Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
28. 9. 2018,
18.22

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo Innsbruck Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 28. 9. 2018, 18.22

5 let, 6 mesecev

SP v kolesarstvu, cestna preizkušnja (mlajši člani)

Nadarjeni slovenski kolesar se je znašel v mat položaju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Innsbruck svetovno prvenstvo | Na štartu je bilo šest slovenskih kolesarjev, na koncu pa sta na cilj prišla Tadej Pogačar (7. mesto) in Jaka Premožič (39.) | Foto Vid Ponikvar

Na štartu je bilo šest slovenskih kolesarjev, na koncu pa sta na cilj prišla Tadej Pogačar (7. mesto) in Jaka Premožič (39.)

Foto: Vid Ponikvar

Želja je bila medalja, vendar tokrat ni bila dosegljiva, je po osvojenem sedmem mestu na svetovnem prvenstvu do 23 let dejal slovenski kolesar Tadej Pogačar, ki je občutil moč močnih tujih ekip. Veliki zmagovalec je postal Švicar Marc. Srebrn je bil Belgijec Bjorg Lambrecht, bronast pa presenetljivo neznani Finec Jaakko Hanninen.

Innsbruck od našega poročevalca | Foto:

Šesterica mladih slovenskih kolesarjev se je pred začetkom cestne dirke, ki je bila dolga 179,5 kilometra, podala povsem v ospredje. Potihoma so upali, da bi Tadeju Pogačarju uspel veliki met in bi osvojil medaljo.

Sprva smo aktivnega videli Izidorja Penka, a so ga pričakovano ujeli. Slovenski kolesarji so počasi odpadali, stik z najboljšimi pa sta držala le Pogačar in Jaka Primožič - oba sta imela končni uvrstitvi. Zadnji je nazorno opisal, kaj se je dogajalo na trasi: "Od štarta je bil na begu Penko, nato so Irci do začetka vzpona narekovali precej težak tempo. S Tadejem sva prišla v ospredje. Ujeli smo Penka. Iz ozadja je prišel Nik Čemažar. Trije iz ekipe so nato po prvem klancu odpadli, s Pogačarjem pa sva nadaljevala dirko v prvi skupini. Za tretji klanec je bil načrt, da bi jaz napadel in naredil dirko težjo. Vendar so to pred menoj naredili tuji kolesarji. V tistem krogu sem sam odpadel, Pogačar pa je nadaljeval v osredju in končal na odličnem sedmem mestu."

Sezona odlična, manjkala je pika na i

Jaka je bil na koncu 39., zaveda pa se, da je on zdaj tisti, ki bo stopil v čevlje Tadeja Pogačarja, za katerim je sicer odlična sezona. Letos je dosegel veliko zmag, najbolj pa odmeva tista na Tour de l'Avenir, ki ima pri mlajših kolesarjih veljavo znamenite dirke Tour de France. Na žalost se mu je na evropskem prvenstvu pripetil padec, na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku pa noge niso bile tako močne, kot je želel.

Tadej Pogačar je na koncu v ciljnem šprintu izsilil sedmo mesto. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Pogačar je na koncu v ciljnem šprintu izsilil sedmo mesto. Foto: Vid Ponikvar

"Od štarta sem se zelo dobro počutil, tudi ko sem šel na prvi strmejši klanec. Ko so začeli napadati Belgijci, sem videl, da noge niso dobre za enodnevno dirko. Sedmo mesto je glede na vse kar v redu. Res je, da sem se uvrstil med deset najboljših, a sem malce razočaran. Potihoma sem pričakoval več. Ne smem se obremenjevati in obžalovati. Dal sem vse od sebe. Če pa pogledam vso sezono, sem lahko zelo zadovoljen," je po prihodu v cilj razlagal Pogačar, ki je v tem koledarskem letu nosil dres ljubljanskega Gusto Xauruma, v letu 2019 pa bo član World Tour ekipe UAE Emirates.

"Švicarji so se z nami igrali, največje poteze je delal Lambrecht"

Druge ekipe so bile tokrat premočne za slovensko, zato pa je presenetil do zdaj neznani Finec Jaakko Hanninen, ki je bil na koncu bronast. Velike zmage se je veselil Švicar Marc Hirschi, ki je pri spustu iznajdljivo pobegnil tekmecema in prednost zadrževal v sklepnih ravninskih kilometrih. Srebrn je postal Belgijec Bjorg Lambrecht.

Veiki junak je postal Švicar Marc Hirschi. | Foto: Vid Ponikvar Veiki junak je postal Švicar Marc Hirschi. Foto: Vid Ponikvar

"Največje poteze je delal prav Lambrecht. Vidi se, da je iz ekipe World Tour in da ima pravo nogo. Švicarji so imeli tri, štiri zelo močne. Igrali so se lahko z nami. Ko si v mat poziciji z njimi, težko nadoknadiš izgubljen položaj," je še razložil Pogačar, ki je z dirkami do 23 let opravil, pa čeprav šteje šele 20 pomladi. Do konca leta bo kolesaril še na dirki na Kitajskem in Japonskem, nato pa misli dokončno usmeril proti moštvu iz Združenih arabskih emiratov.

Cestna dirka, mlajši člani (Kufstein - Innsbruck, 179,9 km):

 1. Marc Hirschi (Švi)                4:24:05
 2. Bjorg Lambrecht (Bel)              + 0:15
 3. Jaakko Hanninen (Fin)            isti čas
 4. Gino Mäder (Švi)                     0:35
 5. Mark Padun (Ukr)                     0:37
 6. Jaime Castrillo (Špa)                0:45
 7. Tadej Pogačar (Slo)                  0:47
 8. Ethan Hayter (VBr)
 9. Patrick Müller (Švi)
10. James Shaw (VBr)                 isti čas
...
39. Jaka Primožič (Slo)                  5:41

- Izidor Penko, Žiga Jerman, Žiga Horvat in Nik Čemažar (vsi Slovenija) dirke niso končali

Preberite še:

Remco Evenepoel
Sportal Belgijec še drugič zmagal, Slovenca ostala brez uvrstitve
Remeco Evenepoel
Sportal Neverjetna zgodba mladeniča: svet pozdravlja novega Primoža Rogliča
Primož Roglič
Sportal Oblegani Roglič, ki si je z reprezentančnimi kolegi prislužil privilegij
Primož Roglič
Sportal Rogličevi udarci najbolj odmevajo #video
Tadej Pogačar
Sportal Mladi slovenski kolesar se lahko zapiše v zgodovino
Ne spreglejte