Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
29. 9. 2018,
21.23

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Natisni članek

Innsbruck svetovno prvenstvo Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 29. 9. 2018, 21.23

5 let, 6 mesecev

Roglič ničesar ne prepušča naključju: poseben tovornjak le zanj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Primož Roglič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Čakanja bo kmalu konec in Primož Roglič bo skupaj z reprezentančnimi kolegi začel vrteti pedala na zadnjem vrhuncu sezone. Cestna preizkušnja na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku ponuja pravi pekel. "Forma je prava. Naredil sem vse, kar sem nameraval. Zdaj sem tu, kjer bi moral biti. Bomo videli," pravi osrednji slovenski adut za medalje.

Innsbruck od našega poročevalca | Foto:

V slovenskem taboru je jasno, da bodo vsi dirkali za Primoža Rogliča. Vse bo podrejeno njemu. Da ničesar ne prepušča naključju, lahko vidimo na vsakem koraku. V Innsbrucku ima klubskega mehanika in ves tovornjak ekipe LottoNL Jumbo, da bi imel kar najbolj pripravljeno opremo.

Slovenka ekipa na cestni dirki

Primož Roglič, Grega Bole, Matej Mohorič, Domen Novak, Luka Pibernik, Jan Polanc, Simon Špilak, Jan Tratnik

 

Jan Polanc Matej Mohorič
Sportal Na koncu bo moral Roglič čez pekel

Klubski tovornjak le zaradi Rogliča

Bo še enkrat v tem tekmovalnem letu dvignil roke visoko v zrak? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Bo še enkrat v tem tekmovalnem letu dvignil roke visoko v zrak? Foto: Urban Urbanc/Sportida "Učim se na izkušnjah. Tudi meni se je kakšno kolo pokvarilo. Poskušam izničiti vse dejavnike, na katere imam vpliv. Da gre čim manj stvari, ki jih lahko nadzorujem, narobe. Vesel sem, da je mehanik tu s tovornjakom, z vsemi deli ter kolesi. Upam, da bom uporabljal le eno kolo, ne rezervnih stvari," se je na koncu zasmejal Roglič.

Čeprav je zanj to šele drugo svetovno prvenstvo, je že favorit za medaljo. Na prejšnjem na Norveškem je presenetil s srebrno medaljo v vožnji na čas. V Innsbrucku je preizkušnjo v tej disciplini izpustil in vse sile uperil v cestno dirko.

Ta bo pomenila za vse kolesarje velik izziv, zlasti pa za tiste, ki upajo na medaljo. Med njimi je tudi Roglič. Čaka ga 258,5 kilometra dolga trasa. Štart bo ob 9.51 v Kufsteinu. Nato bo sledila pot do Innsbrucka, kjer se bo začelo osrednje dejanje dirke. Šest težkih krogih z vzponi in veliki finale na Gramarboden. Klanec bo dolg sicer vsega 2,5 kilometra, a bo peklenski. Na sredini bo naklon ponekod tudi neverjetnih 28 odstotkov, cesta pa zelo ozka.

Sklepni vzpon, ki ga imenujejo pekel

Matej Mohorič
Sportal Verjame, da jim bo Roglič v prihodnje vrnil

A bodo ekipe naredile dirko najverjetneje težko že pred tem pri kroženju okoli Innsbrucka, zato bodo noge po približno sedmih urah vrtenja pedal že zelo pekle. Roglič je po mnenju slovenskega tabora dovolj pripravljen za najvišje mete.

"Naredil sem vse, kar sem nameraval. Zdaj sem tu, kjer bi moral biti. Bomo videli."

Primož Roglič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ni športnika, da ne bi razmišljal o tem. Ko greš na trening, greš z mislijo na najboljše. Videli bomo, kako bo šlo. Glavno je, da vsi naredimo svoje. Na koncu bomo lahko vsi zadovoljni. Forma je prava. Naredil sem vse, kar sem mislil. Zdaj sem tu, kjer bi moral biti. Bomo videli. Kljub temu je to moje drugo svetovno prvenstvo. Za seboj jih nimam deset, da bi vedel, kaj in kako. Moja skrb je bila, da sem naredil trening, ki so mi ga pripravili, da zaupam v fante, ki so okoli mene," pravi Rogla, ki je o zadnjem klancu dejal: "Za nekatere je težji, za druge malce lažji. Zelo strm je. Tam bo borba za preživetje."

Remco Evenepoel
Sportal To je nekaj fenomenalnega, kot da je z drugega planeta #video

Strokovnjaki Rogliča, ta je letos blestel na dirki vseh dirk Tour de Franceu, uvrščajo v ožji krog favoritov za medalje. Ob njegov bok postavljajo še Juliana Alaphilippeja, Michala Kwiatowskega in Vincenza Nibalija. A so tu še Adam Yates, Tom Dumoulin, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Gianni Moscon, Tony Gallopin, Daniel Martin, Tim Wellens, Jakob Fuglsang

V čast mu je, da je del ekipe

Fantje bodo garali zanj, da bo do zaključka porabil čim manj moči. | Foto: Vid Ponikvar Fantje bodo garali zanj, da bo do zaključka porabil čim manj moči. Foto: Vid Ponikvar "Bomo videli, kako bo. Dirka po trejala sedem ur. Ogromno stvari se bo dogajalo. Zdaj imamo vsi popolne scenarije, vendar bo na dirki nekaj povsem drugega, zato ne razmišljam preveč. Imamo svojo taktiko in vemo, kako mora vsak opraviti svojo nalogo," o scenariju pravi Roglič.

Vesel je, da ima ob sebi takšno podporo reprezentančnih kolegov, ki v en glas poudarjajo, da bodo dihali in garali zanj: "Vsi so dokazali, da so odlični kolesarji. Znajo se peljati. Konec koncev mi je v čast, da sem del ekipe. Z njimi grem lahko v borbo. Če bo vsak dal 110 odstotkov, bomo vsi zadovoljni. Nato ne bo pomembno, katera številka bo pred našimi imeni. Da si ne bomo imeli kaj očitati."

Remeco Evenepoel
Sportal Neverjetna zgodba mladeniča: svet pozdravlja novega Primoža Rogliča

Če še ni jasno, kako se bodo medalje razdelile, pa je jasno, da bo ob progi izjemno vzdušje, saj organizatorji napovedujejo približno 300 tisoč gledalcev, ki bodo največji del proge zasedli v Innsbrucku. Ogromno je tudi slovenskih navijačev, ki upajo na vrhunski dosežek naših kolesarjev, zlasti Primoža Rogliča.

Innsbruck svetovno prvenstvo
Sportal Nadarjeni slovenski kolesar se je znašel v mat položaju
Innsbruck svetovno prvenstvo
Sportal "Zanj se ne bojim"
Ne spreglejte