Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2020,
10.29

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Franciji

Četrtek, 27. 8. 2020, 10.29

3 leta, 8 mesecev

Roglič potrdil nastop na Touru, a priznal: Padec ni bil tako nedolžen, kot je bilo videti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

2

Primož Roglič | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Primož Roglič, številka ena na svetovni kolesarski lestvici, je na današnji digitalni novinarski konferenci v Nici na jugu Francije, kjer se bo v soboto začela 107. Dirka po Franciji, razblinil dvome, ki so zadnje dni pestili slovenske ljubitelje kolesarstva. Zdaj teh ni več, 30-letni Zasavec je potrdil, da odhaja na svoj tretji Tour. "Tukaj sem, štartal bom. Vesel sem, da sem tukaj. Vse bom dal od sebe, potem pa bomo videli, kako bo šlo," je dejal in priznal, da padec na Kriteriju Dauphine ni bil tako nedolžen, kot je bilo sprva videti.

Primož Roglič je priznal, da se je zaradi padca na predzadnji etapi Kriterija Dauphine celoten plan priprav na Tour nekoliko spremenil.

"Padec je spremenil kar nekaj stvari"

"Padec je spremenil kar nekaj stvari. Na koncu se je izkazalo, da je bilo vse skupaj manj nedolžno, kot je bilo videti. Potreboval sem kar nekaj časa, a na srečo sem zdaj tu. Opravil sem tisto, kar sem želel, in sem optimističen. Štartal bom in skušal pokazati tisto, za kar smo celo leto trenirali. Lahko se samo veselim sobotnega štarta," je na novinarski konferenci povedal dobro razpoloženi Roglič.

Glavna aduta moštva Jumbo-Visma Tom Dumoulin in Primož Roglič sta na novinarska vprašanja pred štartom Dirke po Franciji odgovarjala preko videopovezave.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Glavna aduta moštva Jumbo-Visma Tom Dumoulin in Primož Roglič sta na novinarska vprašanja pred štartom Dirke po Franciji odgovarjala preko videopovezave. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

"Pripravljen sem tako, kot vsi ostali"

Na vprašanje o stopnji pripravljenosti, je odvrnil, da je pripravljen tako, kot preostali fantje v Nici. "Tukaj sem, na štartu Toura, in to je dobra novica. Potrudil se bom in dal vse od sebe, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo," je bil v svoji napovedi že tradicionalno zadržan Roglič, ki je v Nico pripotoval iz Tignesa, kjer je opravil višinske priprave.

Padec je bil manj nedolžen, kot je bilo videti, je priznal vodilni kolesar lestvice UCI.  | Foto: Getty Images Padec je bil manj nedolžen, kot je bilo videti, je priznal vodilni kolesar lestvice UCI. Foto: Getty Images

V ekipi Jumbo-Visme bodo še Tom Dumoulin, Wout van Aert, George Bennett, Robert Gesink, Amund Grøndahl Jansen, Sepp Kuss in Tony Martin.

Steven Kruijswijk, ki bi si moral z Rogličem in Dumoulinom deliti kapetanski trak, bo zaradi zloma ključnice Tour izpustil.

Tom Dumoulin je navijače pozval, naj bodo odgovorni do sebe in do drugih in naj nosijo maske:

Strategije za skrajšano dirko ne kujejo

Rezervni kapetan ekipe Tom Dumoulin je na novinarski konferenci poudaril, da ekipa ne načrtuje strategije, po kateri bi njihovi kolesarji že takoj prevzeli vodilno vlogo in na dirki, če bi jo zaradi koronavirusa predčasno prekinili, slavili zmago.

Rogličev ekipni kolega Tom Dumoulin je leta 2018 že stal na zmagovalnem odru Toura. Leta 2018 je zaostal samo za Geraintom Thomasom.  | Foto: Reuters Rogličev ekipni kolega Tom Dumoulin je leta 2018 že stal na zmagovalnem odru Toura. Leta 2018 je zaostal samo za Geraintom Thomasom. Foto: Reuters

"Zmagovalec Toura je lahko zmagovalec šele po treh tednih dirkanja, kot se za dirko Grand Toura spodobi, in ne po na primer desetih dneh," je dejal. "To ne bi bil Tour de France, to bi bila desetdnevna dirka. To je nekaj drugega. Povsem drugega. Pripravljali smo se za tritedensko dirko in zmagati želimo na Tour de France," je bil jasen nizozemski zvezdnik, ki je zavrnil splošno mnenje, da se bo na letošnjem Touru vse vrtelo le okrog dvoboja med Ineosom in Jumbo-Vismo.

"Šlo bo za boj med številnimi kolesarji. Na štartu dirke bo vsaj 20 kolesarjev, ki bodo računali na zmago ali vsaj zmagovalni oder. Na nas je le to, da poskrbimo, da bomo med najboljšimi," je povedal zmagovalec Dirke po Italiji leta 2017 in drugi na francoskem Touru leto pozneje.

Pet Slovencev na Touru

Na Touru bomo tako spremljali pet slovenskih kolesarjev. Poleg Rogliča, ki je bil vse do padca sredi avgusta izjemno pripravljen, bosta nastopila še Tadej Pogačar in Jan Polanc iz ekipe UAE Emirates, Luka Mezgec (Michelton-Scott) in Matej Mohorič (Bahrain-McLaren).

Tour se začenja z uvodno etapo v Nici to soboto, 29. avgusta, in konča tri tedne pozneje na Elizejskih poljanah v Parizu. 

Predstavitev vseh 22 ekip, ki bodo nastopile na dirki, bo danes ob 18.30. 

Strogi higienski ukrepi

Dirka bo potekala pod strogimi higienskimi pogoji, s katermi naj bi se izognili prenosu okužb z novim koronavirusom, vendar ne bo popolnoma zaprta za gledalce.

Organizator dirke, agencija ASO, se je odločil, da na start in cilj spusti največ pet tisoč gledalcev, toliko je namreč v Franciji trenutno še mogoče. Število gledalcev bo sicer odvisno od epidemioloških razmer in se bo lahko spreminjalo," je o tem dejal direktor dirke Christian Prudhomme.

Vsi stiki s kolesarji in njihovim osebje, ki so od zdaj naprej v svojem mehurčku, so prepovedani. Avtogramov in slikanja s kolesarji ne bo.

Preberite še:

Peter Sagan
Sportal Mozaik se sestavlja, ekipe potrjujejo svoje potnike za Tour
Bora hansgrohe
Sportal Nova blamaža glede testiranja na koronavirus odpira številna vprašanja
Primož Roglič
Sportal Športni direktor Jumbo-Visme zavrača skrbi: Roglič je dobro in lahko trenira
Tour de France
Sportal Francoski Tour z navijači, a zelo odvisen od epidemioloških razmer
Bora hansgrohe
Sportal Šok: Po enem pozitivnem testu se je z dirke umaknila celotna ekipa
Kilometer nič
Sportal Lora Klinc, dekle Primoža Rogliča: Vznemirjena zaradi knjižnega prvenca, v krču zaradi novic o poškodbi #video

 

 

Ne spreglejte