Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

5

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Marko Polanc Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Torek, 31. 7. 2018, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Kako je uspeh Primoža Rogliča videl Marko Polanc

Roglič kljubuje vsakršni logiki kolesarstva. Demantira vse nas trenerje in strokovnjake.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

5

Marko Polanc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Letošnja dirka po Franciji je bila razburljiva kot že dolgo ne, Slovenci smo jo zaradi Primoža Rogliča doživljali veliko bolj čustveno kot bi jo sicer, a izjemni Zasavec ni navduševal samo nas, temveč je s pogumnimi napadi v Pirenejih razveseljeval ljubitelje kolesarstva po svetu. "Očitno je Primož tisti, ki bo spremenil način dirkanja," nam je povedal Marko Polanc, športni direktor ekipe Ljubljana Gusto Xaurum.

"Tour sem zaradi Primoža gledal s še večjim veseljem. Navijali smo zanj in pričakovali velik rezultat, jaz pa sem se spraševal predvsem, ali bo zdržal tri tedne ali ne. Vedel sem, da je dober, da bo pa posegel tako visoko, nisem pričakoval," je o letošnjem Touru, ki ga je Primož Roglič končal na četrtem mestu, višje kot katerikoli Slovenec doslej, povedal Marko Polanc. Še posebej ga je navdušilo, da je Rogliču tak dosežek uspel že prvič, ko je dirkal na skupni vrstni red.

Sportal Neverjetna zgodba, ki kar kliče po nadaljevanju #foto

Lotto mora okrepiti ekipo, da bo Rogliču ponudil še boljšo podporo

Naš najboljši kolesar je na francoski pentlji preizkusil, kaj zmore in kam spada. Letošnja dirka je bila zanj samo test, kot je večkrat poudaril, a že tokrat bi se skoraj prebil na stopničke. Pričakujemo, da bo prihodnje leto napadal najvišja mesta, obenem pa bo morala tudi Rogličeva nizozemska ekipa LottoNL-Jumbo narediti še kakšen korak naprej.

"Zagotovo je to za Lotto izziv, morali pa bodo še okrepiti ekipo, da bodo še bolj strnili vrste in Primožu ponudili še boljšo podporo," pravi športni direktor Polanc. LottoNL-Jumbo je bil v gorah močan, poleg Rogliča je odlično kolesaril tudi Steven Kruijswijk, ki je v skupnem seštevku zasedel peto mesto, za nameček pa je dve etapni zmagi zanje dosegel še izvrstni šprinter Dylan Groenewegen. "Če bo ekipa tako močna, to pomeni več denarja, s tem lahko v moštvo privabijo še boljše kolesarje in gredo z njimi v boj s Skyjem," meni Polanc.

LottoNL-Jumbo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sta Roglič in Kruijswijk s svojima rezultatoma vodstvu ekipe olajšala pot do sponzorjev in denarja, s katerim bi se LottoNL-Jumbo približal bogatemu Skyju? "Načeloma bi morala, ampak vemo, da vedno ni povsem tako. To ni ravno pravilo, ampak mislim, da pri takih ekipah, kot je LottoNL-Jumbo, in takšni podpori, kot jo imajo, to ne bi smela biti težava. Njihovi sponzorji so zagotovo zadovoljni in bodo prispevali."

Sportal Primož Roglič je na Touru vsak dan porabil za 32 krofov kalorij #infografika

"Očitno je Primož tisti, ki bo spremenil način dirkanja"

Zaradi Rogliča je bil Tour zanimiv, v tujih medijih so o našem šampionu pisali, da je prava osvežitev. Z napadi v klancih je večkrat razburkal dogajanje, ki je na velikih dirkah pogosto zelo predvidljivo in včasih že kar dolgočasno. Je za ta kavbojski pristop krivo to, da Roglič ni povsem indoktrinirani kolesar?

