SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
"Slovenski tabor" pred dirko po Franciji

Slovenci pripravljeni na trpljenje in upajo, da bodo imeli tu in tam tudi proste roke

2,75

termometer

Luka Pibernik
Foto: Sportida

Slovenske barve na letošnji kolesarski dirki po Franciji bodo zastopali Jan Polanc, Luka Pibernik, Borut Božič in Kristijan Koren. Vsi bodo v prvi vrsti pomočniki svojim kapetanom, vendar upajo, da bodo v kakšni etapi dobili proste roke in se znašli med ubežniki ter skušali tudi sebi prikolesariti kakšen odmeven rezultat.

"Za splošno razvrstitev imamo Louisa Meintjesa, za etapno zmago Ruia Costo. Oba sta v preteklem obdobju dokazala, da se lahko enakovredno borita. Preostali pa bomo pomagali po najboljših močeh in iskali priložnosti v posameznih etapah, v begu," pravi Pibernik, Polanc pa se strinja z njim: "Prvi teden bom dirkal zanju, potem pa je odvisno od tega, kako bosta uvrščena. Na podlagi tega bomo odločali, ali v beg in kdo v beg."

Slovenca v Lampreju razumljivo upata, da bosta v kakšni etapi dobila proste roke in se znašla med ubežniki. "Sproti bomo videli, kako in kaj, kako se bo dirka odvijala, kako bosta Meintjes in Costa uvrstila generalno. Upam, da mi bo uspelo ujeti pravi beg, da bo prišel do konca," si želi Pibernik, Polanc pa dodaja: "Upam, da bom na kakšni gorski etapi šel v beg. Te se začnejo drugi teden. Upam, da mi bo kakšen pobeg uspel. Tour je tudi zame nekaj novega, zato težko napovedujem, kaj pričakujem, kakšne cilje imam. Vsi pravijo, da je Tour drugačna dirka kot Giro ali Vuelta."

"Treme ni, je le navdušenje"

Polanc in Pibernik sta novinca na Touru, Pibernik bo sploh prvič kolesaril na kateri od največjih tritedenskih dirk, medtem ko je Polanc lani na dirki po Italiji osvojil etapno zmago. "Treme ni, ampak bolj navdušenje, vzhičenje pred dirko. To je največja dirka na svetu. Upam, da mi uspe dober debi," pravi o tem Pibernik.

"Upam, da mi bo kakšen pobeg uspel. Tour je tudi zame nekaj novega, zato težko napovedujem, kaj pričakujem, kakšne cilje imam," razmišlja Jan Polanc, ki bo prvič nastopil na Touru. "Upam, da mi bo kakšen pobeg uspel. Tour je tudi zame nekaj novega, zato težko napovedujem, kaj pričakujem, kakšne cilje imam," razmišlja Jan Polanc, ki bo prvič nastopil na Touru. Foto: Vid Ponikvar

Oba pa sta vesela tudi, ker bosta imela v treh tednih v svoji ekipi rojaka. V Lampreju sicer kolesarijo štirje Slovenci, za največjo dirko na svetu sta priložnost dobila dva. Marko Kump in Matej Mohorič bosta čakala na drugo priložnost.

"Zagotovo bo fino po etapi reči katero v slovenščini. Potem je tu še Kristijan Đurasek, ki govori tekoče slovensko. Mislim, da bo pestro. Ne smemo pozabiti Boruta Božiča. Med etapo bomo lahko malo pokramljali, upam, da bo toliko časa. Mislim, da se bomo imeli fino, čeprav bomo trpeli," je dobre volje razlagal Pibernik, tudi Polanc pa je z veseljem izpostavil, da je vselej dobro imeti rojaka v ekipi, sploh na tritedenski dirki. "Prav pride, da imaš nekoga, s katerim se lahko pogovarjaš v domačem jeziku. Zraven je še Đurasek, ki je sicer Hrvat. Lahko bi rekel, da smo kar trije Slovenci," je z nasmehom dejal Polanc.

Za Božiča ravno ob pravem času

Božič se veseli Toura, saj prihaja v delu leta, ki mu najbolj odgovarja, poleti je ponavadi najbolje pripravljen. Da bo desna roka Bouhannija, je vedel že, ko ga je Cofidis pripeljal v svoje vrste, zato je pričakoval, da bo tudi na francoski dirki. A je zdaj ostal brez Bouhannija, ki ne bo nastopil zaradi poškodbe roke. Njegova ekipa bo vseeno lovila etapno zmago.

Koren čakal do zadnjega

"V glavo sem si dal, da ne bom vozil. Ko so me klicali v ponedeljek zjutraj, mi je bilo vseeno, ali bom vozil ali ne. Presenečanje ni. V Švici sem videl, da sem dobro pripravljen. Ne vem, kaj se dogaja v ekipi." "V glavo sem si dal, da ne bom vozil. Ko so me klicali v ponedeljek zjutraj, mi je bilo vseeno, ali bom vozil ali ne. Presenečanje ni. V Švici sem videl, da sem dobro pripravljen. Ne vem, kaj se dogaja v ekipi." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Koren vse do konca ni vedel, ali bo v ekipi za Tour ali ne, dokončno je mesto verjetno dobil, ko je odlično kolesaril v Švici, ko je bil v eni od etap četrti. Cannondale bo enega najbolj cenjenih pomočnikov z veliko izkušnjami še kako potreboval, čeprav je sprva kazalo, da ga v Franciji letos ne bo.

"V glavo sem si dal, da ne bom vozil. Ko so me klicali v ponedeljek zjutraj, mi je bilo vseeno, ali bom vozil ali ne. Presenečenje ni. V Švici sem videl, da sem dobro pripravljen. Ne vem, kaj se dogaja v ekipi. Prejšnji teden sem treniral, kot je treba, ne glede na vse. Prejšnji teden so nam javili, da so seznam skrčili na 11 imen, mislil sem si, da bi lahko bil zraven," je uvrstitev v ekipo pokomentiral Koren, ki bo slovito dirko premagoval sedmo leto po vrsti.

"Ni še bilo govora o moji vlogi, vem pa, kakšno nalogo imam. Kot vsa leta. Rolland bo dirkal na generalno razvrstitev, je Francoz, imamo dobro orožje. Kaj jaz pričakujem? Bomo videli. Na začetku ne bodo pustili ničesar. Na polovici Toura bomo imeli priložnosti," je še dodal Primorec.

Korenova ekipa Cannondale je dobila nove ime, saj se je združila z avstralskim Drapacom. Še dan prej je avstralska ekipa Orica-GreenEdge, član katere je Luka Mezgec, postala Orica-BikeExchange.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 49
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin