Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
28. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

Natisni članek

svetovno prvenstvo Innsbruck Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 28. 9. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Tadej Pogačar pred cestno dirko (U23) na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku

Mladi slovenski kolesar se lahko zapiše v zgodovino

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar spada v ožji krog favoritov za zlato medaljo. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Tadej Pogačar spada v ožji krog favoritov za zlato medaljo.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za 20-letnim slovenskim kolesarjem Tadejem Pogačarjem je izvrstna sezona, ki bi jo rad kronal z odličnim dosežkom na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku v kategoriji mlajših članov.

Innsbruck od našega poročevalca | Foto:

Da se Tadej Pogačar razvija v pravo smer, kažejo tako rezultati kakor tudi besede strokovnjakov, ki ga v prihodnje vidijo med boljšimi kolesarji na svetu. Letos je dosegel veliko zmag, najbolj pa odmeva tista na Tour de l'Avenir, ki ima pri mlajših kolesarjih veljavo znamenite dirke Tour de France.

Miguel Indurian, Nairo Quintana, Greg Lemond in Laurent Fignon so med tistimi, ki so slavili zmago na tej dirki. Zdaj je pred Pogačarjem še zadnje dejanje sezone, v katerega ima že dalj časa usmerjene svoje misli. O tem, da je dobro pripravljen, smo se lahko prepričali na generalki Trofeo Bianchin, na kateri je prav tako osvojil prvo mesto.

Remeco Evenepoel
Sportal Neverjetna zgodba mladeniča: svet pozdravlja novega Primoža Rogliča

Trasa mu ustreza

Jani Brajkovič je bil med mlajšimi člani svetovni prvak v kronometru. Bi se lahko najbolj žlahtnega odličja razveselil tudi Pogačar? | Foto: Vid Ponikvar Jani Brajkovič je bil med mlajšimi člani svetovni prvak v kronometru. Bi se lahko najbolj žlahtnega odličja razveselil tudi Pogačar? Foto: Vid Ponikvar Danes bo imel priložnost, da doseže izvrstno uvrstitev tudi na 180 kilometrov dolgi cestni dirki na svetovnem prvenstvu do 23 let. Če bi mu uspel veliki met in bi celo zmagal, bi postal tretji Slovenec s tovrstnim odličjem v konkurenci mlajših članov. Pred njim je to uspelo Janiju Brajkoviču v kronometru in Mateju Mohoriču na cestni dirki.

Pogačar, ki je še vedno član ljubljanskega kluba Gusto Xauruma, a bo prihodnje leto kolesaril za World Tour ekipo UAE Emirates, traso dodobra pozna: "Kar ustreza mi. Ogledal sem si jo že večkrat. Dva dni sem bil tukaj in smo jo natančno preučili. Upamo na najboljše. Klanec mi kar ustreza, vendar je nato še veliko ravnega dela po mestu. Evropsko prvenstvo mi je veliko bolj ustrezalo, ker je bilo več vzponov. Selekcija bo zagotovo že zelo zgodaj. Konkretnejša selekcija, v kateri bo še vedno veliko fantov, pa se bo zgodila v zadnjem krogu. Zelo težko bo nadzorovati vse skupaj," pravi Pogačar.

Izidor Penko
Sportal Razočarani mladi slovenski kolesar napovedal konec kariere

V glavi je imel dve dirki. Prvo je opravil z odliko. Kako bo z drugo?

Pogačar (prvi z desne) upa na dober dan. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pogačar (prvi z desne) upa na dober dan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ob njem bodo slovenske barve zastopali še Nik Čemažar, Žiga Horvat, Žiga Jerman, Izidor Penko in Jaka Primožič. Tudi tuji strokovnjaki od slovenskih kolesarjev govorijo le o Pogačarju in ga uvrščajo v ožji krog favoritov za zlato medaljo: "Veliko jih misli, da sem eden glavnih favoritov, vendar je konkurenca širša. Tu so še fantje iz World Toura. Konkurenca bo zelo kakovostna. Moči bo treba privarčevati do začetnega vzpona. Tam se bo začelo dirkati zares."

Štart dirke je predviden v Kufsteinu ob 12.21. Kolesarje bo nato čakalo približno 70 kilometrov dokaj nezahtevne vožnje, sledil bo prvi vzpon, nato pa trije krogi po Innsbrucku, v katerih jih bo čakala tudi pot mimo znamenite skakalnice Bergisel, gostiteljice novoletne skakalne turneje.

"Od drugega dela sezone sem imel v glavi le Tour de l'Avenir in svetovno prvenstvo. L'Avenir sem odpeljal sijajno. Formo sem skušal zadržati do zdaj," Pogačar upa na najboljše.

Primož Roglič
Sportal Rogličevi udarci najbolj odmevajo #video
Ne spreglejte