"Niti ni Roglič kakšen kavboj, temveč je Sky vrsto let vsiljeval način vožnje, dirkanja s to svojo močno ekipo, in vse je šlo po nekih pravilih, da so pripeljali svojega najboljšega na prvo mesto, preostale pa so z visokim ritmom prisilili, da niso mogli napadati in delati gneče. To pa pomeni, da je Primož tako dober, da se je lahko kosal z njimi in jim malo mešal štrene. Je pa to slog vožnje, ki je nekoč na Touru že bil, zdaj se spet vračamo nazaj v čase, ko je bilo več napadov in več borbe. Očitno je Primož tisti, ki bo spremenil način dirkanja. Je pa to seveda veliko bolj zanimivo za javnost in za nas vse."

LottoNL-Jumbo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kako se bo na novo grožnjo odzval Sky?

Roglič in druščina so nekajkrat nevarno grozili dominaciji Skyja, štirikratni zmagovalec Chris Froome, na primer, se je moral z Slovencem neposredno spopasti za mesto na stopničkah in je bil v nekaj bitkah celo poražen. Pričakujemo lahko, da se bo tudi Sky odzval na nove preteče nevarnosti. Britanska ekipa bo najbrž prihodnje leto še bolj strašna.

"O tem ni dvoma, če se jim hoče kakšna ekipa postaviti po robu, bo morala nekaj dodati. Roglič in Jumbo sta med tistimi, ki so Skyju zdaj najbližje. Če bodo potegnili prave poteze, bo to v redu in bo zgodba še bolj zanimiva," meni Polanc in dodaja: "Ampak, kot ste že omenili, da je Roglič posebnež, je treba povedati, da je on v petih letih iz rekreativca prišel na sam vrh Toura. Takega ni na svetu. Že zato je zanimiv. Njegova zgodba je posebna. Kljubuje vsakršni logiki kolesarstva, demantira vse nas trenerje in strokovnjake. Dokazuje, da lahko začneš pozneje in si lahko ravno tako uspešen. Ni torej nujno, da začneš z 12 leti. Očitno. Najbrž pa to vendarle ni pravilo. Je bolj izjema, ki ga potrjuje."

LottoNL-Jumbo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaradi Rogle že novačijo v drugih športih? 

Pa morda tudi v ljubljanskem klubu Rog zaradi Rogliča in njegove osupljive prelevitve iz smučarskega skakalca v vrhunskega kolesarja za novimi kandidati pogledujejo v drugih športih? "To je vedno navzoče. Iščeš med športniki, ki niso kolesarji. Opazujemo kakšne atlete, nekega fanta imamo na očeh že kakšno leto, dve, a to ne pomeni, da je mogoče na široko zajemati kandidate. Mora pa vsekakor biti športnik še preden se loti kolesarstva, mora že dati nekaj skozi v enem športu. Če se redno ukvarja z njim, lahko tudi v kolesarstvu pride blizu."

Luka Dončić in Primož Roglič
Sportal Luka Dončić ali Primož Roglič

"Eno leto je takšno, drugo je lahko drugačno, ta naš šport je zelo dinamičen"

Je pa seveda nemogoče pričakovati, da bo Sky izzival samo Lotto, že letos se je izkazalo moštvo Sunweb z izjemnim Tomom Dumoulinom, pa … "Saj je še kar nekaj pretendentov, Nibali, na primer, ki je imel letos smolo, bi vsekakor spadal v to igro. Še več jih bo. Eno leto je takšno, drugo je lahko drugačno, ta naš šport je zelo dinamičen. Ena smola med sezono, ena bolezen, pa že nisi takšen, kot bi moral biti. Vse mora biti res tip top, da ujameš pravo formo za Tour, Giro ali katerokoli veliko dirko," opozarja naš sogovornik.

