Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
10.01

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Eugenia Bujak Simon Yates Alejandro Valverde

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 10.01

5 let, 6 mesecev

Roglič in Bujakova najboljša Slovenca na kolesarskih lestvicah

Roglič med ducat najboljših na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Primož Roglič | Primož Roglič je sezono 2018 končal kot 12. kolesar sveta. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Primož Roglič je sezono 2018 končal kot 12. kolesar sveta.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Britanec Simon Yates in Nizozemka Annemiek van Vleuten sta zmagovalca seštevka kolesarske svetovne serije za sezono 2018. Na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze sta končala Španec Alejandro Valverde in van Vleutenova. Slovenski zvezdnik Primož Roglič je v svetovni seriji končal na 11. mestu, na lestvici Ucija pa na 12.

Britanec Simon Yates in Nizozemka Annemiek van Vleuten, oba člana avstralskega moštva Mitchelton-Scott, sta nagradi prejela na Ucijevi slavnostni večerji na Kitajskem, kjer je potekala zadnja dirka svetovne serije v sezoni 2018. Tam Britanec in Nizozemka nista nastopila, dovolj točk sta nabrala že prej.

Primož Roglič
Sportal Od smučarskega skakalca do vsestranskega kolesarja, ki ga ne zanima statistika

Yates je letos zmagal v skupnem seštevku na Dirki po Španiji, blizu zmage je bil tudi na Dirki po Italiji, na kateri je 13 dni nosil majico vodilnega, ob tem pa zmagal na treh etapah. Na dirki Pariz-Nica je bil drugi skupno, zmagal je na eni etapi, na Dirki po Kataloniji je bil prav tako prvi v eni od etap. Sezono je končal s 3.071 točkami, 80 manj jih je zbral Slovak Peter Sagan, 463 manj pa svetovni prvak iz Innsbrucka Valverde.

Simon Yates je zmagovalec seštevka kolesarske svetovne serije za sezono 2018. | Foto: Reuters Simon Yates je zmagovalec seštevka kolesarske svetovne serije za sezono 2018. Foto: Reuters

Med moškimi ekipami je na prvem mestu končal Quick-Step Floors, ki je na vseh dirkah zbral kar 73 zmag.

Na lestvici Ucija je prvo mesto osvojil Alejandro Valverde, ki je za 1.008 točk premagal Yatesa. Tretji je bil Italijan Elia Viviani.

Primož Roglič je sezono 2018 končal kot 12. kolesar sveta, Matej Mohorič kot 36., Jan Tratnik kot 94. V svetovni seriji sta med prvo stoterico dva Slovenca, Roglič na 11. mestu in Mohorič na 59.

Primož Roglič
Sportal Roglič sedmi na jesenski klasiki v Italiji, dobra tudi Polanc in Mohorič

Bujakova 24. in 23. na svetu

Eugenia Bujak je najboljša Slovenka na kolesarskih lestvicah. | Foto: Vid Ponikvar Eugenia Bujak je najboljša Slovenka na kolesarskih lestvicah. Foto: Vid Ponikvar Van Vleutenova je v letu 2018 zbrala 13 zmag, deset na dirkah svetovne serije, med njimi so skupno prvo mesto na Giro Rosi in tri etapne zmage ter zmaga na enodnevni dirki La Course, ki poteka med Dirko po Franciji. Na SP je ubranila naslov prvakinje v vožnji na čas.

Na drugem mestu je končala njena rojakinja Marianne Vos. Zmagovalka cestne dirke na evropskem prvenstvu v Glasgowu je zbrala 17 točk manj. Tudi tretja je bila Nizozemka, in sicer Anna van der Breggen.

Med ekipami se je zmage razveselil Boels Dolmans.

Eugenia Bujak
Sportal Bujakova sedma na kronometru narodov v Franciji

Ucijeva lestvica je prav tako na vrhu povsem nizozemska. Prvo mesto je pripadlo van Vleutenovi, drugo van der Breggnovi, tretje pa Vosovi.

Na obeh ženskih lestvicah je najboljša Slovenka Eugenia Bujak, 24. je na Ucijevi lestvici in 23. na lestvici svetovne serije. Slovenska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana je ekipno točkovanje končala na 11. mestu.

Ne spreglejte