Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
19.38

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

6

Natisni članek

Tao Geoghegan Hart Geraint Thomas Ineos Grenadiers Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Nedelja, 14. 5. 2023, 19.38

11 mesecev, 3 tedne

Po deveti etapi Gira

Roglič opozarjal, zdaj se uresničuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

6

Primož Roglič | Primož Roglič na letošnji Dirki po Italiji imenitno stopnjuje formo, njegove etape pa šele prihajajo. | Foto Reuters

Primož Roglič na letošnji Dirki po Italiji imenitno stopnjuje formo, njegove etape pa šele prihajajo.

Foto: Reuters

Pred osmimi dnevi je mladi belgijski as Remco Evenepoel s silovito, zanesljivo zmago na posamičnem kronometru odprl 106. Dirko po Italiji in najresnejšemu tekmecu za skupno zmago Primožu Rogliču odvzel debelih 43 sekund. Izkušeni 33-letni Zasavec tedaj ni zganjal panike, presenečenim novinarjem, ki so se ustrašili, da bo letošnja rožnata pentlja le Remcov šov, pa je mirno in z nasmeškom odgovarjal: "Giro je dolg tri tedne, najboljšega bomo dobili 28. maja v Rimu."

Primož Roglič
Sportal Evenepoel Rogliču odvzel le 17 sekund!

In danes, po prvih devetih etapah Gira, je že jasno, da je Remco Evenepoel ranljiv. Še več, uresničuje se še eno Rogličevo opozorilo. "Na dirki nisva le jaz in Remco, konkurenca je izjemno močna," je večkrat poudaril Kisovčan, to pa zdaj spoznava tudi Evenepoel. Ta je sicer danes dobil drugi posamični kronometer na dirki, ni pa se mu uspelo odlepiti od tekmecev. Ne le Rogliča, temu je odvzel pičlih 17 sekund, temveč tudi vse nevarnejše falange bogatega britanskega moštva Ineos Grenadiers s prekaljenim Valižanom Geraintom Thomasom in mladim Angležem Taom Geogheganom Hartom na čelu.

"Ineos ima zagotovo načrt, kako me napasti"

"Nisem dobro razporedil moči, začel sem precej prehitro. Preostanek kronometra je bil zato res slab. Po tehničnem delu v Ceseni sem imel nekoliko boljše noge, saj sem si nekoliko opomogel. Prvi del je bil dober, tako smo si tudi predstavljali vožnjo, v drugem delu pa se z vetrom v prsi nisem počutil najbolje," je po današnji zmagi (Gerainta Thomasa je premagal le za 0,09 sekunde!), s katero si je spet priboril tudi rožnato majico vodilnega na dirki, povedal Evenepoel. "To ni najboljši rezultat, vseeno pa je etapna zmaga lep dosežek. To ni bil najboljši kronometer moje kariere. Lahko smo zadovoljni z zmago in rožnato majico, toda šlo je precej na tesno," je še dodal.

Je Remco Evenepoel po tednu dni dirkanja že načet? | Foto: Reuters Je Remco Evenepoel po tednu dni dirkanja že načet? Foto: Reuters

V cilju je bil nekoliko razočaran, obetal si je več, še posebej po tem, ko je v soboto na klancih osme etape pokazal nekaj šibkosti. Zdaj mu za vrat dihajo vse bolj razpoloženi zvezdniki Ineosa. Thomas je v skupnem seštevku napredoval na drugo mesto, za Evenepoelom zaostaja le 45 sekund. "Ineos ima zagotovo načrt, kako me napasti, vendar tudi sami imamo dobro ekipo in smo samozavestni. Jutri si moram odpočiti, saj zadnja dva dneva zame nista bila najboljša," pred nadaljevanjem Gira priznava svetovni prvak.

Ben Healy
Sportal "Čar Gira je ravno to, da je zelo težko napovedati zmagovalca"

Roglič zadovoljen: Veselim se naslednjih dveh tednov

Primož Roglič je prvi teden dirkanja preživel brez večjih težav, bil pa je tudi v položaju, ko se mu ni bilo treba izpostavljati. Njegova Jumbo-Visma je nekaj več agresivnosti pokazala šele v osmi etapi, sicer pa so čebele v prvi tretjini Gira lepo varčevale z močmi. Če je Roglič na prvem kronometru dirke pred osmimi dnevi za zmagovalcem zaostal 43 sekund, je bil danes že veliko bližje, Remcu je "podaril" le 17 sekund in v skupnem seštevku ostaja tretji (+ 0:47). "Zame je bil to dober kronometer," je bil zadovoljen po nedeljski povsem ravninski preizkušnji. "Po navadi začnem malce počasneje in končam boljše in to se je zgodilo," je še menil Roglič.

Pred drugim tednom dirke ima odlično izhodišče, najbrž pa bo poskušal tudi v prihajajočih etapah bolj varčevati z močmi, saj bo najtežje in odločilne etape prinesel šele zadnji teden dirke. "Remco je še kanček pred menoj in fanti iz Ineosa, ampak se mu približujemo. Pred nami sta zanimiva dva tedna, veselim se ju že," je zagrozil slovenski šampion. Evenepoela in njegove kolege iz ekipe Soudal – QuickStep čakajo naporne etape, v katerih bodo morali nadzorovati dogajanje. Močni Ineos jim bo poskušal kar najbolj otežiti delo, Jumbo-Visma pa je v nekoliko privilegiranem položaju, ko bo lahko le opazovala dogajanje in prežala na priložnosti.

Geraint Thomas je zdaj drugi v skupnem seštevku Gira. | Foto: Reuters Geraint Thomas je zdaj drugi v skupnem seštevku Gira. Foto: Reuters

Primož Roglič Sepp Kuss
Sportal Sepp Kuss: Ko sem dobil klic, sem bil navdušen nad priložnostjo

Jumbo-Visma v odličnem položaju

"Razlike so minimalne, izkazalo pa se je, da po enem tednu dirkanja veljajo povsem drugačna pravila," je za spletno stran Jumbo-Visme povedal eden od športnih direktorjev Rogličeve ekipe Arthur van Dongen. "Primož je tudi na kronometru, ki mu ni ustrezal, pokazal dobro formo. Zadovoljni smo. Nismo pa niti še na polovici dirke, pred nami je še veliko klancev, današnja igra sekund pa bo na njih postala igra minut. Vse je še odprto, videli smo tudi, da je Ineos močan in se bo spustil v boj z nami in Soudal-QuickStepom. V vsakem primeru bo odlična bitka," je še napovedal Van Dongen.

Ekipa Jumbo-Visma in še posebej Ineos Grenadiers sta se v zadnjih dneh izkazali z odličnimi moštvenimi predstavami, Evenepoela pa so kolegi moštveni kolegi nekajkrat pustili samega ob koncu težjih etap, za nameček pa je v sredini kaotični peti etapi tudi dvakrat padel. To bi lahko bil razlog za Belgijčevo zaskrbljenost. Jutrišnji prvi dan odmora bo prišel prav vsem kolesarjem, naslednje tri etape pa bodo bolj ali manj le ogrevanje pred petkovo spektakularno gorsko preizkušnjo s ciljem v klanec, kjer bodo vsi favoriti res potrebovali pomoč moštvenih kolegov.   

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Patrick Lefevere
Sportal Šef Evenepoela odgovarja na kritike glede helikopterskega prevoza
Ne spreglejte