LottoNL-Jumbo | Foto: Reuters Foto: Reuters

LottoNL-Jumbo je zamočil na ekipnem kronometru

V obdobju napetih bojev v zadnjem tednu 105. dirke po Franciji smo računali, kje bi bil lahko naš adut Roglič, če le ne bi Lotto na ekipnem kronometru izgubil več kot minute proti Skyju in Sunwebu. Ekipni kronometer je zagotovo disciplina, v kateri nizozemska ekipa mora napredovati. Ampak kako? "Ekipno vožnjo je mogoče izboljšati z več skupnimi treningi, da je ekipa bolj uigrana. Ekipna vožnja je spoznavanje drug drugega, mogoče kdo tudi ni spadal mednje in je pomenil minus. Govorim o kakovosti, lahko so štirje top in izenačeni, pa štirje, ki ne morejo dati toliko. Pa je hitro pol minute ali 40 sekund razlike. Veliko dela in prave kolesarje dati v ekipo, da so lahko konkurenčni," odgovarja Polanc.

Primož roglič
Sportal Rogliču se je svet čez noč obrnil na glavo

Zakaj?

So bili morda Rogličevi moštveni kolegi na ekipnem kronometru premalo zavzeti? Etapa je bila na sporedu zgodaj, tretja po vrsti. Takrat v moštvu še niso vedeli, da bosta Roglič in Kruijswijk tako odlično kolesarila v hribih. "Tega takrat res še niso mogli vedeti, lahko pa je to povezano tudi s pripravo pred dirko. V prvih dneh morda še niso bili tako uigrani. Mislim, da so dvigovali formo ves Tour, to se je tudi videlo, ko so visok tempo zdržali zadnji teden. Če bi bila zgodba mogoče obrnjena, da bi bili prve dni v visoki formi, pa bi se lahko zgodilo, da bi bili ob koncu slabši. To je stvar analiz. Ne vemo, kako so oni to načrtovali, ampak očitno tista vožnja ni bila izvedena stoodstotno."

Radoje Milić
Sportal Mož, ki je "odkril" Primoža Rogliča

Roglič je najprej potrkal na vrata Roga

Marko Polanc | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Marko Polanc je je v uspešno zgodbo Primoža Rogliča vpleten povsem neposredno, zato ga njegov osupljiv razvoj še toliko bolj veseli. "Primož je prišel k meni in Andreju Hauptmanu, ko je začel kolesariti. Iskal je podporo za poskušanje kolesarstva in je prišel v naš klub, v začetni fazi smo mu pomagali. Z nami je naredil nekaj treningov in začel zmagovati na rekreativnih dirkah, a ker je bil že naslednje leto eliten kolesar, sem mu rekel, naj poskuša kje drugje kaj dobiti, ker smo mi imeli samo kolesarje do 23 let. Rekel sem mu: Če ne boš dobil nič, te bom pa jaz imel tukaj. Potem je dobil mesto v Adrii in tam naredil korak naprej. Usmerili smo ga v dirkanje. Že takrat se je videlo, da je zmagovalec. Delal je treninge po programu, zadevo dobro izpeljal in vse vzpone začel dobivati z lahkoto. Že takrat je bil na dobri poti."

Da gre za posebnega kolesarja, so kmalu ugotovili tudi v Adrii, zato je hitro prišel na radar ekipe protour, LottoNL-Jumba, kjer pa so njegove sposobnosti odkrivali sproti. To, da je izjemen kronometrist, je vodstvo moštva sprva presenetilo … "Seveda. Ni vse takoj vidno. Potrebuješ proces in delo. Nekatere zgodbe so še toliko večje, ker je večja konkurenca. Kolesarja je treba spoznati, se pa tudi spreminjajo. Luka Mezgec je bil najprej kolesar bolj za v klanec, zdaj pa je šprinter," v smehu pojasni Polanc, na vprašanje, kako se zgodijo taki preobrati, pa odgovarja: "Včasih niti sam kolesar ne ve. Ima željo voziti v klanec, potem pa se v nekaj priložnostih pokaže, da je bolj šprinter, da ima več hitrih mišičnih vlaken in mu tam bolj uspeva kot v klancu. Zanimivo. Ta naš šport je res zanimiv."

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič je bil garač, že ko je bilo kolo zanj prepovedano
Lora Klinc
Sportal Kdo je dekle, ki zvesto stoji ob strani Primožu Rogliču?
Ne spreglejte