. Samo ta makadamska trasa, res ne vem, zakaj jo je bilo treba vključiti. To nima nobenega smisla, res ne razumem, zakaj so se spet odločili za to. Rezultat te odločitve je le ta, da v dirko vključiš dejavnik smole," je bil na predstavitvi trase kritičen Plugge.

"Na Touru gre za cestno kolesarstvo, makadam pa ima lahko zelo velik vpliv na rezultat, še posebej zaradi smole. Enako velja za etape na tlakovcih. Ampak kakorkoli, vse drugo je čudovito. Kolesarji bodo res morali garati vse tri tedne," napoveduje Plugge in ocenjuje, da je trasa prihodnjega Toura idealna za Vingegaarda.

Kaos Jumbo-Visme na tlakovcih severne Francije na lanskem Touru:

"Čakajo nas najmanj štirje cilji na vrhu vzpona in za dodatek še dva kronometra s precej višinskimi metri. Glede Jonasove udeležbe na Touru ni nobenega dvoma. Olimpijska dirka (na sporedu bo 3. avgusta 2024, op. a .) bo enodnevna dirka in ima v svetu kolesarstva manjšo veljavo. Tour je in bo največji mogoči cilj."

Mohorič navdušen nad makadamskim vložkom

Obratno kot Plugge, pa je nad makadamskim vložkom na Touru navdušen Matej Mohorič, svetovni prvak v disciplini gravel (makadam). Ne samo zaradi belih cest, veseli ga tudi dejstvo, da se dirka začne v Firencah, kjer je leta 2013 osvojil naslov svetovnega mladinskega prvaka med mlajšimi člani, in konča v Nici, kjer ceste pozna kot lasten žep.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matej Mohoric (@matmohoric)

Ne spreglejte