Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
11. 7. 2021,
19.09

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Rigoberto Uran Richard Carapaz Jonas Vingegaard Sepp Kuss Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 11. 7. 2021, 19.09

1 leto, 9 mesecev

Slovenski junak Pogačar ni bil niti za hip zaskrbljen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je v velikem slogu odbil vse napade tekmecev in suvereno ostaja v rumeni majici vodilnega. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je v velikem slogu odbil vse napade tekmecev in suvereno ostaja v rumeni majici vodilnega.

Foto: Reuters

Na kraljevski 15. etapi Dirke po Franciji, ki je potekala po Pirenejih v Andori, je Tadej Pogačar dal tekmecem vedeti, da ga pri vzponih ne bodo mogli zlomiti. Slovenski šampion je pokazal, da je izvrstno pripravljen, medtem ko je njegova ekipa hitro odpadla. V velikem slogu je zadržal prednost pred tekmeci v boju za skupno zmago, dnevne pa se je veselil moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi Sepp Kuss.

Strokovnjaki in ljubitelji kolesarstva so z zanimanjem pričakovali 15. etapo na dirki Tour de France. V zraku je bilo, s kakšnimi taktikami se bodo tekmeci lotili vodilnega Tadeja Pogačarja, ki gre kot ekspresni vlak proti drugi zaporedni zmagi na dirki vseh dirk. Prav tako jih je zanimalo, kako se bo kolesar, slovenske gore list, spopadel z vročino in visokimi nadmorskimi višinami, a smo dobili odgovore, ki so "po godu" Slovencem in, jasno, v prvi vrsti Pogiju.

Sprva smo videli 32 ubežnikov, ki so si prikolesarili več kot deset minut naskoka pred Pogačarjevo skupino, a prav nihče ni ogrožal kolesarja s Klanca pri Komendi v skupnem seštevku. Med ubežniki je bil tudi Matej Mohorič, ki je v sedmi etapi z zmago spisal izjemno zgodbo. Tokrat je bila trasa zanj pretežka, da bi bil na koncu lahko povsem v ospredju: "Naš cilj je bil, da ubranimo pikčasto majico, jo prevzamemo in da imamo čim več kolesarjev v begu zaradi boja v ekipnem seštevku. Najdaljšega klanca nisem zmogel. Malce sem zaostal. Zadovoljni smo z današnjim izkupičkom. Dan za dnem dirkamo, kot bi bila enodnevna klasika. Še tri težke so. Veseli smo, da bo kmalu konec."

Številčna premoč Ineosa, Pogačar prav kralj

Za nekoliko drugačno taktiko so se odločili pri Jumbo-Vismi in Ineos Grenadiers, ki imajo v skupnem seštevku na četrtem Jonasa Vingegaarda oziroma drugem mestu Richarda Carapaza. V beg so poslali svoje kolesarje in morda upali, da bi prišlo pri Pogačarju do kakšne tehnične napake in bi imela nato njihova zdajšnja kapetana ob sebi pomoč za dokončanje etape. Zlasti pri Ineosu, ki so na predzadnji vzpon − prelaz Port d'Envalira (2.408 m. n. v.) je bil tudi najvišja točka Toura − začeli diktirati hud tempo. Ta je bil prehud za Pogačarjeve moštvene kolege pri UAE Emirates, ki so hitro odpadli.

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bogati Britanci so res imeli številčno premoč, a ne v vrstah takšnega kapetana, kot je Pogačar, ki je brez težav držal stik s tekmeci.

"Upam, da bom jutri lahko dolgo spal"

Jasno je bilo, da se bodo ključni napadi dogajali na zadnjem vzponu Col de Beixalls − 6,4 km/8,5-odstotni povprečni naklon, ki je imel po drugem kilometru naklon več kot 17 odstotkov. Poizkušal je Vingegaard, poizkušal je Carapaz, poizkušal je Rigoberto Uran (EF Education-Nippo). In na prav vsak napad je imel Pogačar odgovor.

Brez težav jih je "krotil" in dal vsem vedeti, da ga na vzponih na letošnjem Touru ne morejo zlomiti. V velikem slogu se je peljal proti cilju in suvereno zadržal prednost, ki še vedno znaša pred pet minut, pred najbolj resnimi konkurenti

Američan Sepp Kuss je postal junak dneva. | Foto: Reuters Američan Sepp Kuss je postal junak dneva. Foto: Reuters

"Današnja etapa je bila zelo težka, zlasti, ker je bila zadnja v drugem tednu. Pričakovali smo napade. Ineos Grenadiers so navili tempo zelo zgodaj. Kakorkoli, dobro sem se počutil, zato na zadnjih klancih nisem bil zaskrbljen. Moral sem le držati kolesarje, kar sem. Ekipa je opravila izvrstno delo in me ves dan ščitila. Nudila mi je vse, kar sem potreboval. V današnjem dnevu je bilo ključno, da sem vnašal v telo veliko tekočine. Da sem imel vodo ob sebi ves čas. In ekipa je pri tem opravila odlično delo. Današnja etapa je bila ena najtoplejših na Touru. Čeprav se veselim preostanka dirke, upam, da bom jutri lahko dolgo spal," se je za ponedeljek zaželel Pogačar.

Američan slovenskih korenin junak dneva

Veliki zmagovalec je postal Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki se je odpeljal na zadnjem klancu. Slediti mu je poizkušal le Alejandro Valverde (Movistar), vendar zimzelenemu Špancu ni uspelo najti priključka. Američan, ki ima tudi slovenske korenine, je v velikem slogu prikolesaril v cilj, ki je bil v glavnem mestu Andore, in se razveselil dosežka kariere.

Sepp Kuss | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Neverjetno je. Ostal sem brez besed. Na tem Touru sem trpel. Nisem se počutil, da imam moč v nogah. Danes sem vedel, da bo cilj, kjer živim. Motiviran sem bil. Danes so bile noge prave. Vesel sem. Moje dekle in njena družina so bili na zadnjem vzponu, kar mi je dalo motiva," je bil presrečen Sepp Kuss, ki je bil na letošnjem Touru prvi pomočnik Primožu Rogliču.

Rezultati 15. etape, Ceret−Andorra la Vella (191,3 km):

  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                           5:12:06
  2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                      + 0:23
  3. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                      1:15
  4. Ion Izagirre (Špa/Astana-Premier Tech)               isti čas
  5. Ruben Guerreiro (Por/EF Education-Nippo)
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)
  8. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)                  1:22
  9. Franck Bonnamour (Fra/B&B Hotels-KTM)                isti čas
 10. Aurelien Paret-Peintre (Fra/Ag2r Citroen)
...
 22. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                    4:51
 29. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   5:25
118. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                          26:27

...

Skupni vrstni red:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                62:07:18
  2. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                + 5:18
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:32
  4. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   5:33
  5. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                          5:58
  6. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           6:16
  7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                6:30
  8. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 7:11
  9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                           7:58
 10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                   10:59
...
 46. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                1:34:23
 91. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        2:20:37

...

Ne spreglejte